2022. május 6., péntek

NOSZTALGIA - Nemsokára itt a nyár! Rövidesen fürdünk a szabadban. Tartsatok ki!












Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

0,1 ezrelékes véralkoholszinttel nagyjából egy óra alatt birkózik meg a szervezet. Mit is jelent ez?
Mennyi idő kell szervezetednek az alkohol lebontásához?
A legfontosabb szempontok, amiket az alkohol lebontásakor figyelembe kell venni, a testsúly és a nem. Egy 110 kilós férfi szervezete hozzávetőlegesen kétszer olyan gyorsan bontja le az alkoholt, mint egy 70 kilósé. Míg előbbinek két korsó sör lebontásához körülbelül két óra szükséges, utóbbi szervezetének öt órába is beletelhet.
0,1 ezrelék egy óra alatt
Általánosságban 0,1 ezrelékes véralkoholszintnél az alkohol egy óra alatt ürül ki a szervezetből - nőknél ez valamivel lassabban megy. Egyetlen korsó sör férfiak esetében körülbelül 0,16 ezrelékes, nőknél 0,2 ezrelékes véralkoholszintet jelent.
A testsúly és a nem mellett az sem mindegy, hogy kipihent vagy-e, ettél-e valamit alkoholfogyasztás előtt vagy közben. Ha üres a gyomrod, az alkohol gyorsabban szívódik fel a szervezetben.
Ha ittál, ne ülj volán mögé!
Nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi idő alatt ürül ki teljesen szervezetedből az elfogyasztott alkohol, hiszen számos tényező befolyásolja. Épp ezért ne próbáld kisakkozni, mikor vezethetsz újra, inkább hívj taxit, vagy válaszd a tömegközlekedést.
Mivel hazánkban a rendőrök és az igazságszolgáltatás a zéró toleranciára esküszik, 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél 100 ezer forint pénzbírságot és hat büntetőpontot kapsz. Ittas vezetés esetén ez a minimum, amivel számolhatsz, ám 0,8 ezrelék felett tetted már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és a jogosítványodat is bevonják.

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, a Nemzet Művésze

A ma élő egyik legnagyobb magyar költő Buda Ferenc 1936. november 3-án született Debrecenben. Nehezen indult költői pályája. Ennek nem az volt az oka, hogy lassan bontakozott ki a tehetsége, hiszen már 9-10 éves korában verselt. Ennek politikai oka volt, ugyanis a forradalom leverése után elsőéves magyar szakos egyetemi hallgatóként egy évi börtönbüntetést szenvedett.
Kiontott véreim!
Támadó tűz voltunk,
Hős halottak lettünk.
Hajnalló hitünkről
fegyverfogó kézzel
tanúságot tettünk.
(Tizenöt-húszéves halottak)
     Kiszabadulása után nehéz évek következtek: öt évig dolgozott a Chinoinban segédmunkásként, hét évig tanított képesítés nélkül Pusztavacson, Kecskeméten és Kerekegyházán. 1970-től már könnyebb volt a helyzete, munkatársa lett a Bács-Kiskun Megyei Levéltárnak, 1986-tól pedig főmunkatársa a Forrás című irodalmi folyóiratnak. 2002 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.
     Az első verseskötete 1965-ben jelent meg. Az utolsó 2019-ben. Közben több mint húsz önálló kötet, a versek mellett prózai művek, drámák, esszék, naplók, gyermek és ifjúsági művek, és sok-sok fordítás többek között baskír, finn, kirgiz, lapp, mari, mordvin, török, udmurt nyelvből.
     Jelenleg a Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti Tőserdőn él, hat felnőtt gyermeke, tíz unokája van és 83 évesen is aktívan dolgozik.  Szép szerelmes versei ugyanúgy népszerűek, mint haza-központú, nemzetféltő versei:
Ne rejtőzz el, úgyis látlak!                 Nyelved ha meg nem tartod,
Rádcsukom a szempillámat.               tökmindegy, hol érsz partot,
Benn zörömbölsz a szívemben,          s neved mibe van róva:
s elsimulsz a tenyeremben,                 London, Párizs vagy Moszkva
s elsimulsz az arcom bőrén,               lelked is elorozza,
mint vadvizen a verőfény.                  bedarál Berlin vagy Róma –
(Ne rejtőzz el)                                    fölemészt Európa
                                                             (Hét sor)
Szigeti Márta

2022. május 5., csütörtök

Rovarűző növények 1. - A borsmenta, a muskátli


A lakásba berepülő rovarok ellen nem csak vegyszerekkel vagy esztétikusnak éppen nem mondható szúnyoghálóval védekezhetünk. Vannak ezeknél sokkal hatásosabb természetes módszerek is, amelyek ráadásul az erkélyt, a tornácot is üde zöldbe és színesbe borítják.

A mentafélék kellemes, friss illatát a repülő rovarok – például a legyek vagy a szúnyogok – ki nem állhatják. Az erkélyen, de akár az ablakpárkányon is lehet nevelni macskamentát vagy borsmentát. A különböző menták nagyon szeretik a vizet és a fényt, ezért mindig gondoskodni kell, hogy a növény földje nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben, és elegendő fény érje, ugyanakkor a tűző napfénytől óvni kell. A hőséget sem szereti, inkább a hűvösben érzi jól magát. Szereti a tápanyagokban dús talajt, a rendszeres tápoldatozást újabb és újabb illatos levelekkel hálálja meg.
Virágzó hajtását és megszárított levelét tea formájában gyomor-, bél- és epegörcsök, epekőképződés ellen, valamint szélhajtóként használják. A mentaolajat illatszerekben, gyógyszerekben, édességekben alkalmazzák. Vigyázat! A homeopátiás szerek hatását semlegesíti, ezért a mentával vagy mentolos dolgokkal való kontaktus és a homeopátiás szerek alkamazása között (előtte és utána is) minimum fél órát hagyjunk.
A muskátli az erkélyek kedvelt ékessége. Megfelelő öntözés mellett remekül tűri a meleget és a napfényt, de a tűző nap és a tikkasztó hőség helyett inkább a félárnyékos-szélárnyékos helyeket kedveli. Naposabb helyen gyakrabban kell öntözni – mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz, mert hamar elrohad a gyökere. Rendszeresen érdemes táplálni, kaphatóak speciális – muskátliknak ideális – tápoldatok is.
A muskátli az erkélyek kedvelt ékessége. Megfelelő öntözés mellett remekül tűri a meleget és a napfényt, de a tűző nap és a tikkasztó hőség helyett inkább a félárnyékos-szélárnyékos helyeket kedveli. Naposabb helyen gyakrabban kell öntözni – mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz, mert hamar elrohad a gyökere. Rendszeresen érdemes táplálni, kaphatóak speciális – muskátliknak ideális – tápoldatok is.
A muskátli a legelterjedtebb hazai balkonnövény. Szaporítása viszonylag egyszerű, otthoni körülmények között is kivitelezhető. A dugványozás ideje: július–augusztus, amikor a fokozott hajtásnövekedés már lelassult, a friss hajtások kellően megerősödtek. A dugványokat lehetőleg reggel szedjük meg. A megvágott dugványokat a lehető legrövidebb időn belül készítsük elő a dugványozásra, és minél hamarabb végezzük el a dugványozást. Ha a dugányozással várnunk kell, akkor a dugványokat tartsuk nedves, magas páratartalmú, hűvös helyen.

Európa nap - május 5. Európa görbe tükörben

Az 1949-ben május 5-én Londonban megalakult Európa Tanács Miniszteri Bizottsága 1964-ben elhatározta, hogy május 5-ét minden évben EURÓPA NAPjaként ünneplik. 


Magyarok gondolatai Európáról



Ilyenek vagyunk az Unión kívüli országok szemében

A bejegyzés 2014-ből való

Élni tudni kell