2015. június 4., csütörtök

Országhatártúra (OHT) felhívása

Országhatártúra (OHT) tervezete

            A Történeti Magyarország területén a XX. és XXI. században bekövetkezett határváltozásokról gyűjtöm az anyagokat a teljesség igényével. Ezt az Ausztria-Magyarország által aláírt padovai fegyverszünet (1918. november 3.) 100 éves évfordulójára kívánom összefoglalóan megjelentetni, amikor a Királyi Magyarország ezer éves határa még megvolt, sőt egy keskeny biztonsági sáv is védte a Keleti-Kárpátok előterében. A könyv bemutatója egyben a határváltozásokat ismertető vándorkiállítás megnyitása is lesz.
            Az anyaggyűjtés közben két tény egyre nyilvánvalóbbá vált bennem, amit eddig még senki sem mondott ki: a trianoni békediktátum igazságosságát és létjogosultságát legjobban az kérdőjelezi meg, hogy az itt élők feje felett eldöntött határok egyáltalán nem bizonyultak tartósnak. A Kárpát-medencében a nagyméretű és szinte folyamatos államhatár-változás és a határok két oldalán új és új országok felbukkanása, eltűnése ilyen rövid történelmi időszak alatt a világon is egyedülálló. A másik, amit be fogok bizonyítani: az 1920-as párizs-környéki békék utáni száz évben Magyarország kivételévek az összes többi ország minél nagyobb területet akart elvenni a másik országtól, egyedüli kivételként Magyarország nem akart senki történeti területéből elvenni, és a magáéból is csak a magyar többségű területeket akarta visszaszerezni.
            A kutatás kapcsán az is kezdett bennem kialakulni, hogy például a nagysikerű Országos Kéktúra (1938-ban avatták fel), vagy például az Árpád-vonal felderítésének mintájára fel kell fedeznünk, a közlekedési lehetőségeket fel kell mérnünk, és ki kell alakítanunk az „Országhatártúrá”-t.
Lényeges különbség, hogy a „Kéktúra” bakancsosoknak készült, az Országhatártúra egyes részeinek bejárásánál – a távolság és a változatos terepviszonyok miatt – a kombinált közlekedés lesz majd a célszerű: autó (motor)–gyalog; autó (motor)–vízi jármű–gyalog; közösségi közlekedés–gyalog; közösségi közlekedés–vízi jármű stb. a bejárni kívánt hely lehetőségei szerint akár többféle variációban is.
Az Országhatártúra útvonalait kiadványok és vándorkiállítások formájában a trianoni békediktátum 100 éves évfordulója (2020. június 4.) alkalmából kívánjuk bemutatni.
            Célunk ezzel nem a határok erőszakos megváltoztatására irányul, hanem a határok átjárhatóságának biztosítása, emlékhelyek kialakítása, történelmi ismeretek bővítése, szabadidő hasznos eltöltése, egészségmegőrzés segítése, kedvet csinálni a túrázáshoz romantikus körülmények között stb. És ne engedjük feledésbe merülni történelmünk ezen részét – lehet majd emléktúrákat szervezni egyénileg, és avatott szakértőkkel csoportoknak.

Határtúrák
 (ezek a nagyobb egységek 1–5 napos szakaszokra lesznek bontva)

I. Történeti Magyarország határtúra
1. A Magyar Királyság és az Osztrák Császárság csehországi 1914-es határa
2. A Történeti Magyarország és Lengyelország 1914-es határa a mai ukrán országhatárig       
(kiegészítve a  lengyel-csehszlovák, lengyel-szlovák határváltozásokkal)
3. A mai Ukrajna területén található ezeréves határ
4. A mai Ukrajna és a mai Románia azon határszakasza, amely a Magyar Királyság és Bukovina határa volt 1914-ben
5. A Magyar Királyság és a Román Királyság 1914-es határa
6. A bukaresti béke (1918) határa a mai Románia területén
7. A Magyar Királyság és a Szerb Királyság 1914-es határa
8. A magyar–horvát megegyezéskor (1868) elfogadott magyar–horvát határ
9. A Magyar Királyság és az Osztrák Császárság ausztriai kiegyezéskori határa
10. Fiume határváltozásai

II. 1941 évi országhatár résztúra
11. Felvidéki határtúra (kiegészítve az 1938-as országhatárral és az 1939-es kárpátaljai belső            határral, valamint a mai szlovák–ukrán országhatárral)
12. Erdélyi határtúra
13. Délvidéki határtúra
14. Mura-vidéki határtúra

III. Mai országhatártúra
15. Magyarország–Ausztria (Vasfüggöny Túraút része)
16. Magyarország–Szlovákia (kiegészítve az 1945 előtti országhatárrésszel)
17. Magyarország–Ukrajna
18. Magyarország–Románia
19. Magyarország–Szerbia (Vasfüggöny Túraút része)

            Az Országhatártúra mozgalomnak a hozzá csatlakozó egyének, közösségek adják a keretet, a bázist. A vállalkozók a mai kor felfedezőivé válnak, akik egy-egy területet, szakaszt alaposan bejárnak, „feltérképeznek”, és megállapítják az útvonalat (van, ahol már eddig is található út, folyópart, ösvény, turistaút, de lehetnek olyan részek is, ahol évek óta nem jártak emberek). A jelentkezők kidolgozzák a megközelítés, a bejárás lehetőségét, szálláshelyeket, étkezőhelyeket ajánlanak stb. Ez sok szakaszon olyan lesz, mint amikor egy ismeretlen földrészre indultak el a felfedezők. Hatalmas lehetőség romantikus lelkű, kalandvágyó emberek számára. Majd ezeket a feldolgozott részeket illesztjük össze egységes egésszé. (Filmek, fényképek, újságcikkek, riportok stb. folyamatosan készülnek.) A felfedezőkhöz hasonlóan a túra szakaszait azokról nevezzük el, akik feltárták, leírták. (Így lett pl. Cook-szigetek vagy a Ráday Mihály szakasz a Kéktúrában.)

Az Országhatártúra honlapján (www.orszaghatartura.hu) figyelemmel kísérhető a folyamat, ahol állandóan bővül az információ, a képanyag, ahol lehet tájékozódni, lehet csatlakozni a mozgalomhoz, nyomon lehet követni a feldolgozást, beszámolókat, élményeket, a témához kapcsolódó történelmi ismereteket lehet olvasni.
Érdemes az itt megjelenő nyilvános országhatár-bejárásokhoz csatlakozni, ahol érdekes, különleges, egyedi útvonalakat ajánlunk minimális részvételi díjjal kiváló vezetőkkel – gyalogosoknak, bicikliseknek, kajakosoknak, motorosoknak, autósoknak, lakókocsisoknak.
A már feldolgozott és itt bemutatott szakaszokat ki lehet majd próbálni, lehet javaslatokat tenni a korrigálásra, bővítésre stb., hogy a véglegesítés (2019. szeptember) után már intenzívebben folytatódhasson a nyomdai előkészítés, a kiállítás(ok) összeállítása, a filmvágás stb.

VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁSOKAT, A JELENTKEZŐKET:
         batarzsbotond@freemail.hu

Budapest, 2015. március 15.
                                                                                  Batár Zsolt Botond

Rólam információ:          www.batarzsoltbotond.hu
Blogom:      batarzsoltbotond-azenvilagom.blogspot.com

Magyar-Koreai Piknik - képes beszámoló (5/5)

Meghívó az első Magyar-Koreai Piknikre
Ideje: 2015. május 30. (szombat) 10:30 óra
Helye: Orczy kert (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
Program: 10:30 - 10:50 Vendégek érkezése, informális beszélgetések
10:50-11:00 Yim Geun-Hyeong úr, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntője
11:00-12:15 Kulturális program
- Magyar és koreai néptánc bemutató (fellép a Cédrus Együttes és 
a Koreai Kulturális Központ táncegyüttese)12:15–13:15 között negyedóránként a résztvevők számára csoportok indultak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megtekintésére.

Adtam néhány tanácsot a karcagiaknak, hogyan lehet még ennél is finomabb a birkapörkölt.

 Nagy szerencséje a piknik résztvevőinek, hogy a karcagiak tudták vállalni a főzést, mivel az egész országot "befőzik", sőt a Kárpát-medencén kívül is rendszeresen "fel szoktak lépni".

Érdemes volt megkóstolni az eredeti koreai ételeket is. Soha nem szabad fenntartásokkal lenni más népek szokásaival, ételeivel szemben. Kellemes meglepetések érhetik az embert, mint is is.

- A tombola főnyereménye egy TV volt. Ez a szép kislány húzta ki, de sajnos nem engem. Pedig adtam volna neki egy puszit a homlokára! Még annak a szemüvegesnek is! (Lehet, ettől mentette meg őket a Jóisten!!!)

A 100 tagú cigányzenekar főnöke is velünk eszegetett.

2015. június 3., szerda

Magyar-Koreai Piknik - képes beszámoló (5/4)

Meghívó az első Magyar-Koreai Piknikre
Ideje: 2015. május 30. (szombat) 10:30 óra
Helye: Orczy kert (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
Program: 10:30 - 10:50 Vendégek érkezése, informális beszélgetések
10:50-11:00 Yim Geun-Hyeong úr, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntője
11:00-12:15 Kulturális program
- Magyar és koreai néptánc bemutató (fellép a Cédrus Együttes és 
a Koreai Kulturális Központ táncegyüttese)
- Nagy figyelemmel hallgatta a közönség a magyar népzene és népi hangszer bemutatását (citera, pásztorhangszerek, tárogató)

A magyar néptánc rejtelmeivel ismerkedtek a koreaiak.

2009-ben "a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya" felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. 2012-ben jogosultságot nyertek a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegy alkalmazására a karcagi birkapörköltet illetőleg. 2013 májusában a karcagi birkapörkölt elnyerte a hungarikum címet.
 Nagyon finom volt, méltó a hungarikum címre!!!

- Hagyományos koreai ételt eddig nem ettem, most megkóstoltam, ízlett.

Voltak, akik az asztal helyett a pikniket választották.
(Folytatom)

2015. június 2., kedd

Magyar-Koreai Piknik - képes beszámoló (5/3)

Meghívó az első Magyar-Koreai Piknikre
Ideje: 2015. május 30. (szombat) 10:30 óra
Helye: Orczy kert (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
Program: 10:30 - 10:50 Vendégek érkezése, informális beszélgetések
10:50-11:00 Yim Geun-Hyeong úr, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntője
11:00-12:15 Kulturális program
- Magyar és koreai néptánc bemutató (fellép a Cédrus Együttes és 
a Koreai Kulturális Központ táncegyüttese)
A koreaiak ismerkednek a magyar néptánccal.

12:15–13:15 között negyedóránként a résztvevők számára csoportok indultak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megtekintésére.

13:15–14:15 Hagyományos magyar és koreai ételek kóstolása és beszélgetés
- A Karcagi Birkafőzők Egyesülete mintegy 50 főből áll. Céljuk az is, hogy minél több helyre vigyék el a karcagi birkapörkölt hírét és ízét. (Amíg Ökrös Sándor főszakács és Cséti Imre főszervező a fotózás bűvöletében élt, én kavartam egyet, hogy még finomabb legyen.)

A karcagiak saját készítésű szalámival kínálják a kíváncsi koreai lányokat.

Cséti Imre (a karcagiak főszervezője) Csányi Anikó (Budapest) társaságában a Kométa finom falatkáit kóstolgatja Kulich Éva kínálása mellett.

- Érdekes, kellemes ízeket tartalmaztak a hagyományos koreai ételek.

Hogy is kell pálcikával enni?

2015. június 1., hétfő

Magyar-Koreai Piknik - képes beszámoló (5/2)

Meghívó az első Magyar-Koreai Piknikre
Ideje: 2015. május 30. (szombat) 10:30 óra
Helye: Orczy kert (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)
Program: 10:30 - 10:50 Vendégek érkezése, informális beszélgetések
10:50-11:00 Yim Geun-Hyeong úr, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntője
11:00-12:15 Kulturális program
- Magyar és koreai néptánc bemutató (fellép a Cédrus Együttes és
a Koreai Kulturális Központ táncegyüttese)12:15–13:15 között negyedóránként a résztvevők számára csoportok indulnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megtekintésére.

A magyar néptánccal ismerkednek a koreaiak

13:15–14:15 Hagyományos magyar és koreai ételek kóstolása
A Karcagi Birkafőzők Baráti Társasága 2005-ben alakult 35 fővel. A Társaság legfőbb céljául azt tűzte ki, hogy az évszázadokon keresztül kialakult szokásokat megőrizze, és lehetőség szerint tovább is adja. A Társaság tagjai rendszeres és tevőleges szereplői voltak a főzőversenyeknek. 2012-ben átalakultak egyesületté. (A felső képen Kormos Katalin, a rendezvényen a társaság szóvivője és Ökrös Sándor főszakács társaságában. Az alsó képen a csapat, a főszakácsnak Cséti Imre főszervező is besegít.)

- Hagyományos koreai ételeket is lehetett kóstolgatni

- A tombola főnyereménye egy TV volt. Megvan-e a nyertes?

Ki-ki Ízlése szerint eszeget.
(Folytatom)

2015. május 31., vasárnap

Magyar-Koreai Piknik - képes beszámoló (5/1)

Meghívó az első Magyar-Koreai Piknikre
Ideje: 2015. május 30. (szombat) 10:30 óra
Helye: Orczy kert (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)

Program: 10:30 - 10:50 Vendégek érkezése, informális beszélgetések
10:50-11:00 Yim Geun-Hyeong úr, a Koreai Köztársaság nagykövete köszöntője

11:00-12:15 Kulturális program
- Magyar és koreai néptánc bemutató (fellép a Cédrus Együttes és 
a Koreai Kulturális Központ táncegyüttese)


- Magyar népzene és népi hangszer bemutatása (citera, pásztorhangszerek, 
tárogató)

12:15–13:15 között negyedóránként a résztvevők számára csoportok indulnak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (volt Ludovika Katonai Akadémia) megtekintésére.

13:15–14:15 Hagyományos magyar és koreai ételek kóstolása és beszélgetés
- Karcagi birkapörkölt (helyszínen készíti: Karcagi Birkafőzők Egyesülete - ezen a képen Cséti Imre főszervező és Ökrös Sándor főszakács)

- Hagyományos koreai ételeket is kaptak a jelen lévők

- A tombola főnyereménye egy TV volt.

-Eszegetés a fák alatt ki-ki kényelme és evőeszköze szerint.