2020. június 26., péntek

Csehországi nosztalgia

        Csehország mai területén Prágában, Brünnben (csehül: Brno) és Chrudimban voltam, de még akkor Csehszlovákia egyik része volt.
Prágai élményeim máig kísértenek. Feleségem a Veszprémi Egyetemen dolgozott, és a szakszervezettől kapott családi üdülést a prágai egyetem kollégiumába 7 napra. És mivel étkezést nem tudtak biztosítani, még étkezési pénzt is kaptunk!
Odafelé és visszafelé is megálltunk Morvaország egykori fővárosában, Brünnben (csehül: Brno), ahol megcsodáltuk a kapucinusok Szent Kereszt-templomának hátborzongató látványosságát, a szerzetesek kiszáradt testét, valamint Spielberg várát, ahol Kazinczy Ferenc és társai raboskodtak.
Prága csodái közül az Orloj (Asztrónómiai óra), a Hradzsin (Prágai Vár), Vysehrad vára, a Károly híd, a szűk utcákon kanyargó villamosok, az Arany Utcácska házai maradandó élményt nyújtottak. Persze legjobban a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrának örültem.
Chrudinban a miskolci Bóbita Bábegyüttessel voltam Európa egyik legnevesebb nemzetközi bábfesztiválján. Engem delegált Miskolc megyei Város Tanács művelődési osztálya kísérőnek. Mivel nekem nem kellett minden műsort megnéznem, sokat sétálgattam a patinás városban.
Nagy tartozása még az életemnek, hogy egy körutat tegyek Csehországban. Különösen az épségben megmaradt várak, kastélyok, egy-két nevezetes csatahely (pl: Austerlich – Slavkov u Brna) és a magyar emlékek (pl: Neuhaus – Jindrichuv Hradec, Rákóczi iskolai városa) vonzanak.

NOSZTALGIA - Szombati programok Alsóörsön - - - - 2014. június 28.

Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület kiállításának megnyitása (nyitva: 2014. jún. 28.–júl. 16.)

A június 28-án, 19.00 órakor a Törökházban nyíló tárlaton ismét bemutatják újabb alkotásaikat az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület tagjai:  Fenyvesi Julianna, Frank Szabó Sándor, Keskeny Ildikó, Kiss Attila, Kosztolányi Rózsa,  Nagy Ágota, Németh Erika, Pítrok Éva, Romwalter Mária, Szekeres Zsófi, Szesztai Attila, Ziczher Márta, a Pé-Gyö festőpár és Tóth Zoltán fafaragó.
A megnyitón közreműködik Kiss Domonkos Judit gordonkaművész
A kiállítás megtekinthető: 2014. július 16-ig, naponta 15-19.00 óra, szombaton és vasárnap 9-19.00 óra között.

Utcabál Alsóörsön a Jolly-Joker együttessel
Szeretettel várják a rendezők és a zenészek a táncolni vágyókat 2014. június 28-án, 20.30-tól az alsóörsi Sirály-parkba a Jolly-Joker együttes utcabáljára
2013. augusztus 22-i blogbejegyzésemből:  „A szél ellenére a Jolly-Joker együttes adta a már megszokott kiváló műsorát. A kellemes nosztalgiaszámokra hamar táncra perdült a kitartó közönség.”  A képeken a zenekar játék közben látható, ill. a  hangulatot legjobban illusztráló helyszín - az utolsó vendéggel -   másnap hajnalban
(Az együttes utcabáljairól a 2012. június 30-ei, a 2012. július 29-ei, a 2013. június 23-ei, 2013. augusztus 22-ei blogbejegyzéseimben már írtam részletesen.)

2020. június 21., vasárnap

Csetneki Juhász Balázs: Irgalom




A fájdalom
Ha meg akar ölni
Lesz-e akkor irgalom?
Ha a magány rám szakad,
Lesz-e aki rám talál a rom alatt?
Ha elmegyek, lesz aki csak emleget,
Lesz aki visszasír, és lesz aki elfelejt.
De ha mégis maradok, lesz-e akkor irgalom?