2023. szeptember 9., szombat

A muskátli szaporítása

A Teleki Sámuel Kulturális Egyesület székháza ablakának dísze a muskátli

Az érett személyiség 14 jellemzője

            Abraham Maslow, a kitűnő pszichológus az érett személyiség 14 jellemzőjét gyűjtötte össze. Szerinte az egészséges személy nem mindig boldog és konfliktusmentes. Képes elfogadni a szenvedést és a halált is, és tud mit kezdeni vele.
  1. A valóság hatékony észlelése: helyzeteket és egyéneket illetően
  2. Elfogadás önmagunkkal, másokkal és a természettel szemben
  3. Spontaneitás
  4. Feladatközpontúság
  5. A magánélet önállósága és sértetlensége
  6. Függetlenség a kultúrától és környezettől
  7. A befogadás állandó frissessége
  8. A végtelen horizontok: „oceanikus” érzés, vallások
  9. Szociális érzés: azonosulás, együttérzés, gyöngédség
  10. Mély, de szelektív társas kapcsolatok
  11. Demokratikus jellemszerkezet: mások tiszteletben tartása
  12. Etikai (erkölcsi) szilárdság
  13. Ellenségességtől mentes humorérzék
  14. Alkotóképesség, kreativitás

Határsértőkről találtam a Nemzeti Hírhálóban- 2015



Bolgár határátlépő

Nem csak nálunk van plakát kampány! 
"Kedves bevándorló, Isten hozta Bulgáriában! Nincs munka. Nincs pénz. Nincs jövő. Forduljon vissza. Köszönjük!" 


A magyar embernek még a legnagyobb bajban is van humora. Íme

VISSZATEKINTÉS - Kő Pál szobrászművész balatonfüredi gyűjteményes kiállításának megnyitójáról - 2012. szeptember 7.

A balatonfüredi Vaszary Villában sorozatban láthat  nagy volumenű, kiváló kiállításokat az érdeklődő. (Én is beszámoltam olvasóimnak 2012. május 7-i bejegyzésemben Csók István gyűjteményes kiállításáról.) Ezt a színvonalat elfogadná a világ bármely nagyvárosában található legfelkapottabb kiállítóhely is. Ebbe illeszkedett a tegnap megnyílt tárlat.
Fehér Éva - Júlia keringőjének kiváló eléneklésével ráhangolta a nagyszámú érdeklődőt a hely szellemére, majd Dallos Krisztina igazgató kellemes megjelenésével és köszöntőjével teljessé tette a hely és a nap jelentőségét. Hosszasan sorolta a neves személyeket, akik jelenlétükkel emelték a megnyitó ünnepélyességet.
Dr. Bóka István Balatonfüred polgármestere megköszönte Kő Pál balatonfüredi kötődését, és sorolta a személyes élményeket, majd méltatta az Antall-emlékművet és Kő Pál önzetlenségét. (Az Antall-emlékműről külön írásban emlékezem meg.) De megemlítette, hogy Balatonfüred is elismerte a most 70 éves művész munkásságát, mert az Anna-bálban a Kiss Ernő életműdíjjal jutalmazták, amit csak azok kapnak meg, akik kiemelkedőt tettek a városért.
Johann Strauss: Cigánybárójából Zsupán belépőjét Ürmössy Imre énekelte nagy átéléssel.
Dr. Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora szabadon előadott megnyitójában elsősorban pedagógiai munkásságát méltatta Kő Pálnak. Természeti kincsekben szűkös Magyarország, de szerencsére emberi tehetségben gazdag, és a fiatal szobrászok kibontakozását segíti Kő Pál. Mintegy 40 éve adja át szakmai tudását, de nem „tanítja” őket, és nem erőlteti rájuk a saját stílusát, hanem tanácsokat ad, segíti őket. Ezért olyan változatosak a tanítványainak a munkái, amelyekből a kiállításon is láthatunk ízelítőt. Azt ajánlotta, hogy a mostani zsúfoltság miatt nem lehet igazából feldolgozni a mintegy 100 művet, ezért érdemes visszajönni, mert igazi befogadásukhoz kellő idő kell.






 Donizetti: Rita c. egy felvonásos kamaraoperája előtt Ürmössy Imre kis ismertetőt tartott, majd játékosan, humorosan, színészi képességeiket is megcsillantva kiválóan elénekelték a vidám duettet.
(Fehér Éva szoprán, Ürmössy Imre basszus, Bojti Eszter zongora – az Opera Comica Lasagna Társulat tagjai)

2023. szeptember 8., péntek

Emberből vagyunk!

Egy jómódú gazda, és egy szegény ember üzletet kötött.
            A gazda minden héten ad két kiló túrót a szegény embernek, aki viszonzásul két kiló mézet ad cserébe. Ment az üzlet rendben jó ideig, mígnem egyszer a gazda arra gondolt, hogy bizony nem minden ember tisztességes, meg kellene mérni a mézet, amit kap. A legközelebbi csere után, hazaérve megmérte a pontos mérlegén – hát az csak másfél kiló volt!
            Felháborodva ment a szegény emberhez és indulatosan a szemére vetette, hogy becsapta őt. A szegény ember lehajtott fejjel szólt: –Nagyon sajnálom, hogy így történt, de nagyon szegény ember vagyok. Egy kétserpenyős mérleget már beszereztem, de súlyokra még nem volt pénzem. Így amikor megkaptam a túrót, azt kivittem a kamrába, rátettem a mérleg egyik serpenyőjére, majd a másik serpenyőbe kimértem az azonos súlyú mézet.













Gyors és finom reggeli


            Unod a szendvicset, a virslit vagy a rántottát? A zabpehely sem az igazi, gyümölccsel pedig nem laksz jól? Ráadásul túl sok időd sincs reggelizni? És mosogatni sem szeretnél sokat? Ne aggódj, van egy olyan receptünk, ami garantált siker!
Ha a sütő elég meleg, vedd elő az alábbi alapanyagokat: 
- nagyobb zsömle
- sonka
- sajt
- tojás
- fűszerek (só, bors, oregánó ízlés szerint)

            Nincs más dolgod, mint vágódeszkán felszeletelni apróra a sonkát, a sajtot; kibelezni a zsömléket, beleütni a tojást és hozzáadni a többi alapanyagot, valamint egy kis fűszert. És már mehet is a sütőbe! Míg megsül, szintén marad egy kis időd – ami alatt mondjuk, elkészítheted a frizurád.  (Király Réka receptje)

Blaha Lujza születésnapjára - - - - 1850. szeptember 8.

Blaha Lujza emlékei Balatonfüreden



Blaha Lujza (született Reindl Ludovika; Rimaszombat, 1850. szept. 8.-Budapest, 1926. január 18.). Édesapja 1848-as szabadságharcos őrmester, édesanyja Ponti Lujza színésznő. A képen látható ház 1867-ben épült klasszicista stílusban, Blaha Lujza 1893-ban vette meg. A Tagore sétányon található Blaha Lujza-emlékpadot 1926-ban állította a Balatoni Szövetség a Nemzet Csalogánya tiszteletére. (A plakett Sinkó András alkotása.) Nagyon jól érezte magát a Balaton partján, beleszeretett a vitorlázásba; "Olyan nincs" néven jahtot is vásárolt. Utolsó vendégszerepeit is Balatonfüreden játszotta 1901. augusztusában.

VISSZATEKINTÉS - A közmédia napján - 2014. szept. 6. (3/3)

Bárki lehetett Híradó műsorvezető vagy közösség arca

 Érdekes kiállításon böngészhettünk






 A Rádió és TV Múzeumban megtaláltam a régi TV-nket és kedves táskarádiómat, magnómat.

2023. szeptember 7., csütörtök

Miért szeretjük a kutyákat?

Francia mondás: "Minél jobban megismered az embereket, annál jobban megszereted a kutyákat".