2022. szeptember 24., szombat

Mérleg (Libra) jegy jellemzői 3/1. - szeptember 24 - október 23.

Jellemzése

            A Nap szeptember 24–október 23. között halad keresztül a Mérleg jegyen. A jegy uralkodó bolygója a Vénusz: a harmónia, béke, szeretet, remény, szépség, kényelem jelképe. A mitológiában Vénusz volt a szépség és a szerelem istennője. Kiindulva ebből a hasonlatból a Mérleg-ember különösen vonzódik a szép dolgokhoz, a művészetekhez. A harmónia megteremtésére törekszik, mert érzi, hogy a boldogsághoz így tud közel kerülni. A Vénusz vonzó bájt ad szülötteinek, és jó ízlést. Életélvezete finom, lehalkított és gyengéd. Személyisége kibontakoztatásához szükségét érzi egy "másik ember"-nek, legyen az akár barát, akár szerelmi társ. Ösztönző vágyat érez a kapcsolatteremtésre, és azon belül az egyetértésre.
Jelleg: Levegő 
Harmonikus szín: világoszöld, indigó kék, világos, levegős színek.

Szerencsenap: péntek 
Drágakő: Opál, gyémánt, fényes és mutatós ékszerek 
Szerencseszám: 5 és 6 
Virág: Orchidea, orgona, gyöngyvirág 
Uralkodó bolygó: Vénusz 
Jó szerelmi partner: Vízöntő, Ikrek, Szűz

            A levegő-jegyeknél megmutatkozó kapcsolatteremtési képesség tehát még hangsúlyozottabb lesz. A többi levegő-tulajdonság: a közlékenység és értelem magyarázza, hogy fontos számára a beszélgetés, hogy gondolatait kicserélhesse másokkal.
            Mint pozitív töltésű, kardinális minőségű jegynél, nála is észrevehető a kifelé irányuló tevékenység és az önkifejezésre való törekvés. Szeret a saját maga útján járni és nehezen tűr maga fölött bárkit. Ha szimbólumát, a mérleget vizsgáljuk, különböző analógiákat fedezhetünk fel. Miként a mérleg egy finom műszer, mely egyensúlyban van addig, míg akár a legkisebb tollpihe ki nem billenti szintjéből, ugyanígy a Mérleg-ember is tökéletes lelki egyensúlyra törekszik. A dolgok egyensúlyba hozásának vágyából fakad, hogy hajlik az együttműködésre. S ez egy igen értékes tulajdonsága, mert az emberi együttélés egy békés, hajlékony társsal sokkal kellemesebb, mint mondjuk egy erőszakossal.
            Igazságérzete rendkívül fejlett. A Mérleg-ember a dolgokat több oldalról vizsgálja. Mivel törekvése a béke megteremtése és fenntartása, ezért az igazságot is, ha az békétlenségeket eredményezne vagy sértene valakit, csak elfátyolozottan mondja ki, de ha örömöt tud okozni vele, akkor nyíltan beszél.

Személyisége

            Könnyű együtt lenni vele, mert ő maga is akarja a társaságot, és kellemes légkört akar teremteni. Szépen berendezett otthonra vágyik. A szépség alatt azonban nem a kínos rendet és a pedáns tisztaságot érti, mert ez fáradságos munkát igényelne, és ez nem lenne számára kellemes. Ne lepődjünk meg, ha egy szépen berendezett hálószobában, amelyben ízléses tárgyak láthatók, a fotel alatt egy zoknit látunk, az öltözőasztalon "művészi" rendetlenséget, a fiókokban némi zűrzavart. A Mérleg-ember szívesen halasztja elintéznivalóit holnapra, ha azok kényelmetlenséggel járnak. Úgy gondolja, majd az idő megoldja a dolgokat és kiegyensúlyozza.
            Meggyőződése, hogy egy szerencsés tárgyalás, vagy kiegyezés százszorta jobb, mint a harccal kivívott győzelem.
            A Mérleg cselekedeteit inkább az érzelem, mint az értelem vezérli, ezért kedélyállapot-hullámzásai is erősek: hol telve van reménnyel, hol meg letörten egy helyben topog. Általában képes felfedezni mindennek a jó oldalát, mégis hajlamos a szomorúságra is, de mivel törekszik a kiegyensúlyozottságra, ez hamar elmúlik. A változatosság utáni vágy is erős benne, ezért szívesen kezd új foglalkozásba. Személyes szabadságára nagy súlyt fektet, és hevesen tiltakozik minden kötöttség ellen, mert az kényelmetlenséggel járna.
            Erős vonzást érez a könnyű élethez. Nem szeret szembesülni önmagával, nem szeret a dolgok mélyére nézni, mert ott konfliktusok lehetnek. Nyilvánosság utáni vágya és közéleti szerelési kedve hangsúlyozott.
            A dolgokat több oldalukról, több szempontból is megvizsgálja és igyekszik többféle szempontot, véleményt összhangba hozni, de a béke érdekét szolgáló engedékenysége sok hibának is a forrásává válhat. Rendszerint diplomatikusan és tapintatosan bánik másokkal. A művészi érzék adja, hogy a zenében teljesen fel tud oldódni. Kitűnő táncos. A valóban kecsesen táncolók többsége a Mérleg-típusból kerül ki. Kézügyessége is igen jó. Akármilyen semmiségből csínosat és szépet hoz ki, és bár munkájában valószínűleg lesz egy kis felületesség, azért a szemnek kellemes látványt fog nyújtani. Megjelenése, fellépése kellemes és szeretetre méltó.

2022. szeptember 23., péntek

Egy nyugdíjas házaspár ingyen szórakozásaiból

           "Egyszer a feleségemmel bementünk a városba, és bepillantottunk egy kis üzletbe. Öt percet sem voltunk benn, és kijövetelkor láttuk ám, hogy egy közterület fenntartó írja vadul a büntető cédulát. Már éppen rakta volna bele a kis kék zacskóba, amikor odaértünk, és megszólítottam: "Ne szívass már, köcsög, mi lenne, ha egyszer tekintettel lennél egy idős állampolgárra is...
- de csak szerelte be az ablaktörlő alá az üzenetét. Akkor lerohadtfasiztáztam, mire lila lett a feje, és írt még egy feljelentést, hogy a gumik is kopottak. Még le is fényképezte őket.
Ezután szarjankónak neveztem. A feje még lilább lett, a másik üzenetet is beerőltette az ablaktörlő alá, és elkezdett írni egy harmadikat, a fene tudja miről.
Akkor lebuzispicliztem. És ez így ment vagy húsz percig. A közterületes feje egyre lilult, a kék borítékok egyre szaporodtak.
          Mindez egyáltalán nem zavart engem és a feleségemet. Mi ugyanis busszal jöttünk be a városba. Minden napra kitalálunk valami izgi kis kalandot, hogy ne teljenek annyira unalmasan a napjaink.
Nagyon fontos ez a mi korunkban."

És néhány anyósvicc










Hidak minden formában














2022. szeptember 22., csütörtök

Autómentes világnapra - szeptember 16-22 között

          Az európai autómentes nap (nem hivatalosan: autómentes világnap; angolul: European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét
–a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
–a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
–a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
–a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.
            Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16.22. között rendeznek meg. A települések az Európai karta (Charta) aláírásával és az abban foglaltak vállalásával csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Az autómentes nap célja

            A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához. Hagyományosan minden évre megfogalmazzák a rendezvény aktuális mottóját. A városok a mottóban megfogalmazott központi gondolatsor köré szerveznek programokat, amellyel a város lakóinak tájékoztatását és tudatformálását próbálják elérni.

Az európai autómentes nap története

            Az 1990-es években több nyugat-európai országban mozgalmak jöttek létre, amelyek a motorizált közlekedés hátrányaira hívták fel a figyelmet:
            1997-ben La Rochelle-ben, egy franciaországi városban rendeztek először autómentes napot.
            1998-ban egész Franciaországban megtartották a rendezvényt (Jelmondata: Autó nélkül a városban!), amelyhez 1999-ben Olaszország 40 városa is csatlakozott.
            2000 februárjában az Európai Unió 13 tagországa közös nyilatkozatban ismerte el a rendezvényt, amelyet 2001-ben a tagjelölt Magyarország is aláírt.
            2002-ben a több mint 1000 európai városra kiterjedő esemény legkevesebb 100 millió lakost érint.
            Több Európán kívüli ország – Argentína, Brazília, Izrael, Japán, Kanada, Kolumbia, Tajvan – városai is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Az európai mobilitási hét története

            2002-ben az autómentes nap mellett – annak kísérőrendezvényeként – egy új, tematikus napokból álló rendezvénysorozat jött létre: az európai mobilitási hét.
            Az eseményt minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg.
            2006-ban az európai mobilitási hetet 38 ország 1322 városában rendezték meg.
            2007-ben több mint 35 ország legkevesebb 2000 önkormányzata csatlakozott az európai mobilitási héthez. A programokba mintegy 200 millió lakost vontak be.
            2008-ban 41 országban rendeztek programokat az európai mobilitási hét és autómentes nap nevű rendezvénysorozat keretében.

Az Európai karta

A résztvevő települések számára előírt feltételeket az Európai karta (Charta) rögzíti.
–A városnak egy vagy több ideiglenesen lezárt területet vagy körzetet kell kijelölnie, amelyen belül az autómentes napon csak közösségi közlekedési eszközökkel, kerékpárral, illetve gyalogosan lehet közlekedni. A lezárt területen egész napos programokat szerveznek.
–A forgalomkorlátozás javasolt időtartama: a reggeli munkakezdés előtti órától a munkaidő vége utáni óráig,
–A forgalomkorlátozás javasolt helyszíne: legalább egy – más napokon a motorizált közlekedés számára fenntartott – utca.

Autómentes nap Magyarországon 

            2002-ben több mint 40 magyar városban tartották meg az autómentes napot.
            2007-ben Magyarország 64 önkormányzata csatlakozott az eseménysorozathoz. Budapesten a mindennapos és biztonságos kerékpározás feltételeinek megteremtéséért, valamint a belvárosi légszennyezés csökkentéséért rendezett demonstráción 30 ezer kerékpáros vett részt.

A rendezvény szimbóluma

Az európai mobilitási hét fő jelképe a virág, amely mintázhatja bolygónkat és az azt körülvevő légkört, de jelképezheti Európát, egy országot vagy egy várost, ahol fenntartható városi közlekedési rendszert próbálnak meg létrehozni. Utóbbi értelmezés szerint a virág szára a bevezető utakat, a virág szirmai a várost övező agglomerációt szimbolizálja.[20]
A virágszimbólum a földgömböt jelképező vonallal és a rendezvény nevével együtt alkotja a kampány emblémáját.




NOSZTALGIA - Városi Vigasságok, Ács - 2012. szeptember 15. (2. rész)

Ács település öt évvel ezelőtt kapta meg a városi rangot. Ennek tiszteletére minden évben három napos rendezvénysorozatot szerveznek. Fő programja az ünnepi testületi ülés, de található kiállítás, gyermekprogramok, öregfiúk labdarúgó mérkőzés, kerékpáros túra, motoros felvonulás és találkozó, valamint változatos koncertek. Az idén a második napon néhány rendezvényt megtekintettem, amiről most beszámolok olvasóimnak.
         Elsőnek a Magyarock Musical Band műsorát hallottam. Sajnáltam, hogy a délutáni időpont miatt nagyon kevesen jöttek el, mert az énekesek – Balogh Attila, Másik Lehel, Végh Edina és a sztárvendég: Makrai Pál – kiváló, magas színvonalú műsort adtak többek között Fenyő, a Beatles, Elvis Presley dalaiból.
A Tornádó akrobatikus rock and roll műsorát tegnapi bejegyzésemben méltattam.

Miután Ács nevezetességeivel ismerkedtem, a helyi fellépők közül az utolsóra, Lakatos Dezső műsorára értem vissza. Elegáns öltözet, kicsattanó jókedv jellemezte az előadót, és láthatóan népes szurkolótábor. Ő is kérincsélt a polgármestertől egy kis segélyt, elénekelte, hogy mindenkinek életében van olyan pillanat… és így tovább váltakozva a szomorú és a vidám dalokat
Beszélgetésünkkor elmondta: roma művészcsaládból származik, 29 éves, 5 éve énekel. „Mindig arra vágytam, hogy közönség elé kerüljek, meg hogy felfedezzenek. Több tehetségkutatón is részt vettem, de csak a válogatásig jutottam”. Örömmel újságolta, hogy a Bábolna mellett fekvő Bana községben két ezer ember előtt énekelt a minap.
Tehetséges fiú, kár hogy nincs szponzora, hogy énektanárhoz járjon, mert az anyagi lehetőségei sajnos ezt nem teszik lehetővé.

A következő ellépő, Kadlott Karcsi nevét soha életemben nem hallottam, ezért álljon itt, amit magáról ír:
Üdvözlöm honlapomon!
Aki ismer, tudja ki vagyok, mivel foglalkozom. Aki nem, annak álljon itt egy rövidke bemutatkozás.
A nevem Kadlott Károly.
Az 1970-es évektől vagyok jelen, a magyar szórakoztató ipar palettáján. Eleinte itthon, majd később a határainkon túl  is volt szerencsém szórakoztatni, a közönséget. A hosszú évtizedek alatt, hatalmas zenei repertoárt sikerült kialakítani, mely a 30-as évektől egészen napjainkig magába foglalja szinte az összes jelentősebb zenei irányzatot.
Ebből adódóan, akár egy órás műsorról, vagy akár egész éjszakás fellépésről, van szó, ha engem hív, biztosíthatom, hogy az Ön rendezvényén jól fogja érezni a magát a tisztelt közönség. Egész éjszakán át tartó, változatos műsor garantálja az önfeledt szórakozást!
Műsoromon szerepelnek jazz standard-ek, örökzöld magyar és külföldi slágerek, mulatós nóták, és természetesen saját szerzemények is.
Akár egy személyben, vagy akár profi zenekari kísérettel, minden igényt kielégítő hangtechnikával is vállalok fellépést az ország egész területén, illetve külföldön!
Legyen szó céges partyról, utcabálról, falunapról, családi rendezvényről.
Tisztelettel: Kadlott Karcsi

Nekem a műsora sem tetszett, a roma lakodalmas nem az én világom. Én minden sovinizmust elítélek, így a cigány sovinizmust is. Például állandóan elismételve nagyon beleivódik az emberekbe, hogy „tiltják tőlem a csókját, mert roma vagyok, tiltják tőlem a csókját, mert fekete vagyok”, de majd befesti a haját szőkére, és úgy kíséri el a lányt a bálba stb.
Saját dalokkal is előrukkolt, például: coca-cola nem volt még a számba, sört, sört, sört ide. Vagy: péntek, szombat, vasárnap, az emberek piálnak. Vagy Balatoni nyár, bulizunk minden éjjel.
Védelmére legyen mondva, keményen dolgozott a színpadon, gördült egyik szám a másik után, bár egy ütemre ment, lévén gépzene. Ennyi volt, megyek Ceglédre kiáltással fejezte be. Szerény véleményem szerint ez a fajta zene lakodalomba való, de mivel itt senki sem táncolt (de még csak részeg sem volt senki), kissé életidegennek tűnt. Koncertnek meg gyenge volt!

A 20 órakor kezdődött Koós János Show-ra nagy tömeg verődött össze. Jól indított, „Az óra gyorsan körbejár, jó, hogy köztetek vagyok”. Majd köszöntötte a nézőket, és próbált közvetlen lenni. De nekem az alábbi idétlen viccelődések nem tetszenek a színpadról leszólva mikrofonba: „A fogait csináltassa meg!” Vagy: „Ne beszéljen, menjen innen!”. Vagy énekeltette a közönséggel: Boci, boci tarka, Se füle, se farka… . És a végén megjegyezte: „A farka jó volt!”. De sokszor idétlenkedett a műsora alatt, ahelyett, hogy énekelt volna, mert az lényegesen jobb volt. A kísérő zenekar megfelelően tette a dolgát, Dékán Sarolta bekapcsolódása pedig javította a színvonalat.
A közepe táján el kellett mennem, ezért a műsor ill. a program további részéről nem tudok írni.