2022. október 1., szombat

A zene mindenkié

















A zene világnapjára - október 1.

               Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A zene világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.





  

         Vörösmarty Mihály: Liszt Ferenchez
         (részlet)

            Zengj nekünk dalt, hangok nagy tanárja,
            És ha zengsz a múlt napjairól,
            Légyen hangod a vész zongorája,
            Melyben a harc mennydörgése szól,
            S árja közben a szilaj zenének
            Riadozzon diadalmi ének.

            Zengj nekünk dalt, hogy mély sírjaikban
            Őseink is megmozdúljanak,
            És az unokákba halhatatlan
            Lelkeikkel visszaszálljanak.
            Hozva áldást a magyar hazára,
            Szégyent, átkot áruló fiára.

Vörösmarty-szobor Budapesten

2022. szeptember 30., péntek

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Tiszabogdány 2/1.

Tiszabogdány (ukránul: Богдан / Bohdan) község Ukrajnában, Kárpátalja Rahói járásában. A Fehér-Tisza vízgyűjtőjének mértani középpontjában fekszik.

Általános információk

Lakóinak száma (2003): 4294 fő.

Nevének eredetéről

Egy legenda szerint a falu lakói az erdőben dolgoztak, rájuk esteledett, nem tudtak hazatérni, s igencsak megéheztek. Ekkor váratlanul egy szarvas bukkant fel a fák között. Rögtön arra gondoltak, hogy Isten ajándéka (ő küldte). Becserkészték, leütötték, megsütötték és jóízűen megették a szarvast, s így megmenekültek az éhhaláltól. Még másnap is emlegették az "istenadta" ajándékot. Nem véletlen, hogy a falunak azt a nevet adták, hogy Isten-adta (Bogom Dane), vagyis Bogdan. Aki nem hiszi, járjon utána.

Nevezetességek

Fatemplom (kápolna) a réten
Görög katolikus templom

Út menti kegyhely

Régi zsidó temető
(Fő forrás: Wikipedia)

A helyi önkormányzatok napja Magyarországon - szeptember 30.


Magyar Nemzet, 2013. augusztus 10.

Metropol, 2013. augusztus 30.

NOSZTALGIA - Rosszabbnak hisszük magunkat! Változtatnunk kell ezen!!!

Budapest a világ legbecsületesebbek toplistájának az elején!
            Egy érdekes kísérletet eszeltek ki a kutatók, hogy megnézzék, hol élnek a legbecsületesebb emberek.  Azt vizsgálták, hogy melyik városban juttatják vissza a becsületes megtalálók a tárcákat a tulajdonosukhoz.
            Négy kontinens tizenhat városában 12-12 pénztárca elvesztését rendezte meg a Reader’s Digest újság szerkesztősége, hogy kiderítse, hol a legbecsületesebbek a megtalálók. Mindegyik tárcába 50 dollár készpénzt, mobilszámot, névjegykártyát, többféle kupont és egy családi fotót rejtettek, és parkokban, járdákon vagy bevásárlóközpontokban ejtették el őket. Összesen 47 százalék volt a visszaküldési arány.
            Különösen becsületesek voltak a budapesti megtalálók, a 12 elhagyott tárcából nyolcat juttattak vissza.
            A városok ranglistájának élén Helsinki végzett 12-ből 11 becsületes megtalálóval, Mumbaiban kilencet, Budapesten és New Yorkban nyolcat-nyolcat, Moszkvában és Amszterdamban hetet-hetet juttattak vissza gazdájának. Csak az elveszett értékek felét küldték vissza a berliniek és a ljubljanaiak (Szlovénia), Londonban (5), Varsóban (5), Románia fővárosában, Bukarestben (4), Brazilia legnépesebb városában, Rio de Janeiróban (4) és némi meglepetésre a svájci Zürichben is csak 4. Még rosszabb a helyzet. Prágában (Csehország), ahol csak három, Madridban (Spanyolország) pedig mindössze két tárcával jelentkeztek. A lista sereghatója a portugál főváros,  Lisszabon volt, egyetlen becsületes megtalálóval – aki történetesen egy holland turista volt.
            A lap azt is rögzítette, kik teszik el a megtalált tárcákat, és kik nem. Rio de Janeiro (nem a szegény negyedben, és nem egy utcagyerek) kereskedelmi negyedében egy jól öltözött, 30 körüli nő visszaadta a talált tárcát – a pénz nélkül. A 73 éves Delma Monteiro Brandão viszont, aki épp az unokájáért ment, hogy hazavigye a kislányt, amikor meglátta a földön heverő tárcát, rögtön sikerült megtalálnia a tulajdonosát. –Mert nem az enyém! – indokolta meg, miért adta vissza. "Tizenévesen elemeltem egy képes újságot egy nagyáruházból, és fizetés nélkül távoztam. Amikor az édesanyám megtudta, rám pirított, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan" –mondta. Zürichben pedig egy villamosvezető tette el magának az egyik pénztárcát. Varsóban 7 tálcát tettek el, mindannyian nők voltak. A szintén varsói 28 éves Marlena Kamińska biotechnológus viszont felvett egy tárcát a padról, majd felpattant a buszra. Három óra múlva felhívta a tulajdonosokat: –Voltak munkatársaim, akik azt tanácsolták, ne bajlódjam a tulajdonos keresgélésével – mesélte. –Én azonban arra gondoltam, valakinek nagyon hiányozhat ez a pénz.
            Eredményeiket áttekintve meghökkentő hasonlóságokat találtak. A kísérlet nagy tanulsága az volt, hogy nincs semmiféle tényező, ami megjósolhatóvá tenné, ki lesz becsületes. Úgy látszik, az életkor nem jelzi előre, hogy valaki becsületesen vagy becstelenül fog-e viselkedni. Mind a 16 nagyvárosban, ahol „elveszítettek” egy tárcát, fiatalok és idősek egyaránt megtartották, vagy visszaadták. A nemek között sem mutatkozott eltérés. És mintha a viszonylagos jólét sem szavatolná a becsületességet. Mindenütt akadnak becsületes és becstelen emberek. (Forrás: Richpoi Hírek, 2013)

2022. szeptember 29., csütörtök

Bundáskenyér - másképpen


Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Vidráspatak

Vidráspatak (ukránul: Видричка / Vidricska) falu Ukrajnában, Kárpátalja Rahói járásában. Korábban Tiszabogdányhoz tartozott.
Fekvése
Rahótól keletre, Tiszabogdánytól északra fekvő település.

Története

Vidráspataknak a 2003-as adatok szerint 2336 lakosa volt.

Közlekedés

Az út kátyús

Nevezetessége


Pravoszláv templom






A Stirlitz c. NDK film egy epizódjából (paródia) 1916-ban

1942-ben egy reggel Stirlitz, az SS főtisztje beköszön Müllerhez, az SS főnökéhez, akinek az arca nem sok jót ígér: 
- Herr Gruppenführer, történt valami? Csak nem Berlin elővárosában vannak a szovjetek? 
- Ugyan, hagyja már ezeket az ostoba vicceket! Borzasztó álmom volt! Láttam, mi lesz a III. Birodalommal 2016-ban! 
 Na ne, annyira rossznak látszott? 
- Szavakat alig találok rá Stirlitz! Képzelje el, hogy a mi Németországunkban egy asszony a kancellár, egy másik asszony a honvédelmi miniszter, a külügyminiszter pedig egy homokos, a Daimler-Benz gyárban törökök dolgoznak. Németország fizeti a görögök és a spanyolok adósságait. Katonás, fáklyás felvonulások helyett szivárványos melegparádék vannak, pénzt fizetünk a zsidóknak, és Amerikából egy fekete bőrű elnök parancsait teljesítjük. Oroszország háborúzik Ukrajnával, Németország meg - képzelje el Stirlitz -, NÉMETORSZÁG (!!!!) arról győzködi Oroszországot, hogy ne háborúzzon!!! 
- És képzelje, Stirlitz, Ausztria külön ország megint, és ott szakállas nők énekelnek, az egyik megnyeri az európai fesztivált! 
- Stirlitz elgondolkodik: A főnököm azt is megálmodta, hogy Lengyelország, Norvégia, Franciaország, Jugoszlávia, Görögország megszállása után legyőzzük Angliát és a Szovjetuniót, és mi leszünk Európa urai. De ha ilyen vadakat álmodik 2016-ról, akkor ezek szerint ebből a győzelemből sem lesz semmi!!!
(Az interneten találtam, kissé kipofoztam.)

2022. szeptember 28., szerda

Cukorbetegeknek, fogyózóknak receptek


Tökfőzelék (4 adag)
Elkészítési idő: 30 perc



Burgonyasaláta (4 adag)
Elkészítési idő: 10 perc




Grapefruit kehely (4 adag)
Elkészítési idő: 20 perc




Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Nyilas

Nyilas (ukránul Розтоки (Roztoki)) falu Ukrajnában, Kárpátalján, a Rahói járásban. A Fehér-Tisza völgyének kapuja.

Fekvése

Rahótól keletre 7 km-re, a Fehér-Tisza völgyében fekszik.

Nevének eredete

A Rosztoka helységnév ruszin víznévi eredetű. A pataknév a ruszin-ukrán „pостока~pозтока” két ágra oszló vagy két ág egyesüléséből keletkező vízfolyás, elágazás, útelágazás főnévből származik. A magyar Nyilas a helységnévrendezés során, 1904-ben jött létre hivatalos úton, a szláv névvel nincs kapcsolatban (nyilas: „a közös szántóföldekből nyíl szerinti osztással (nyílhúzással, nyílvetéssel) egy-egy gazdára jutó földdarab, osztályrész”). A hivatalos ukrán Розтоки többes számú forma.

Története

Nevét 1898-ban Rosztik néven említették. Későbbi névváltozatai: 1907-ben, 1913-ban és 1918-ban Nyilas, 1925-ben Novoszelica, Roztoky, 1944-ben Nyilas, Ростокъ, 1983-ban Розтоки, Ростоки.
A falu régebben Rahó külterületi lakott helye volt.

Nevezetessége

Görög katolikus templom

NYOLC ÉVE ÍRTAM - Tihanyi pillanatképek - Minden eladó

Vajon mennyibe kerülhet? Két szobás panell lakásért elcseréli-e?

Ahol 10 gramm paprika 10 gramm aranyat ér

Minden olyan szép
Üres boltok, üres vendéglők (2012. szeptember 25-én)