2023. április 22., szombat
Az állatok és a civilizáció
Címkék:
Állatvilág,
Humor
A Föld napján a klímaváltozásról - április 22.
A francia válogatott utánpótlása:
A klímaváltozás a klíma, éghajlat tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti, helyi vagy globális szinten.
A változás kiterjedhet az átlagos hőmérsékletre, az átlagos csapadékra vagy a széljárásra. Az éghajlatváltozás jelentheti az éghajlat változékonyságának módosulását is. Egy adott klímaváltozás végbemehet akár néhány évtized alatt is. Klímaváltozás történhet a Földön végbemenő természetes folyamatok (pl. a földrészek tektonikus mozgása) következményeként, a bolygót érő külső hatások (pl. változások a Nap sugárzásának erősségében) eredményeképpen, vagy akár emberi tevékenység folytán (pl. az üvegházgázok termelése ilyen emberi tevékenység)
A hétköznapi szóhasználatban a klímaváltozás kifejezés gyakran az éghajlat napjainkban végbemenő változásra utal.
Még egy kis humor:
Címkék:
Érdekességek,
Humor
Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Lángosfélék
A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk.
Krumplis lángos 1.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 1 cs szárított élesztő, 1 csapott tk só, 4 dl langyos víz, 1,5–2 liter olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A krumplit megfőzöm, meghámozom és átnyomom. A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem a sóval, az élesztővel és a főtt krumplival. Az egészet vízzel egy sima tésztává keverem. Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.
Krumplis lángos 2. (A képen látható krumplis lángost összeállította, gyúrta, sütötte Szlivka Peti gyerekkori barátom; a lecsót Bodnár Laci, Galambos Gabi gyerekkori barátaim és én készítettük Újcsanáloson, Gabiék piknikjén - Miskolc mellett 20 km-re - 2013. augusztus 13-án. Nagyon finom volt együtt fogyasztva, ajánlom mindenkinek.)
Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg burgonya, 2,5 dkg friss élesztő, 1 csapott tk só, fél liter tej, 1,5–2 liter olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A krumplit megfőzöm, meghámozom és átnyomom. A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem a sóval, az élesztővel és a főtt krumplival. Az egészet a tejjel egy sima tésztává keverem. Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.
Lángos 1.
Hozzávalók: Fél kg liszt, 1 cs élesztőpor, 1 csapott tk só, 4 dl langyos víz, 1,5–2 liter napraforgóolaj a kisütéshez.
Elkészítése: A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem az élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom. Egy kendővel fedem le és meleg helyen 20-30 percig kelesztem. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.
Lángos 2.
Hozzávalók: Fél kg liszt, 1 cs élesztőpor, 1 csapott tk só, 2,5 dl langyos víz, 1 dl langyos tej, 2 tk cukor, 1,5–2 liter olaj a kisütéshez.
Elkészítése: Egy csészében a tejet az élesztővel és a cukorral felfuttatom. A lisztet egy tálba szitálom és összekeverem a tejes élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává keverem. Kendővel letakarva meleg helyen 20-30 percig kelesztem. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem
Langalló (kemencés lángos)
Hozzávalók: 8 darab lángostészta, 2 dl tejföl, 10 dkg sertés-, vagy libazsír, 8–10 gerezd fokhagyma, liszt, só.
Elkészítése: Egy tepsit, vagy sütőlemezt liszttel megszórok, majd ráterítem a kihúzott lángosokat és betolom a legforróbb fokozatra állított sütőbe. Kb. 15 perc alatt kész.
Nagyanyám lángosa
Hozzávalók: Mintegy 60 dkg kenyértészta-maradék (illetve amennyit sikerül kilopni belőle), 10–12 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 10 dkg disznózsír, csipetnyi só.
Elkészítése: A kenyértésztából lángosokat formálok és a kemencében (szárazon!) megsütöm. Mikor szép sárgás-barnára sült sózom és beecsetelem a fokhagymás tejföllel.
Fokhagymás tejföl: A zsírt megolvasztom, majd belekeverem a tejfölt és az átpréselt fokhagymákat. Melegen tartom.
Káposztás lángos
Hozzávalók: 8 adag lángostészta, 1 kg káposzta, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsír, 2 evőkanál só, 1–2 késhegynyi bors, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A káposztát lereszelem, sózom és egy óráig nyugton hagyom. Egy lábasban felmelegítem a zsírt és abban megpirítok egy evőkanál cukrot. A kinyomkodott káposztát beledobom a lábasba és állandóan kevergetve készre párolom. Őrölt borssal ízesítem. A lángosokat a káposztával féloldalt megtöltöm, a második oldalt ráhajtom, a széleket összenyomom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm.
Húsos lángos
Hozzávalók: 1 kg lángostészta, 20 dkg tetszőleges felvágott, 1–2 késhegynyi bors, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A felvágottat apróra vagdalom és borsozom. A húsmasszát összegyúrom a lángostésztával. A lángosokat forró olajban kisütöm.
Elkészítése: A felvágottat apróra vagdalom és borsozom. A húsmasszát összegyúrom a lángostésztával. A lángosokat forró olajban kisütöm.
Kapros juhtúrós lángos
Hozzávalók: 8 adag lángostészta, 30 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 1 csomó kapor, 1 tk só, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A juhtúrót áttöröm és elkeverem a tejföllel és az összevágott kaporral. A lángostésztákat kihúzom, megtöltöm a túrókeverékkel, ráhajtom a másik szélét, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Lángos pizza
A Föld napjára - április 22. Érdekes természeti képződmények a Földön
A Föld Napja környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésre indult az Egyesült Államokból. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Célja, hogy akciókkal, rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Ebből az alkalomból elgondolkodhatunk azon is, hogy Földünk felszínének képe folyamatosan változik, új formákat ölt. Amit ma látunk, csak egyszerű állókép. Olyasmi, mint amikor egy kézilabdameccsen a fényképezőgépnek sikerül elkapnia a hálóba tartó labdát. Az ilyen képen a labda mintha megállt volna a levegőben. Ilyen pillanatkép az is, amit mi a Földünkről látunk, mert itt a mozgás emberi mércével mérve olyan lassú, hogy képtelenek vagyunk érzékelni. Ahhoz ugyanis, hogy egy érdekes sziklaforma, vagy szemet gyönyörködtető hegycsúcs kialakuljon, sok-sok ezer, vagy éppen millió évnek kell elmúlnia.
Ebből az alkalomból elgondolkodhatunk azon is, hogy Földünk felszínének képe folyamatosan változik, új formákat ölt. Amit ma látunk, csak egyszerű állókép. Olyasmi, mint amikor egy kézilabdameccsen a fényképezőgépnek sikerül elkapnia a hálóba tartó labdát. Az ilyen képen a labda mintha megállt volna a levegőben. Ilyen pillanatkép az is, amit mi a Földünkről látunk, mert itt a mozgás emberi mércével mérve olyan lassú, hogy képtelenek vagyunk érzékelni. Ahhoz ugyanis, hogy egy érdekes sziklaforma, vagy szemet gyönyörködtető hegycsúcs kialakuljon, sok-sok ezer, vagy éppen millió évnek kell elmúlnia.
Pedig ez az állandó változás igen lenyűgöző! Főleg, ha tudjuk, hogy a folyók, a szelek, a Nap melege folyamatosan pusztítja, rombolja és szállítja azt a több ezer vagy százezer tonnányi anyagot azokról a felszínformákról, amelyeket a Föld belső erői alakítottak ki. A Föld szilárd kérge, pontosabban felszíne ősidők óta a mélyben dúló és a felszínen ható irdatlan erők küzdőtere. E harc során óriási hegyláncok születtek, égbe nyúló sziklás csúcsok keletkeztek (pl. a képen nézem Új-Zélandon a Cook-csúcsot), de vannak szelíd dombok, kietlen sivatagok és zord jeges tájak is. (E cikkem megjelent: Veszprémi 7 Nap; 1998. április 23.)
Címkék:
Érdekességek,
Nevezetes nap
2023. április 21., péntek
Szex - csak felnőtteknek
Címkék:
Humor
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)