2022. szeptember 30., péntek

NOSZTALGIA - Rosszabbnak hisszük magunkat! Változtatnunk kell ezen!!!

Budapest a világ legbecsületesebbek toplistájának az elején!
            Egy érdekes kísérletet eszeltek ki a kutatók, hogy megnézzék, hol élnek a legbecsületesebb emberek.  Azt vizsgálták, hogy melyik városban juttatják vissza a becsületes megtalálók a tárcákat a tulajdonosukhoz.
            Négy kontinens tizenhat városában 12-12 pénztárca elvesztését rendezte meg a Reader’s Digest újság szerkesztősége, hogy kiderítse, hol a legbecsületesebbek a megtalálók. Mindegyik tárcába 50 dollár készpénzt, mobilszámot, névjegykártyát, többféle kupont és egy családi fotót rejtettek, és parkokban, járdákon vagy bevásárlóközpontokban ejtették el őket. Összesen 47 százalék volt a visszaküldési arány.
            Különösen becsületesek voltak a budapesti megtalálók, a 12 elhagyott tárcából nyolcat juttattak vissza.
            A városok ranglistájának élén Helsinki végzett 12-ből 11 becsületes megtalálóval, Mumbaiban kilencet, Budapesten és New Yorkban nyolcat-nyolcat, Moszkvában és Amszterdamban hetet-hetet juttattak vissza gazdájának. Csak az elveszett értékek felét küldték vissza a berliniek és a ljubljanaiak (Szlovénia), Londonban (5), Varsóban (5), Románia fővárosában, Bukarestben (4), Brazilia legnépesebb városában, Rio de Janeiróban (4) és némi meglepetésre a svájci Zürichben is csak 4. Még rosszabb a helyzet. Prágában (Csehország), ahol csak három, Madridban (Spanyolország) pedig mindössze két tárcával jelentkeztek. A lista sereghatója a portugál főváros,  Lisszabon volt, egyetlen becsületes megtalálóval – aki történetesen egy holland turista volt.
            A lap azt is rögzítette, kik teszik el a megtalált tárcákat, és kik nem. Rio de Janeiro (nem a szegény negyedben, és nem egy utcagyerek) kereskedelmi negyedében egy jól öltözött, 30 körüli nő visszaadta a talált tárcát – a pénz nélkül. A 73 éves Delma Monteiro Brandão viszont, aki épp az unokájáért ment, hogy hazavigye a kislányt, amikor meglátta a földön heverő tárcát, rögtön sikerült megtalálnia a tulajdonosát. –Mert nem az enyém! – indokolta meg, miért adta vissza. "Tizenévesen elemeltem egy képes újságot egy nagyáruházból, és fizetés nélkül távoztam. Amikor az édesanyám megtudta, rám pirított, hogy ez a viselkedés elfogadhatatlan" –mondta. Zürichben pedig egy villamosvezető tette el magának az egyik pénztárcát. Varsóban 7 tálcát tettek el, mindannyian nők voltak. A szintén varsói 28 éves Marlena Kamińska biotechnológus viszont felvett egy tárcát a padról, majd felpattant a buszra. Három óra múlva felhívta a tulajdonosokat: –Voltak munkatársaim, akik azt tanácsolták, ne bajlódjam a tulajdonos keresgélésével – mesélte. –Én azonban arra gondoltam, valakinek nagyon hiányozhat ez a pénz.
            Eredményeiket áttekintve meghökkentő hasonlóságokat találtak. A kísérlet nagy tanulsága az volt, hogy nincs semmiféle tényező, ami megjósolhatóvá tenné, ki lesz becsületes. Úgy látszik, az életkor nem jelzi előre, hogy valaki becsületesen vagy becstelenül fog-e viselkedni. Mind a 16 nagyvárosban, ahol „elveszítettek” egy tárcát, fiatalok és idősek egyaránt megtartották, vagy visszaadták. A nemek között sem mutatkozott eltérés. És mintha a viszonylagos jólét sem szavatolná a becsületességet. Mindenütt akadnak becsületes és becstelen emberek. (Forrás: Richpoi Hírek, 2013)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése