2022. január 1., szombat

NOSZTALGIA - Évvége a floridai utcákon 2013-ban




Sonkás kocka

Hozzávalók
30 dkg nagykocka
15 dkg füstölt sonka 
5 dkg vaj 
 
őrölt bors 
3 dl tejföl 
2 tojás 
2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése
A tojássárgájákat keverd habosra, add hozzá a puha vajat, tejfölt, ízesítsd őrölt borssal, sóval, és szórd bele az apróra vágott sonkát.
A tésztát főzd ki sós vízben, csöpögtesd le, és forgasd a tejfölös masszába. Végül keverd hozzá a tojásfehérjéből nyert kemény habot. Ezt töltsd egy kivajazott, morzsával meghintett tepsibe, és előmelegített sütőbe, és 30 percig süsd.            
Tálalás előtt hagyd kicsit pihenni, hogy szebben lehessen szeletelni. 
(Forrás: 109.hu)

2021. december 27., hétfő

NOSZTALGIA - A veszprémi Csermák Zeneiskola karácsonyi koncertjéről

         Kezembe került a Veszprémi 7 Nap 1997. december 23-i száma. A koncert magas színvonalú, igazi karácsonyi csemegéje volt a nagyméretű egyetemi aulát zsúfolásig megtöltő érdeklődőknek. Mivel már Nagykőrösön élek, nem tudom az idén volt-e hasonló, és az hogy sikerült. De nekem jól esik emlékezni. Ajánlom olvasóim figyelmébe is a veszprémi újságba akkor írt beszámolómat.

2021. december 26., vasárnap

H. Barbócz Ildikó: A karácsony öröme


A karácsony öröme

Meglepetten tapasztaltam magamon, hogy alig örültem az idei első hóesésnek, pedig Mikulás napján öltözött fehérbe a táj. Ez már a lélek fásultsága? Az elmúlt évek lenyomata? Nem szeretem, hogy némely boltok a halottak napjával egy időben elkezdik a karácsonyi dekorálást, a kirakatokban már ott díszlik az ezüst gömbökkel díszített fenyőfa. Gondolataim még a temetőkben, a halottak körül, krizantémokat rendezgetek, mécseseket gyújtok. Nem szeretem a rám zúduló reklámokat sem, amelyek szinte ellepnek, bárhová is meneküljön az ember. Néha úgy teszünk, mintha az ünnep lényege a vásárlás lenne, a nagy eszem-iszom. Vásárlás is kell természetesen, különben hogy kerülnének az asztalra a karácsonyi finomságok? Az a meglátásom, hogy ezeknél az embereknél hiányzik a ráhangolódás az ünnepekre, a másokra való rágondolás, az időt szánok neked a szeretet jegyében gondolata, az adventi várakozás öröme. 

A karácsonyt az ünnepek közül mégis a legjobban szeretem. A legmeghittebb ünnepünk.  A várakozás, a készülődés, az adventi időszak benne a jó. A szenteste hamar elszalad. Az idén adventben szívmintás anyagból szívecskéket varrtam vékony, piros akasztóval, s azoknak osztottam szét az angyaljárásomon, akik kedvesek nekem. Sokuknak magyalágat is csokorba kötöttem, skarlátpiros bogyói az idén gazdagon virítanak a bokron. A feketerigók még nem fedezték fel, de tél végén biztosan rászorulnak majd természetes madáretetőnkre.  

Ebben az évben is felcsendültek a kórusok énekei a líceum kápolnájában, a templomban, a Dobó téri színpadon. Együtt énekeltük: „Gyújts éjszakánkba fényt, hadd égjen a soha ki nem alvó tűz…” s többek közt Händel szép kórusművét is: „Áldás, béke, áldás, béke földön minden embernek!” Hatalmas a dalolás ereje, a közös éneklésé. Ez az ünnep kivételes kisugárzása, amely fényével bevilágítja a gazdag és a szegény emberek lelkét egyaránt.  Azét is, aki hisz, s azét is, aki nem. Akinek gyermekkorában mélyen elültették szívébe a karácsony misztikusságát, a jó gyerek meséjét, az angyalokat, a Jézuskát, az felnőttkorában is hallja az angyalszárnyak suhogását, elraktározza fülében a harangszót, s nem felejti el megnézni a betlehemet a templomban. Lakásában gyertyákat gyújt, füzéreket éget a párkányon, hadd nőjön a fényesség. Mert a gyermekkori karácsonyainkat egy életen át őrizzük magunkban, akár megszépítve is, hogy aztán a felnőttkorba érve továbbformáljuk, mind teljesebbé tegyük, s átadjuk szeretetre, fényre éhes unokáinknak.  Pilinszky János szavaival: „A karácsonyi bölcsőben a kisdedek ártatlanságával fekszik ez az ártatlan Isten, kinek szeretete soha többé nem hagyja nyugton szívünket.”  Nehéz szeretni. Teljes szívből és csak úgy lehetséges, ha odaadással és önzetlenül közelítünk a másik emberhez. Ha az ésszel föl nem fogható csodát is odatesszük az ajándék mellé. Van, hogy nem sikerül.  Ilyenkor csak az vigasztal, hogy mindenkor a jó szándék vezetett. Angyaljárásra azért szeretek indulni, hogy azt mondják nekem köszönetképpen: „Te egy lélekgyógyító ember vagy!  Írásod zene volt a lelkemnek!” Pilinszky szerint „a karácsonyi ünnep külsősége mit se ér e tiszta, ártatlan és egyetemes szeretet nélkül”.

A lakás feldíszítésén, a sütemények készítésének élményén túl várom unokáink betoppanását is, örvendezésüket a fenyőfa alatt, s várom ebben a megszürkült, párás hidegben az újbóli hóesést, hogy a szívemet kitárhassam a fehér muzsika felé, s a tájra boruló csöndes ragyogásban és a családi együttlétben újra megtalálhassam a karácsony örömét.          

(2012. december; fotó: H. Barbócz Ildikó)

A vércsoport szerinti étkezésről - - - (hátha igaz)

Az ABO-terv szerint, mely a különböző vércsoportok eltérő tápanyag-szükségletére épít, a vércsoportunknak kedvező ételek fogyasztásával elkerülhetjük a fertőzéseket és a daganatos megbetegedéseket, normalizálhatjuk testsúlyunkat, valamint lassíthatjuk az öregedési folyamatokat. Ebben az írásban tanácsokat olvashat, mely vércsoporthoz milyen étel fogyasztása ajánlott, illetve kerülendő.
Dr. Peter J. D'Adamo természetgyógyász orvos szerint a vércsoportunk nem csak a vérátömlesztésnél, szervátültetésnél fontos, hanem azt is meghatározza, hogy étrendünket milyen alapanyagokból állítsuk össze.
Az emberi faj fejlődését a létfenntartásért vívott harc jellemzi. A vándorlás során alkalmazkodni kellett a megváltozott körülményekhez. Ezek a változások egyrészt a tápcsatornát és az immunrendszert érintették, de kapcsolatba hozhatók a vércsoportok kialakulásával is.
A legősibb vércsoport a "0"-ás,  a vadászó-gyűjtögető életmód idején volt egyeduralkodó. A földművelésre, állattenyésztésre való áttérés hozta magával az "A" típus megjelenését. A "B" vércsoport a vándorló, nomád életforma során alakult ki. Az "AB" vércsoport a legújabb, a különböző fajták keveredése miatt jött létre.
Az élelmiszereket jótékony hatású, semleges és kerülendő csoportba soroljuk. Lássunk rá néhány példát:
0-ás vércsoportnál kerülendő élelmiszer: sertés, törpeharcsa, kaviár, túró, kefir, tej, kukoricaolaj, mák, lencse, búzakorpa, búzacsíra, fehérliszt, káposzta, karfiol, narancs, eper
Semleges hatású: csirke, pulyka, ponty, vaj, Fetasajt, szezámolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, tönköly-búza, rizs, sárgarépa, paradicsom, alma, cseresznye, málna
Jótékony hatású: marhahús, máj, makréla, csuka, olivaolaj, dió, karalábé, tök, brokkoli, füge, szilva
A-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: marha, sertés, lepényhal, vaj, tej, túró, ementáli sajt, kukoricaolaj, pisztácia, szárazbab, búzacsíra, búzakorpa, durumbúza, fehérliszt, káposzta, paradicsom, banán, narancs
Semleges hatású: csirke, pulyka, csuka, kefir, mozzarella, mandula, mák, zöldborsó, árpa, köles, rozskenyér, barnarizs, karfiol, kelbimbó, alma, körte
Jótékony hatású: ponty, tőkehal, szójasajt, olivaolaj, földimogyoró, zöldbab, lencse, hajdina, rizsliszt, brokkoli, sárgarépa, sárgabarack, szilva
B-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: csirke, sertés, angolna, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lencse, tarkabab, árpa, rozs, sokmagos kenyér, durumliszt, paradicsom, tofu, retek, kókusz
Semleges hatású: marha, pulyka, ponty, vaj, tej, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, dió, zöldbab, zöldborsó, gluténmentes kenyér, rizs, uborka, karalábé, spenót, alma, őszibarack
Jótékony hatású: bárány, nyúl, tőkehal, makréla, túró, kefir, fetasajt, olivaolaj, száraz fehérbab, köles, zabliszt, WASA kenyér, répa, brokkoli, banán, szilva
AB-s vércsoportnál kerülendő élelmiszer: marha, csirke, sertés, kagyló, homár, Camambert sajt, kukoricaolaj, mogyoró, mák, lóbab, hajdina, kukoricaliszt, retek,
 zöldpaprika, banán, narancs
Semleges hatású: máj, ponty, törpeharcsa, Edami sajt, lenmagolaj, mandula, zöldbab, zöldborsó, árpa, szójapehely, sokmagos kenyér, karalábé, káposzta, tök, alma, körte, őszibarack
Jótékony hatású: bárány, pulyka, tonhal, csirke, túró, kefir, kecskesajt, olivaolaj, gesztenye, dió, szárazbab, köles, tönkölybúza, tofu, rozskenyér, répa, cseresznye, szőlő, szilva. (Teljes szöveg: Egészségtükör/Csácsi Ibolya  dietetikus)