2023. november 11., szombat

Szent Márton napjára - november 11. Szent Márton szülőháza, Szombathely

            Szombathely keleti városrészében, a hajdan önálló faluként létezett Szentmártonban áll a Szent Márton tiszteletére felszentelt templom. A római korban itt, az Arrabonába (a mai Győr) vezető út mentén terült el az antik Savaria keleti temetője. E temető egyik sírkápolnájában nyerhetett rövid időre nyughelyet Szent Quirinus sisciai (Sziszek, ma: Horvátországban) püspök holtteste, aki a keresztényüldözések idején, 303-ban halt vértanúhalált Savariában.
            791 októberében Nagy Károly az avarok elleni eredménytelen hadjáratából Savarián keresztül tért vissza országába. Látogatásának oka Tours-i Szent Márton püspök szülőhelyének felkeresése lehetett, akinek személye családjának és az egész Frank Birodalomnak védőszentje volt.
           829 után került sor a megszentelt földterületen az egykori keresztény temető területén álló sírkápolna templommá való átépítésére. Jogállását tekintve ez volt a plébániatemplom, és az is maradt a következő évszázadokban is. E templomot többször bővítették, átépítették.
        1638-ban Draskovich György győri püspök a templomot, annak minden vagyonával együtt a Magyarországon ez idő tájt újból megtelepedő domonkos rendnek adta, a plébániát a vártemplomba vitette át.

            A jelenlegi (1668–1674 között felépült) barokk stílusú templom építőmestere a Batthyány-ak szolgálatában álló olasz építész, Carlo della Torre volt. Az épület átmeneti formát képvisel a kápolnasoros és a háromhajós belső terek között.
            Szent Márton egykori szülőháza – a legenda szerint – a Szent Márton-templom északi mellékkápolnája, a Szent Márton-kápolna helyén állt. A kápolna bejárata fölött olvasható felirat: HIC NATUS EST S(anctus) MARTINUS, azaz Itt született Szent Márton.
Itt őrzik Szent Márton ujjereklyéjét.
            Szombathely városa 2005 április 28-án bekapcsolódott a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalba. Ekkor helyezték el a Szent Márton-templomban, a Márton születési helyére emlékeztető kápolna bejáratánál az útvonal emblémáját, amely Márton lábnyomát jelképezi.
            Egy 1360-ból fennmaradt oklevél említi a templom előtt lévő kő kutat. A középkor folyamán alakult ki az a legenda, hogy ennek vizével keresztelte meg édesanyját a Sabariába hazalátogató Márton. Ennek a régi kőkútnak a használata csak 1938-ban szűnt meg. Ekkor állították fel Rumi Rajki István alkotását: Szent Márton megkereszteli édesanyját.

Nagyon sok Szent Márton nevét viselő templom található szerte a világban. Amiről tudomást szereztem:
Anglia: Canterbury
Ausztria: Karintia tartományban 44 templom
Franciaország: Tours
Csonka-Magyarország: Buják, Feldebrő, Gyöngyösfalu, Halászi, Hévízgyörk, Hollókő (kápolna), Kópháza, Ólmod, Rajka, Söpte, Somló, Szombathely egyik temploma, Und, Zsédeny
Erdély (ma: Románia): Brassó
Délvidék (ma: Szerbia): Bácsordas, Szépliget
Felvidék (ma: Szlovákia): Pozsony (koronázó templom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése