2022. szeptember 3., szombat

Májgombóc leves

Az egyszerű, gyors zöldségleves igazán tartalmassá válik a benne főtt fűszeres májgombóccal.

A recept hozzávalói (8 személyre)
2 teáskanál házi zsír
3 szál sárgarépa
0.5 db karalábé
0.5 db zellergumó
20 dkg zöldborsó
1 db kis fej vöröshagyma lereszelve
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pritaminpaprika krém
1 teáskanál csípős paprikakrém
0.75 csomag apróra vágott petrezselyemzöldje (3/4 csomag)
1 szál zellerzöld
só ízlés szerint

A gombóchoz:
20 dkg pulykamáj
2 db tojás
1 db zsemle
6 evőkanál búzadara
1 mokkáskanál házi zsír
2 csipet bors
2 csipet majoránna
2 csipet szerecsendió reszelék
0.25 csomag apróra vágott petrezselyemzöldje (1/4 csomag)
1 mokkáskanál só

Elkészítése (40 perc)
Előbb a májgombócot készítjük el. Kevés ízesített vízbe áztatjuk a zsemlét, majd kinyomkodjuk. Elkaparjuk, ill. aprítógépbe tesszük a pulykamájat és hozzáadjuk gombócba valókat. Pépesre keverjük. Pihentetjük, amíg elkészítjük a levest.
Julienne-re vágjuk a répát, karalábét, zellert. 2.5 literes fazékba tesszük az olajat, felhevítjük, a reszelt vöröshagymát pár másodperc alatt megdinszteljük benne. Hozzáadjuk a zöldséget, zöldborsót, fokhagymát, pritamint, csípős paprikakrémet. Tíz percig pároljuk, közben kevergetjük. Felengedjük 1.5 liter forró vízzel. Ízlés szerint sózzuk, de vigyázzunk, mert a pritamin sós!

Lefedve felforraljuk, majd takarékra állítjuk a hőt. Karalábévájóval gömböket szaggatunk a levesbe a májgaluskából. Beletsszük a zeller zöldet, és kis lángon, néha megkeverve 10 percig főzzük. Ennyi idő alatt minden kellően megpuhul. A kész levest megszórjuk petrezselyemzölddel. Lefedve pihentetjük, ha van rá idő. ű
Jó étvágyat kívánok! (Készítette: Nyersné Vajda Márta, receptvarázs)

2022. szeptember 2., péntek

Blődlik 2/2.

Mi lesz a kecske és a kacsa kereszteződéséből?
- Mc Donalds.

Miért van a méheknek királynőjük?
- Mert ha kormányuk volna, nem lenne méz.


Mennyi az ember átlagos alvásigénye?
- Csak még öt perc.

Mi kell a sörösládák cipeléséhez?
- Rekeszizom.

Ki követi el a legtöbb összeadási hibát?
- Az anyakönyvvezető.

Milyen az arab lopakodó?
- Teve mamuszban.

Milyen mértékegységgel mérik a malac hosszát?
- Rőfben.

Miért nem játszik a tűzoltózenekar betonon?
- Mert olyan hangszer nincs.


Mi lesz abból, ha két busz összeütközik?
- Két rombusz.


Honnan tudod, hogy egy politikus hazudik?
- Mozog a szája.

Milyen buli van az intenzív osztályon?
- Eszméletlen!

             
Miért nehéz a nőknek érző, törődő  és jóképű férfit találniuk?
- Mert azoknak a férfiaknak már van pasijuk.

Nénike odamegy a sírásóhoz a temetőben.
- Megmondaná aranyoskám, merre találom a 41-es parcella 34-es sírt?

- Borzasztó alakok maguk! Elmászkálnak, aztán meg nem találnak vissza.

Pont négy éve találtam a Nemzeti Hírhálón

Laurent Fabius francia külügyminiszter ''botrányosnak'' nevezte - válaszlevél 

Laurent Fabius francia külügyminiszter "botrányosnak" nevezte egyes kelet-európai országok viselkedését a menekültválsággal kapcsolatban, s Magyarországot külön bírálta a határzár miatt. Nagy-Britannia, Franciaország és Németország azonnali uniós lépéseket sürgetett a menekültek, illetve bevándorlók ügyében. 

Nyílt válaszlevél: 
Tisztelt Laurent Fabius Külügyminiszter Úr, 
Tisztelt Roland Galharague Nagykövet Úr, 
BUDAPEST-AMBA@diplomatie.gouv.fr 

A bevándorlással kapcsolatos állásfoglalásuk okán, szeretném jelezni, hogy Szíria, Marokkó, Algéria, Tunézia, Szenegál, Elefántcsontpart, Mauritánia, Mali, Niger, Csád, Gabon francia gyarmatnak minősült, némelyik több, másik kevesebb ideig. Ezen idő alatt Önök bizonyára mindent megtettek a helyi biztonság kialakításáért, a létbiztonság megteremtéséért, és a helyi lehetőségek maximális kihasználásáért. 

A jelenlegi helyzettől elhatárolódni a múlt letagadásával nem lehet, mert a gyarmatosításból szerzett hasznok, és az azzal járó felelősségvállalás most vállt aktuálissá. 

Magyarország egyik fenti ország felett sem szerzett gyarmati jogot, így a gyarmatosításból származó előnyökre sem tehet(ett) szert. 

Fenti okból kifolyólag, kérem szíves felelősségvállalásukat, a fenti országokból érkező menekültek befogadását, Magyarországról történő elszállításukat haladéktalanul szíveskedjenek biztosítani. 

Mint magyarországi állampolgár, az Önök által tett sértő, és országunkat, annak állampolgárait, így engem is, negatív színben feltüntető nyilatkozat helyesbítését, és bocsánatkérést kérem. 

Mivel több cikk is olvasható az interneten a Franciaországban élő migránsok viselkedésével, azok kezelésével, szegregációjával stb. kapcsolatban, melyet sem Magyarország, sem én, mint állampolgár nem ítélt el nyilvánosan, ennek ellenére szíves figyelmükbe ajánlanék egy magyar közmondást: "először söprögessen mindenki a saját háza tájékán". 

Köszönettel, 
egy ismeretlen magyarországi állampolgár. 

Utóirat: 
          Természetesen Magyarország is elkövet mindent, hogy a migránsok átmeneti, vagy végleges befogadását megtegye, és a rendelkezésre álló területünkön részükre táborokat állítson fel. 
Felhívnám azonban ezúttal szíves figyelmét arra az Önök által bizonyára elfeledett tényre, hogy az Önök által 1920. június 4.-én (eközben Szíria még Francia hatalom alatt állt!!!!!) aláírt trianoni békediktátum értelmében Magyarország területének 71%-át elvesztette, így lehetőségeink korlátozottak a menekültek befogadására. 
Kérem, következő nyilatkozatában a fenti tényeket figyelembe venni szíveskedjen.


Én teszem hozzá:

Jóval e fenti bejegyzés után olvastam az interneten, hogy kb. 5 ezer migráns indult el megint a magyar határ felé. Ezek péntekre elérik Budapestet. A Keleti pályaudvar előtt lesz 10-15 ezer mindenféle fusztrált, ordibáló, követelőző ember. És a magyar-román meccsről meg jön majd feléjük 20 ezer felhevült szurkoló meg a csatlakozók. A nemzetközi TV társaságok egymás után foglalják le a szállodákat - mert igazi csemegére számítanak! Orbán Viktor most megmutathatja, hogy igazi vezető.

Eszembe jutott egy másik tény is. Mi a török elől menekülő akkor oláhnak és rácnak nevezett embereket engedtünk be. Ezek a migránsok később vérszemet kaptak, és ellenünk fordultak a Rákóczi-szabadságharcban, 1848-49-ben és utána mindig. És Trianonkor beteljesedett az évszázados áskálódás, elvitték az országunk nagyobb részét szín magyar lakosságrészekkel együtt (maradt a terület 28,655%-a). Csak. Románia nagyobb darabot kapott belőlünk (103 093 km2), mint amennyi nekünk maradt (92 963 km2). Most ki akarja ezt újra? Mert ezek az emberek ide kerülnek majd vissza, mert senkinek nem kellenek. Hiába akarnak tovább menni, ide fogják őket visszalökni. És mit kezdünk egy tömeg iszlám hívővel, hatalmas szaporulattal? Jó lesz elgondolkodni!!!! Nem akarom, hogy az unokám csadorban nyalja a fenekét valami arabnak.

VISSZATEKINTŐ - KILENC ÉVE TÖRTÉNT Nyárbúcsúztató Alsóörsön (2/2.) - augusztus 31.






2022. szeptember 1., csütörtök

Főzőversenyre várunk mindenkit nézelődni - Nagykőrös, 2022. szeptember 3. 9-14 óra között

Blődlik 2/1.


Nyuszika és a róka találkoznak az erdőben.
Nyuszika köszön:
- Szia vörös!
- Te engem ne vörösözz le!
- Miért, jobb lenne, ha lerókáználak?


Két egér beszélget a kamrában:
- Rád fog esni a margarin! 

- Rámamargarin?

- Mondja Kovács bácsi, maga mit szokott tenni, ha este nem tud elaludni?
- Én?  Elszámolok háromig, és már alszom is.
- Tényleg? Csak háromig?

- Háromig, de van úgy, hogy fél négyig is.

- Kislányom, teljesen egyedül oldottad meg ezt az egyenletet?
- Nem. 
Két ismeretlennel.

- Miért nincs bástya a vonaton?
- Mert a vonat nem vár.

- Hogy tanítja a varázsló úszni a pókot?
- Hókusz, pók ússz!

A tehén bonyolult állat.
De én megfejtem. 

- Miért nem gyűjt a darázs vasat?
- Mert azt a MÉH teszi. 

- Akarsz sokat keresni?
- Igen.

- Akkor jól elbújok.

Mi van a tömegsír felett?
- Csapatszellem! 

Mi a bio fajgyűlölet?
- Két kopaszbarack üt egy cigánymeggyet.

Mi lesz a kígyó és a kenguru keresztezéséből?
- Ugrókötél.

Mi van az idegbeteg ló lábán?
- Pszichopata.

NOSZTALGIA - KILENC ÉVE TÖRTÉNT Nyárbúcsúztató Alsóörsön (2/1) - augusztus 31.

A Flipper együttes szolgáltatta az utcabálhoz a zenét.)



Kárpátalján felderítettük a valamikori magyar határt

Dr Pető László - egyetemista korom óta barátom - szervezésében néhányan 9 napos (szeptember 2-10.) kárpátaljai bejárótúrára mentünk a valamikori Történeti Magyarország határát és a határ környéki településeket felderíteni a Nagy Bereznai, a Volóci és az Ökörmezői járásban. Ezek közül a legjobban a Vereckei-hágó megtekintését vártam.
2016-ban - az Országhatártúra mozgalom keretében - Kárpátalján a Rahói járást, a Tatár-hágó környékét derítettük fel. Akkor nagy élményem volt a Tisza forrásából inni.

Itt kezdődik a Szőke-Tisza: balról a Fehér-Tisza, jobbról a Fekete-Tisza összefolyásánál. Nagy élmény volt itt állni. Az idei bejárás is hasonló élményekkel kecsegtet bennünket.

A Vereckei-hágónál koszorúzok 2017-ben

NOSZTALGIA - TÍZ ÉVE TÖRTÉNT Hatalmas világcsúcsot lőtt íjával Mónus József

Új távlövő rekordot állított fel Mónus József magyar íjász a Kína belső-mongóliai tartományának Ergun városában rendezett nyílt, nemzetközi hagyományos íjászversenyen 11 ország tucatnyi tartományából érkezett mintegy száz kiváló versenyző előtt.
         Mónus maga készítésű íjával és vesszőjével elért 653 méteres lövése minden korábbi rekordot megdöntött, és csaknem 145 méterrel haladta meg saját korábbi rekordját, melyet 2010-ben Budapesten teljesített..
          Az eredményt mongol, kínai és török bírák hitelesítették. A bajnokság szervezői az új csúcs tiszteletére emlékoszlopot emelnek hasonlóan ahhoz, amikor a Mongol Birodalomban 1226-ban Eshunkei mongol íjász 502,5 m rekordtávolságra lőtt. Ezt az emléket "Dzsingisz kán köve" néven a szentpétervári Ermitázs Múzeumban őrzik.
A verseny második legjobb eredményét is magyar íjász érte el, a 15 éves Posta Csongor.
Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen Mónus megdöntötte az akkor 784 éve (!!) érvényes rekordot. A Mónus József (Grózer Csaba segítségével készült) ún. rövid nyilvesszője 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot. Már akkor megdőlt az elődeinkre rásütött bélyeg, hogy csak 300 méterre voltak képesek ellőni, hiszen Mónus fegyvere hagyományos anyagokból készült a ma használatos szintetikus anyagok helyett.
A hazai íjászokat régóta foglalkoztatta az a legenda, hogy a 13. században egy török katonának sikerült átlőnie a Boszporuszt. Ma a világverő magyar íjásznak is sikerülne. Mónus korábban az [origo]-nak úgy nyilatkozott, távlati célja, hogy a 907-es pozsonyi csata emlékére 907 méter fölé lőjön el egy nyilat.
(A bejegyzésem készült: 2012. szeptember 1-én.)

2022. augusztus 31., szerda

Az ital káros! Pusztítani kell!













Az oregánóról (magyar nevén: szurokfű ill. vadmajoránna)

Kínai közmondás; Ha valaki megoszt veled valamit, aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te megoszd mással

Az oregánó (szurokfű, illetve vadmajoránna) a természet antibiotikuma, baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik. Ráadásul az ára jóval alacsonyabb, mint némelyik gyógyszeré. Enyhíti a megfázásos, influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést. De enyhíti az orr melléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát,
segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja. Ha valakinek a házi patikájából eddig hiányzott az oregánó olaj, ideje beszereznie.
A szárított szurokfű leginkább az olasz konyha ételeinek fűszereként ismert itthon. Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít. Bab-, paradicsom-, pástétomok, tésztaételek ízesítésére használják.   Teaként elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen hatásos. Remek meghűlés elleni izzasztó teakeverék a következő: 1–1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2–3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1–2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszűrjük, melyből napjában többször melegen iszogatunk.
            Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a bazsalikom, a kapor és a szurokfű (oregánó) az élet három gyógyfüve.

Fiumét megszállják Jellasics csapatai - 1848. augusztus 31.

     1848-ban - a Magyarországhoz tartozó - Fiume lakossága támogatta a haladás gondolatát, sőt - a központi országrészekhez hasonlóan - még nemzetőrcsapatot is alakított. Ezt azonban nem tűrte sem a bécsi kamarilla, sem Zágrábban Jellasics horvát bánék, és augusztus 31-én Bunjevacz tábornok osztrák-horvát csapatai megszállták a várost. Tehát az 1848-49-es Habsburg-magyar háború már ekkor elkezdődött, és nem a köztudatba beépült szeptember 11-vel, amikor Jellasics csapatai átlépték a Drávát, a magyar-horvát határ egy másik (!!) szakaszát. Fiume megszállása egészen 1868-ig tartott, ekkor a magyar-horvát kiegyezés erményeképpn a város Fiume néven ismét Magyarország számára biztosított kikötőt és tengeri kijáratot. Cserébe Horvátország három déli vármegyét - Pozsega, Szerém, Verőce - kapott! (Igazán nagyvonalúak voltak az akkori magyar vezetők! És eszükbe sem jutott, hogy nem is olyan sokára mindezek Horvátországhoz tartoznak majd minden csere nélkül - a horvátokkal közösen elvesztett háború után!!)
Fiume történetéből
          Fiume az Árpád-házi uralkodók alatt hol a Habsburg Hercegséghez, hol a Magyar Királysághoz tartoztt. 1468-tól azonban Veit am Pflaum néven az osztrák tengermellékhez tartozott. 1659-ben Lipót császár saját lobogót engedélyezett a városnak. 1719-ben VI. Károly német-római császár (magyar-horvát királyként III,; uralkodott: 1711-1740) szabad királyi várossá nyilvánította a még mindig jelentéktelen települést. Mária Terézia magyar-horvát király, osztrák főherceg (uralkodott: 1740-1780) 1779. április 23-én kelt leiratában Magyarországhoz csatolta (sepratium sacrae Hungeriae adnexum corpus). Idézet az oklevélből: "Mi, Mária Terézia Magyarország és a csatolt országok és tartományok közjavára hozott számtalan intézkedéseink között azáltal is akarunk a magyar kereskedelemről gondoskodni, hogy a tengeri kikötőket és azon tengermellékeket, amelyet rövid ideig ausztriainak neveztek, de amoda tartoztak, az országhoz legújabban visszacsatoltuk. S hogy különös jóakaratunk és kegyességünk bizonyságául Fiume városát és kikötőjét más városok közül kiválasztva szabad kereskedelmi hellyé és várossá nyilvánítsuk, s mindazon kiváltságokkal, mentességekkel szabadságokkal és előjogokkal megajándékozzuk. Ezen felül beleegyezünk, hogy kereskedelmi városa kerületével ezentúl, mint Magyarország szent koronájához csatolt külön test tekintessék és mindenben kezeltessék".
         1809-1813 között napóleoni közigazgatás alatt volt. 1813-ban az angolok szállták meg, a kikötőben talált összes hajót felgyújtották.
         1814-1822. között - közvetlenül a Napóleon utáni időkben - osztrákok igazgatták, majd visszakrült Magyarországhoz.
          1848-1868 között Habsburg megszálás alatt volt. Amikor visszatért a Magyar Korona alá, 1868-ban, a lakosság száma 17.880 fő volt. Fiume - a Magyíar-Osztrák Monarchia széthullásáig - külön testként (corpus separatum) tartozott a Magyar Koronához.  (A külön test azt jelenti, hogy nem közvetlenül határos a magyar központi területekkel.) 1910-ben a lakoság létszáma meghaladta az 50 ezret, ezen belül a magyar lakosság lészáma elérte a 13%-ot.
(Forrás: Batár Zsolt Botond: Horvátország északi és nyugati területei c. könyv.)