2023. július 29., szombat

Apák és fiúk a humor tükrében






Csirkereceptek



Csirke – nem lehet abbahagyni módra

            Aki unja a csirke pörkölt-sült-grill-rántott változatait, annak ajánljuk az alábbi receptet. Nem lehet elrontani és megunni, ahogy a neve is utal rá.
Hozzávalók
1 db közepes nagyságú csirke, 5 púpozott evőkanál liszt, 1 púpozott teáskanál pirospaprika, 1-1mokkáskanál majoranna és őrölt bors, 1 teáskanál só, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 dkg vaj, késkegynyi őrölt köménymag.


Elkészítése
        
A megtisztított csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott foghagymával összekeverjük. A csirkedarabokat beleforgatjuk, kiolajozott tepsibe egymás mellé rendezzük, majd a megmaradt fűszeres lisztet a tetejére szórjuk. Rákarikázzuk a vöröshagymát, utána rászórjuk a reszelt sajtot és az olajjal bekevert tejföllel meglocsoljuk. A tepsit alufóliával leborítjuk, előmelegített forró sütőben közepes lángon 50 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tetejét kicsit megpirítjuk.
            Sültburgonya, párolt rizs, vajas zöldség egyformán illik hozzá. Készülhet darabolt csirkéből is.
            A sültburgonyát ahány ház, annyiféleképpen készítjük. Van egy kevésbé ismert változata is. Elkészítése ennek is nagyon egyszerű. A megmosott burgonyát meghámozzuk, félbevágjuk, a tetejét fél-egy centinként rácsosan bevagdossuk. Megszórjuk sóval, bőven köménymaggal és tepsiben olajon, zsíron, pici víz hozzáadásával, alufóliával lefedve megsütjük. 
(Forrás: Mindenegyben blog

Egyre gyakoribbak lehetnek a hőséghullámok Magyarországon

          Az ország területén nemrégen még hőségriadó volt érvényben, a meteorológiai előrejelzés szerint most várható néhány fokos enyhülés. A napi átlaghőmérséklet emelkedésével a halálozások száma is nőtt – írta az OKI, hozzátéve: a 2008–2011. évi hőséghullámok idején ez 15–28 százalékos növekedést jelentett, az esetek 80 százaléka a 65 évnél idősebbek körében következett be. A vezető halálokok a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi betegségek.
A hosszan tartó meleg az egészséges emberek szervezetét is megviseli – jegyezte meg az OKI. Az ember normális külső testhőmérséklete 32–33 Celsius-fok. Ha a levegő hőmérséklete ennél magasabb, a bőr melegedni, az ember izzadni kezd, ami kiszáradást és nátriumvesztést is okozhat. „Ezért fontos, hogy ne csak az elveszített folyadékot, de a sót is pótoljuk, akár ásványvízzel, akár enyhén megsózott csapvízzel, teával” – hangsúlyozta az intézet.
A nagy melegben, szabad térben végzett intenzív fizikai tevékenység, munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat; súlyos, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezért kánikula idején például futni, kerékpározni a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.
Az autóvezetők figyelmét is felhívták arra, hogy a hőségben romlik a koncentrálóképesség, ezért hosszú utakon álljanak meg gyakrabban pihenni. Ismételten kiemelték: zárt gépkocsiban senki ne hagyjon gyermeket, de állatot sem.
Azoknak, akik a vízpartokra mennek hűsölni, azt tanácsolták, hogy a kijelölt szabad vízi fürdőhelyekről tájékozódjanak az OKI honlapján. A bányatavakban, a folyóvizekben ki nem jelölt helyeken nemcsak balesetveszélyes fürdőzni, de a fertőzések veszélye is fennáll – tették hozzá.
A különböző hűtőberendezésekkel kapcsolatban arra figyelmeztettek, hogy azokat csak szakaszosan, fokozatosan, átmeneti hűtésre szabad használni, különben csökkentik a hőmérséklethez való hosszú távú alkalmazkodóképességet.
Forrás alapja: HetiVálasz.hu 2012-ben megjelent írása, de most is aktuális. A képet Alsóörsön készítettem.

2023. július 28., péntek

Szülők - gyerekek












Grízes (darás) tészta receptje

Édes változata

Hozzávalók (3–4 adag): 25 dkg (rövid)metélt, 7 dkg búzadara, 2 dl víz, olaj a pirításhoz, só, baracklekvár, porcukor
Elkészítés ideje: 20–25 perc.
Elkészítés menete: Elsőként kezdd el főzni a tésztát: végy egy alkalmas lábast, melegíts benne vizet, és ha már elkezdett forrni, dobd bele a tésztát, egy csipet só és pár csepp olaj társaságában. Ezután kezdd el pirítani a búzadarát egy nagyon kis adag olajon, folyamatosan kevergetve, mert az elején ugyan nem úgy látszik, de nagyon könnyen odaég.
Ha már kellőképp megpirult, add hozzá a vizet, és addig kevergesd együtt, amíg fel nem szívja azt. Ezután vedd le a tűzről, és dolgozd össze a tésztával. Nem túl diétás megoldásként önts rá jó nagy adag lekvárt, majd szórd meg a tetejét jó sok porcukorral, mert a grízes tészta úgy jó, és a menzán egyébként se adtak belőle eleget.

Sós változata

Elkészítése: A fentiekhez hasonlóan készítjük, de a darához a vízzel történő felöntéskor több sót adunk, így pároljuk meg, és keverjük össze a tésztával.
Ízlés szerint még sóval (borssal) fűszerezve, finom ecetes salátával, savanyúsággal, savanyú káposztával, vagy csak önmagában tálaljuk.

Hamis grízes tészta

Találtam az interneten olyan ajánlást is, hogy gríz helyett prézlit érdemesebb használni, mert hamarabb kész van, és az íze is jobb. Kísérletező kedvű olvasóimnak ajánlom kipróbálni. És ha tényleg igaz, kérem írja meg nekem a bejegyzés alatt található hozzászólás rovatomba, hogy más is bátorságot nyerjen.

A híres egri metszet nagy meglepetést okozott a történészeknek

Alapos meglepetést okozott, amikor sokszorosára felnagyították Eger legismertebb metszetét, amit a könyvek 1617-es dátummal jegyeznek. A Georg Hoefnagel által jegyzett rajz mesélni kezdett és mind a keletkezéséről, mind az egri állapotokról vallott.
A XVI. század végi Eger leghitelesebb ábrázolásával van dolgunk. A metszet felnagyítása még a történészeknek is okozott kellemes meglepetést – meséli dr. Csiffáry Gergely történész. – A köztudatban az terjedt el, hogy a várost 1617-es állapota szerint ábrázolja ez a kép, bár a tornyon olvasható dátum – 1588 – eddig is ismert volt. Mivel Eger ekkori történelméről nem maradtak fenn hiteles iratok, ezért e metszetet kell felfogni történelmi olvasókönyvnek.
A laikus szemlélő is észrevehet több érdekességet. Jól látható a kép bal alsó sarkában egy romos épületek közt ábrázolt fürdő. Sokan képesek azonnal azt mondani, ez a török fürdő. Ez tévedés, mivel a törökök még nem hódoltatták Egert! Ez a Bakócz Tamás-féle fürdő, amely 1495-től ismert a források szerint, de még 1517-ben Estei Hippolit püspök is használta.
Ez a patak bal partján helyezkedik el, míg a törökök által használt a jobb parton található. Az épület körül látható romok még az 1552-es támadás előtti felkészülés „maradványai”, melyeket Dobó romboltatott le a vár jobb védhetősége érdekében.
A nagyítás még egy részletre derített fényt: a Maklári kapu körül kiépített hevenyészett palánkra török fejeket tűztek.
Ez a legékesebb bizonyítéka annak, hogy a metszet 1588. október 8-a, vagyis a szikszói csata után készült. E csatában jelentős egri katonaság is részt vett, a feljegyzések szerint 110 török fejet és 30 zászlót zsákmányolt. Akkoriban egy török fej 3 körmöci aranyforintot ért, melyért 3 nemes paripa, vagy 10 igásló volt kapató. Vagyis egy török fejet zsákmányoló, és azt beszolgáltató földműves azonnal módos gazda lehetett. A szokást a törököktől vették át a magyarok, s elrettentésként tűzték azokat ki nyilvános helyekre, kerítésekre, várfalakra. A metszet érdekessége, hogy csak nagyítás után válnak láthatóvá ezek a koponyák.
A világhírű egri ábrázolásról még tudni kell, hogy Dürer stílusában készült. Hoefnagel járt Egerben, de más rajzkészítőtől vette át a vázlatot, ezt nem is titkolta. A névtelen rajzoló olyan pontosan dolgozott, hogy beazonosítható a hely, ahol készítette: ez ma a Hajdúhegyen, a Radnóti és Tordai Ányos utcák kereszteződésének bármelyik pontjában lehetett.
Georg Hoefnagel Antwerpenben született, és 1600-ban Bécsben halt meg. Vagyis már nem élt, amikor az egri várról készült rajza megjelent egy bécsi udvar számára készített gyűjteményes kötetben. Dürer stílusára utal a madártávlatból való ábrázolás. Utazásai során bejárta Európát. Leghíresebb munkája a Ferdinánd főhercegnek készített miniatűrökkel ékesített misekönyv. A középkori magyar várak közül Tatát, Kassát, Komáromot és Nagyváradot is az ő metszete alapján ismerjük.
(Forrás: HEOL, 2012. június 30. 17:20  Szuromi Rita)

NOSZTALGIA - A Jolly-Joker együttes újabb utcabálja Alsóörsön - 2012. július 27.

        Nagyszerűen sikerült a Jolly-Joker együttes újabb utcabálja. Az elsőről részletesen írtam 2012. június 29-i blogbejegyzésemben. A hangulatos zene, a kiváló kommunikáció, a féktelen jókedv ami a zenekarból áramlott még az Olimpia nyitóműsoráról is elcsábított nagyon sok embert. A szezon eddigi leghangulatosabb utcabálján vehettünk részt.
            A győri fiúk óriási formában voltak, kiválóan kommunikáltak a jelenlévőkkel, jobbnál jobb, hangulatosabbnál hangulatosabb számokkal kedveskedtek a szépszámú közönségnek.
A nyitó számukat még soha nem hallottam, de nagyon tetszett, ezért megkerestem az interneten, és olvasóimmal is megosztom a szövegét:
Megy a meló, nagy a terhelés. Zakatol a gép, folyik a termelés.
A nagyvilágnak hátraarc, ha harc, hát legyen harc.
Ki a legjobb, ki az élbrigád? Közben az üzem elől elkötik a bringád.
A béketábor lázban él, szén kell s vörös a cél.
A Norma abnorma, munkaversenyek, és pofa be koma!
Május 1-ig ha jó voltál, SZOT a beutaló és a Wartburg száll.

Refrén.:
Újra nyit a nyár, hát zárjon be a gyár! Éljen a Balcsi, nincs több szabály!
Álljon le a gép, nyaralni megy a nép! A munka ma sztrájkba lép!
Újra nyit a nyár, hát zárjon be a gyár! Mindent szabad, de semmi se muszáj!
Álljon le a gép, nyaralni megy a nép! Jár ez a két szép hét!

Nagy a meleg, de te sorban állsz, a büfék előtt az osztályharcba beszállsz.
És füles jön, hogy a pult alatt még banán is akad. Itt lángos és Bambi vár.
Este eljön, fellép a két Latabár. Miért nincs mindig nyár?
Itt a pártvezér és egy futball sztár!

Refrén.:
Újra itt a nyár.........

Majd jött a műsorfolyam: Csak azért is szerelem (Első Emelet), Nosztalgia egyveleg (Egy hangulat, Ne nézzen úgy rám, Orgonavirág, Ott fogsz majd sírni, Ez a tangó egy vallomás), Nálam te jolly joker lehetnél, Mindenki valakiért (Charlie), Embertelen dal (Locomotiv GT), Lírai egyveleg az Eddától (Mindent, mit adtál…, Sorsunk egybeforr, menj…).
            És akkor megbolydult a strand, megindult a tánc, pedig még a Nap is nagyon sütött. Ehhez a Retro mix első dala kellett - a Neoton Familiától a 220 felett. És a Don Quijote, Santa Maria zenéjére pedig kitört az általános tánc is! A Hungaria Csókkirálya és a Twistje jó folytatásnak bizonyult. A következő két szám általános megelégedést váltott ki: Pálinkadal és a Valahol egy lány. A jelen lévők a hasukat fogták “Korda Gyuri bácsi” hangjának az utánzásakor, és a Mamma míja előadásakor.
            Úgy érzem, ennyi is elég a kiváló hangulat érzékeléséhez. Remélem, még sokat fogok velük találkozni.

        Három karaoke-énekes fotóját is bemutatom: Sárközi Zoltán Segesdről a felsőörsi hittantábor ideiglenes lakója, egy olasz turista, és a ma születésnapos alsóörsi Horváth Lilla, akinek én is hosszú életet és sok kellemes éneklést kívánok..

2023. július 27., csütörtök

Feleségek humoros rangsora horoszkópjuk szerint

 12. hely: Skorpió
Varázslatosan szép, hihetetlenül vonzó, bámulatosan okos. Ez a Skorpió, a legrosszabb feleség. Hiszen az a férfi, aki egy ilyen tüneményes teremtést feleségül vesz, önként hajtja fejét rabigába. Bár kétségtelen, hogy egy ilyen hölgyet méltó és megtisztelő szolgálni, de mire a férfi kitanulja nehéz jellemének csínját-bínját, már valószínűleg megőszült, de talán meg is kopaszodott, impotenssé vált és már biztos régen nyugdíjas.


11. hely: Halak
Egy Halat feleségül venni olyan, mintha az ember egy kiscicát fogadna örökbe. Haszna aztán nem sok. A Halak igencsak tüneményesek és szórakoztatóak. Amennyiben az ebben az állatövi jegyben született feleségünknek éppen jó kedve van, valóban egy szeretnivaló, szeretetreméltó kiscica. Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag az erősebb nem képviselői képesek a legfanatikusabban függeni a Halaktól. Még abban az esetben is, ha valaki veszi a bátorságot és szakít a Halakkal, annak az élete egy ilyen kapcsolat után értelmetlennek és merő pusztaságnak tűnik.
10. hely: Oroszlán
Csak a legbátrabbak kezdenek ki egy Oroszlánnal. Az Oroszlán-feleségek valóságos mozgó kirakatok, övék a legszebb ékszerek, a legjobb gépkocsik, mindenből a legeslegjobb. Minden csak és kizárólag a ragadozó étvágyuktól függ. Tisztán elméletileg lehetséges a tőlük való elválás, de a gyakorlat szerint a válás után már minden nő végtelenül unalmasnak és fakónak tűnik az előzőhöz képest. Csak hát egy újabb Oroszlánhölgyet anyagilag bírni, nos, ez az, ami már nem megy!
9. hely: Nyilas
Maga a Sátán! Minden és csak az, amit Ő akar. Ő a te halhatatlan lelked. Ahogy és amit Ő mond, az, és csak az lesz. Mindig és mindenkor. És, hajj, csak egyszer próbálj nem engedelmeskedni! A pokol tüzei nyaldossák talpad, életed végéig.
8. hely: Ikrek
A legveszélyesebb feleség-fajta! Ha valaki, ő aztán tudja, kiféle, miféle a férje valójában. Előtte semmi sem marad rejtve, jobban teszed, ha nem is próbálkozol. Éles látásával mindent észrevesz, úgy hog gyorsan tedd csak vissza azt a sütit, elég dagi vagy már így is!
7. hely: Kos
Nagyon érdekes feleség-típus. Ő a legjobb, ami egy férfi életében történhet; és erről a Kos-feleség 100%-ig meg van győződve! Az utolsókig képes küzdeni, de a férj fog hozzá alkalmazkodni és nem fordítva. Igaz, ez utóbbi javára történik mindez.
6. hely: Mérleg
Kiváló szakács, nagyon szép és jó szerető, ez a Mérleg. Egy álom, ugye? Igen ám, de csak azokon a napokon, amikor Őfelsége kegyes, jóságos és gyöngéd. Mert a többi időt eltölti vitával, veszekedéssel, hisztis, és egyszerűen ez ember agyára megy.
5. hely: Szűz
A Szűz-feleség nagyszerű társ, a legjobb barát és bajtárs. Meggyőződése, hogy a párkapcsolatnak abba az irányba kell elmozdulnia, ahová ő gondolja. És a vezéralak is nyilván ő lesz. Formálisan természetesen te leszel, de amikor felelős döntést kell hozni, ő lép a színre és dönt. Ő, a Szűz, az anyaoroszlán. És ha a leánykéréskor netalántán azt a választ kapod, hogy „Gondolkozom.”, akkor futás, pajtás.
4. hely: Bika
Egy ilyen hölgyet feleségül venni csak akkor éri meg, ha gazdag és kellően vicces vagy. Addig fel nem hagy tevékenységével, amíg belőled sikeres férfit nem farag. Igaz, közben a boldogság is elröppen belőled. Viszont, ha kellően kitartó vagy és viccesen állsz a dolgokhoz, akkor nincs más hátra: hajrá!
3. hely: Bak
Csak ideális férfi lehet egy ideális nő társa, ez teljesen magától értetődő. A Bak partnerválasztásánál a fő szempont a haszonelvűség és a használhatóság és nem valamiféle szerelem. És ha egy Bak téged egyszer kiválasztott, akkor megütötted a főnyereményt: életed végéig szerencsés leszel. Kivéve, persze, ha bakot lőttél…
2. hely: Vízöntő
Összeállításunkban a Vízöntő került a második helyre. Ő egy örök-fiatal, életvidám légies és nagyon finom teremtés, minden férfi álma. Azonban ezt az álmot beteljesíteni nem egyszerű, nem kevés állhatatosságra lesz szükséged hozzá, ugyanis egy Vízöntőt oltár elé vezetni, nos, nem a legegyszerűbb feladatok egyike.
1. hely: Rák
Egy Rák számára a család a legfontosabb. Erre a feleségre nem lehet panasz. Egyszerre szép, okos és kellően házias, sőt, még a férj családját is imádja. Már-már álomszerű. És hogy miért nem teljesen? Számára a család a fő. Amennyiben elfelejted a családi kötelezettségeidet, azért nagyon megbűnhődsz! És nem éri meg sajnálkozni, hogy miért nem egy Szűz-feleségem van. Tilos!
Ez a horoszkóp-összeállítás inkább vicces, mint komoly, tehát senki se vegye a szívére. De az is igaz, hogy minden viccben van valami igazság is, nemde?

Hideg almaleves

Hozzávalók:
– 50 dkg alma 
– 4  dkg liszt 
– 1 dkg só 
– 10 dkg cukor –
1 dl fehérbor 
6 dl tej 
1 dl tejszín 
– 2 szem szegfűszeg 
– egész fahéj (ízlés szerint) 
– 1 citrom

Elkészítése:
Meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, majd az almát feldaraboljuk. Cukros fűszeres vízben megfőzzük, tejet, fehérbort öntünk hozzá. A tejszínt a lisztben simára keverjük, levesbe öntjük, és összefőzzük. Végül lehűtve tálaljuk. 
(Forrás: 109.hu)

Hatvan év felett is mienk az élet!

A George Washington Egyetem gerontológusa, több kutatás eredményeire támaszkodva azt állítja, hogy az idős emberek agyasokkal jobban, rugalmasabban, kreatívabban működik, mint azt korábban gondolták. És ennek oka az évek száma:
Amikor valaki elmúlt 60, 70, 80 éves, az agya rengeteg információt, tapasztalatot halmozott fel.
Ebben a korban az agyi idegsejtek számtalan olyan külső ingert képesek kódolni, megfejteni, amit a fiatalabbak nem értenek még.
A szakértők azt is megfigyelték, hogy az idősebb emberek jobb és bal agyféltekéje harmonikusabban együttműködik, jobban kiegészítik egymást, ezért sikeresebbek az intellektuális képességeket mérő teszteken.
Egy idős embere agya lehet, hogy nem képes olyan gyorsan kapcsolni, és felfogni a helyzetet, viszont a fontos döntések meghozatalakor átfogóbban gondolkodik, összefüggésekben látja a helyzetet, ezért születnek bölcsebb, megfontoltabb gondolatok.
Azt is megfigyelték, hogy az idős személyek agya kevésbé reagál a negatív gondolatokra,történetekre, ezért az illető sokkal nyugodtabb, mint a vehemens gondolkodású fiatal.
Egy ember intellektuális kapacitásának csúcsára 70 éves korába jut el, hiszen ekkor termelődik a legtöbb mielin nevű nevű anyag, aminek hatására az agyi idegsejtekben felgyorsul az információ áramlás, ezért akár 3000 százalékkal is javulhat a központi idegrendszer teljesítőképessége.
Az is érdekes, hogy 60 éves kor előtt a két agyfélteke nagyon elkülönülten működik, 60 éves kor után kezdik kiegészíteni egymást, ami azért csodás, mert így komplexebb feladatokat is képes az agy megoldani, amit kísérletekkel is igazoltak.
A Montreal-i Egyetem professzora, Monchi Oury szerint az idősebb emberek agya hatékonyan képes kiszűrni az információ áradatból a fontos tudnivalókat, a haszontalanokat meg egyszerűen nem veszi figyelembe.

Íme, pár sajátosság a 60-70 éves agyműködésére vonatkozóan:
–   az agysejtek nem halnak el, hanem egyszerűen elvesztik információ-továbbító szerepüket, ha az illető nem dolgoztatja a szürke állományát;
–   a koncentráció- és memóriazavarok a felhalmozódott információ mennyiségének tudhatók be;
–   ebben az életkorban az illető hatékonyabban tud dolgozni, jobban bírja a stresszt és racionálisabban gondolkodik is;
–   ha valaki odafigyel az egészségére, a mozgásra és agytornára, idősebb korára sokkal bölcsebben gondolkodik és szebbnek látja a világot.  
Fel a fejjel, használjuk az agyunkat!!!  

NOSZTALGIA - Hatalmas siker Kazanyban. A Vizes VB végeredménye - 2015.

Minden vizes sportágat figyelembe véve Kína végzett az élen a kazanyi vizes világbajnokság éremtáblázatán, csak a medencés úszókat számolva az Egyesült Államok lett az első. Magyarország kilenc érmével utóbbi kategóriában a hatodik lett, míg összesítésben a nyolcadik.

Csak az úszást nézve az Egyesült Államok sorozatban hetedszer végzett az élen, a vizes vb-t tekintve ugyanakkor megtört a 2003 óta tartó győztes sorozatuk, 2001-ben az ausztrálok tudták őket maguk mögé utasítani Fukuokában.
Az úszást figyelembe véve az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország előzte csak meg Magyarországot, utóbbi ráadásul négy éremmel is kevesebbet szerzett (4–1–1). Olyan nagyhatalmak végeztek hazánk mögött, mint Japán (3–1–0), Olaszország (1–3–1), Oroszország (1–1–2) vagy Németország (1–0–2).
Az 50-es medencében rendezett eddigi világbajnokságokon összesen 26 aranyérmet nyertek a magyar úszók, a teljes vb-éremgyűjtemény pedig 66 darabból áll. Egy világbajnokságon Magyarország még sosem szerzett olyan sok érmet, mint most Kazanyban.

A MEDENCÉS ÚSZÓ VB ÉREMTÁBLÁZATA – ÉLMEZŐNY
Egyesült Államok
8
10
5
Ausztrália
7
3
6
Kína
5
1
7
Nagy-Britannia
5
1
3
Franciaország
4
1
1
MAGYARORSZÁG
3
2
4
Svédország
3
2
1
Japán
3
1
Olaszország
1
3
1
Dél-Afrika
1
3
Oroszország
1
1
2
Németország
1
2

A KAZANYI VIZES VB (MINDEN SPORTÁG) ÉREMTÁBLÁZATA
Kína
15
10
10
Egyesült Államok
13
14
6
Oroszország
9
4
4
Ausztrália
7
3
8
Nagy-Britannia
7
1
6
Franciaország
5
1
1
Olaszország
3
3
8
MAGYARORSZÁG
3
3
4
Svédország
3
2
1
Japán
3
1
4
Dél-Afrika
2
3
Németország
2
1
4
Brazília
1
4
2
Észak-Korea
1
1
Szerbia
1
Hollandia
8
Kanada
4
4
Dánia
2
2
Ukrajna
2
1
Mexikó
2
Új-Zéland
2
Görögország
1
2
Lengyelország
1
2
Spanyolország
1
2
Jamaica
1
1
Horvátország
1
Litvánia
1
Argentína
1
Malajzia
1
Szingapúr
1
Fehéroroszország
1

AZ EDDIGI MAGYAR VB-GYŐZTESEK ÚSZÁSBAN
Belgrád (1973) – Hargitay András (400 m vegyes)
Cali (1975) – Verrasztó Zoltán (200 m hát), Hargitay András (200 és 400 m vegyes)
Madrid (1986) – Szabó József (200 m mell), Darnyi Tamás (200 és 400 m vegyes)
Perth (1991) – Egerszegi Krisztina (100 és 200 m hát), Darnyi Tamás (200 és 400 m vegyes), Rózsa Norbert (100 m mell)
Róma (1994) – Rózsa Norbert (100 és 200 m mell)
Perth (1998) – Kovács Ágnes (200 m mell)
Fukuoka (2001) – Kovács Ágnes (200 m mell)
Montreal (2005) – Cseh László (400 m vegyes)
Róma (2009) – Gyurta Dániel (200 m mell), Hosszú Katinka (400 m vegyes)
Sanghaj (2011) – Gyurta Dániel (200 m mell)
Barcelona (2013) – Gyurta Dániel (200 m mell), Hosszú Katinka (400 és 200 m vegyes)
Kazany (2015) – Hosszú Katinka (400 és 200 m vegyes), Cseh László (200 m pillangó)

A MAGYAR CSAPAT EDDIGI ÉRMEI A MEDENCÉS ÚSZÓ VILÁGBAJNOKSÁGOKON
1973, Belgrád:      
1
1
1
1975, Cali:         
3
1978, Berlin:       
2
1982, Guayaquil:    
1
1986, Madrid:       
3
1991, Perth:        
5
2
1
1994, Róma:         
2
2
4
1998, Perth:        
1
2
2001, Fukuoka:      
1
1
2003, Barcelona:    
4
1
2005, Montreal:     
1
1
1
2007, Melbourne:    
1
2009, Róma:         
2
1
3
2011, Sanghaj:      
1
3
2013, Barcelona:    
3
1
1
2015, Kazany:       
3
2
4

26
15
25

(Forrás: Nemzeti Sport)


Nem lennénk magyarok, ha nem lenne aktuális humorunk is:


2023. július 26., szerda

NOSZTALGIA - (ÚJRA LESZ VIZES VB 2022-ben), Szurkoltunk a Vizes VB-n 2017. július 25-én

 A metró felöli sétányon egyre jobban kibontakozik a Duna Aréna impozáns épülete

Az első és a második áteresztő kapu

A Duna Aréna tetejéről is mutatós a Duna

Gyönyörű a belső tér
Az indulásnál abban bíztunk, ha Kapás Boglárka megússza egyéni csúcsát, második lesz.

És hiába ordítottunk 12 ezren torkunk szakadtából, ma nem sikerült neki. Negyedik lett.

Láttunk három világcsúcsot is

A két fiú kiválóan úszott a középdöntőben, ma szurkolhatunk nekik a döntőben.

A 12 ezer néző közül ez a család volt a leglelkesebb. 
Hazaindulás előtt látogatást tettünk a szurkolói zónában. Az emberek békésen eszegettek, iszogattak, BayAlex meg szolgáltatta hozzá a zenét.
Hazaérkezüsnkkor kezdődött a Magyarország-Oroszország férfi vízilabda mérkőzés. A fiaink legázolták a jól játszó oroszokat. Ez a nap kellemesen ért véget.