2023. november 11., szombat

Sült libacomb párolt lila káposztával

- 3 evőkanál libazsír
- 6 db libacomb
- 30 dkg vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom

Párolt káposzta:
- 2 fej lilakáposzta
- 3 ek. étolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek. citromlé
- 2 ek. Kristálycukor

          A libacombokat tepsibe rakjuk, és őrölt borssal, sóval megszórjuk. A libazsírral kikenjük a tepsit, és rárakjuk a szeletelt vöröshagymát, a fokhagymát és a darabolt paradicsomot. Kevés vizet öntünk alá, és egy órán át fóliával betakarva pároljuk, a fóliától megszabadulva közepes hőmérsékletű sütőben 40 percig aranybarnára sütjük.
          Közben elkészítjük a párolt káposztát. A négyfelé vágott káposztából kivájjuk a torzsáját, s vékony laskára vágjuk. Megdinszteljük, időnként kevergetve, kevés vízzel felöntve (ha kell, többször is), fedő alatt puhára pároljuk. Végül megfűszerezzük és beleöntjük az ecetet vagy a citromlét és a cukrot.

Szent Márton napjára - november 11. Szent Márton szülőháza, Szombathely

            Szombathely keleti városrészében, a hajdan önálló faluként létezett Szentmártonban áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom. A római korban itt, az Arrabonába (a mai Győr) vezető út mentén terült el az antik Savaria keleti temetője. E temető egyik sírkápolnájában nyerhetett rövid időre nyughelyet Szent Quirinus sisciai (Sziszek, ma: Horvátországban) püspök holtteste, aki a keresztényüldözések idején, 303-ban halt vértanúhalált Savariában.
            791 októberében Nagy Károly az avarok elleni eredménytelen hadjáratából Savarián keresztül tért vissza országába. Látogatásának oka Tours-i Szent Márton püspök szülőhelyének felkeresése lehetett, akinek személye családjának és az egész Frank Birodalomnak védőszentje volt.
           829 után került sor a megszentelt földterületen az egykori keresztény temető területén álló sírkápolna templommá való átépítésére. Jogállását tekintve ez volt a plébániatemplom, és az is maradt a következő évszázadokban is. E templomot többször bővítették, átépítették.
        1638-ban Draskovich György győri püspök a templomot, annak minden vagyonával együtt a Magyarországon ez idő tájt újból megtelepedő domonkos rendnek adta, a plébániát a vártemplomba vitette át.

            A jelenlegi (1668–1674 között felépült) barokk stílusú templom építőmestere a Batthyány-ak szolgálatában álló olasz építész, Carlo della Torre volt. Az épület átmeneti formát képvisel a kápolnasoros és a háromhajós belső terek között.
            Szent Márton egykori szülőháza – a legenda szerint – a Szent Márton-templom északi mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt. A kápolna bejárata fölött olvasható felirat: HIC NATUS EST S(anctus) MARTINUS, azaz Itt született Szent Márton.
Itt őrzik Szent Márton ujjereklyéjét.
            Szombathely városa 2005 április 28-án bekapcsolódott a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalba. Ekkor helyezték el a Szent Márton-templomban, a Márton születési helyére emlékeztető kápolna bejáratánál az útvonal emblémáját, amely Márton lábnyomát jelképezi.
            Egy 1360-ból fennmaradt oklevél említi a templom előtt lévő kő kutat. A középkor folyamán alakult ki az a legenda, hogy ennek vizével keresztelte meg édesanyját a Sabariába hazalátogató Márton. Ennek a régi kőkútnak a használata csak 1938-ban szűnt meg. Ekkor állították fel Rumi Rajki István alkotását: Szent Márton megkereszteli édesanyját.

Nagyon sok Szent Márton nevét viselő templom található szerte a világban. Amiről tudomást szereztem:
Anglia: Canterbury
Ausztria: Karintia tartományban 44 templom
Franciaország: Tours
Csonka-Magyarország: Buják, Feldebrő, Gyöngyösfalu, Halászi, Hévízgyörk, Hollókő (kápolna), Kópháza, Ólmod, Rajka, Söpte, Somló, Szombathely egyik temploma, Und, Zsédeny
Erdély (ma: Románia): Brassó
Délvidék (ma: Szerbia): Bácsordas, Szépliget
Felvidék (ma: Szlovákia): Pozsony (koronázó templom)

Életmód - életvitel














Katona József születésnapjára - Kecskemét, 1791. november 11.

            Katona József (Kecskemét, 1791. november 11. – Kecskemét, 1830. április 16.) a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja. Tiszteletére tegyünk egy közös sétát a "hírös város"-ban.

Kecskemét nevezetességeiből

          Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország középső részén, Budapesttől mintegy 85 km-re található.
           Az egykori mezőváros impozáns épületeivel igazi nagyvárossá vált a századfordulóra. Az idelátogatókat Kecskemét belvárosának szecessziós hangulata már az első pillanatban magával ragadja. Neve a „kecske” szóból ered, a "mét" pedig járást jelent. Címerében is a kecske látható, alatta város jelmondatával: "Sem magasság, sem mélység nem rettent."

Cifra palota
A Kálvin téren található a szecesszió mesterműveként ismert, dalban is megénekelt Cifrapalota. Hullámzó falfelületei, csillogó tetőcserepei, növény- és állatmotívumokat formázó kerámiadíszei teszik egyedülálló építészeti remekké.
Nagytemplom
A főtér meghatározó épülete, mely 1774–1806 között épült. Az építés azért nyúlt ilyen hosszúra, mert az építés alatt tornyát tűz és földrengés is pusztította. Harangja 2,4 tonna, mely a 74 méter magas toronyban található. A kecskeméti Öregtemplom nagyharangja kedvelt magyar nóta.
Városháza
A Főtér másik oldalán áll, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján szecessziós stílusban épült. A város egyik legismertebb műemléke. Homlokzatáról 1983 óta minden egész órában felcsendül a harangjáték Kodály, Erkel és Beethoven műveivel. Falait pedig Zsolnay-majolika (ónmázas, égetett cserép) díszíti, amely más kecskeméti épületeken is megtalálható. Dísztermében a festményeket a híres magyar festő, Székely Bertalan készítette.
Ferences templom
A helybeliek Barátok templomának is neveznek. Eredetileg gótikus stílusban épült, de többszöri átépítés után barokkos hangulatú lett.
Sínház
A város híres szülöttjéről, Katona Józsefről kapta a nevét. Az épület azért hasonlít a budapesti Vígszínházra, mert ugyanazok a bécsi építészek tervezték, Fellner és Hellmer. A helyiek a színházat ékszerdoboznak is becézik. 1895–96 között épült.
Szentháromság-oszlop
A színház előtt álló oszlop emlékeztet a város lakosságát megtizedelő pestisjárványra. Az 1742-ben állított alkotást Szent Sebestyén, Szent Rókus, Árpád-házi Szent Erzsébet és Szent István alakjai díszítik.
Kecskeméti barackpálinka
Alapanyaga a kajszibarack. Kecskemét környékén, a homokvidék és a löszfelszín találkozási pontján a sok napfényes óra és a hűvös éjszakák adják a gyümölcs egyedi zamatát, kecskeméti barackpálinka egyedi jellegét. Alkoholtartalmának 40% körül kell lenni.
Termálvíz
1987-ben minősítették gyógyvízzé. Magyarországon a dél-alföldi régióban a legmagasabb a napsütéses órák száma, és ezért ideális fürdők kialakítására. A télen–nyáron üzemelő fürdőben három különböző hőmérsékletű termálvizes medence található. 2003-ban adták át a Kecskeméti élményfürdő és csúszdaparkot.

2023. november 10., péntek

A tudomány világnapjára a békéért és a fejlődésért - november 10.










Humor nélkül lehet élni, de minek?

Elmélkedés kvóta ügyben - 2017-ben

Az interneten kaptam. Lehet elmélkedni! A keresztény jó cselekedetnek álcázott genocídium lépései: A fogalmak erősen keverednek. Menekült, vagy migráncs? Befogadni ideiglenesen, vagy bevándorlóként befogadni? Hogy is van ez? Kezdetben volt az életveszély, háború elől futó menekültek, akiket ideiglenesen be kell fogadni. Aztán kiderült, hogy ott nincs is háború. Aztán az is, hogy nem is onnan jöttek. Aztán az is, hogy nem tizennégy éves gyerekek, hanem huszonnyolc éves kanmuszlinok. Aztán az is, hogy a többség írástudatlan, az egy-két felsőfokú végzettségű meg koránismeretből szerezte a diplomáját. Aztán az is, hogy olyan nagyon nem akarnak dolgozni. Még a saját mocskukat sem hajlandók eltakarítani! Aztán az is, hogy nem is kell az értéktelen hulladék a németeknek. Aztán az is, hogy sehogy sem akarnak innen hazamenni. Aztán az is, hogy nyaralni azért hazajárnak. Aztán az is, hogy a túl népes családjukat is ide kívánják transzportálni. Aztán az is, hogy már rég nem kérnek, hanem követelnek. Aztán az is, hogy nem ideiglenes menedéket kell adni, hanem be kell fogadni honfitársnak! Aztán az is, hogy mégiscsak van kötelező kvóta. Csak egy dologra nem jött rá ez a félmilliárd félrevezetett; hogy nagyon átverték Európát! Az EU fura urai (bár ez túl hízelgő megjelölés, maradjunk az elvtársnál) hazugságaikban sem állhatatosak. A hazudozásaik fejlődési fokozatai: 1. Nincs is menekültválság, ez csak egy figyelemelterelés. 2. Na jó, van válság, de ezek menekültek, és nem gazdasági bevándorlók. 3. Oké, sok köztük a gazdasági bevándorló, de kell is a munkaerő. 4. Na jó, nem akarnak dolgozni, de legalább nem terroristák. 5. Igaz, mégis vannak közöttük terroristák, és az integráció is lehetetlen, úgyhogy akkor engedjük be és osszuk szét őket!

2023. november 9., csütörtök

Feltalálók napjára - november 9.











Nők görbe tükörben

Két barátnő beszélget:
- Imádom a természetet!
A másik végigméri, majd megszólal:
- Azok után, amit veled művelt?

Két barátnő találkozik:
- Hallom, hogy modellt álltál egy híres festőnek!
- Igen, méghozzá meztelenül! A kép címe: Éva és a kígyó.
- És kiről mintázta Évát?

Két asszony beszélget:
- Az én férjem író. Minden évben közöl egy szerelmes regényt.
- Az enyém meg minden hónapban elhallgat egyet.

Két nő üldögél a presszó teraszán. Elsétál előttük egy jól öltözött, aranycsíptetős, szivarozó öregúr. Az egyik nő megjegyzi:
- Látod, egy ilyentől szívesen elválnék!

Panaszkodik a barátnő:
- Borzalmas a férjem! Szenvedélyes dohányos, naponta elszív ötven cigit, telefüstöli a szobát, szétdobálja a csikkeket...
- Miért nem csináltál úgy, mint én? én már az első napon megmondtam a férjemnek: - Válassz Lajos, vagy én, vagy a cigaretta!
- S azóta?
- Azóta nem láttam Lajost.

Két vetélytárs színésznő véletlenül egymás mellé kerül az Oscar-díj gálaműsorának ünnepi vacsoráján.
- Képzeld, drágám! - fordul az idősebb a fiatalabbhoz. A londoni Lloyds hatmillió dollárra biztosította a mellemet.
- Tényleg, drágám? - méri végig a másik - És mit csináltál a pénzzel?