2018. október 13., szombat

Mókuska felmászott a fára, de nem esett le, mert ügyes volt!Az utóbbi idők egyik legjobb válogatása 2/1. rész

Most nem tudom, hogy az élet azért szar, mert rövid,... vagy azért rövid, mert szar?

Kezdetben vala a semmi. Majd az Úr mondá: "Legyen világosság!" - s továbbra is vala a semmi, de már látni is lehetett azt.

A munka élteti az embert, de a pihenés sem ölt még meg senkit!

A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

Az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség, de gyakorlatilag viszont van!

Élj lazán, ne dolgozz túl sokat, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy vasárnap a templomban mindenki énekel, csak te fekszel a hátadon...

A pesszimista olyan ember, akinek mindig igaza van, de sosincs öröme benne.

A hisztéria alattomos betegség! A nő kapja meg és a férfi hal bele!

Az italt elhagyni jó dolog... sokkal rosszabb viszont, ha már nem emlékszel, hol hagytad el.

A Földön élni drága mulatság, de a csomag legalább tartalmaz évente egy ingyenes Nap-körüli utat.

Bonyolult kérdésre mindig akad egy egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.

Ne vedd túl komolyan az életet! Úgyse kerülsz ki belőle élve.

A munka azoknak való, akik nem tudnak horgászni.


A Föld IQ szintje állandó, csak egyre többen vagyunk hozzá.

Kétféle ember létezik: az egyik mindig megmondja, mit gondol, a másiknak vannak barátai.

A tudatlanság nem végleges állapot, a hülyeség igen.

Van a tér-idő kontinuumnak egy olyan pontja, amely magába szippantja a kulcscsomókat és a fél pár zoknikat.

Egy tökéletes férfi hajlandó órákon át várni, míg a barátnője két perc alatt elkészül.

Múlt éjszaka, ahogy feküdtem az ágyban és bámultam a csillagokat, arra gondoltam, hova a fenébe tűnhetett a mennyezet meg a tető?

Aki golyóálló mellényt visel, ne lepődjön meg, ha seggbe lövik.

A számítógépek sohasem fogják az emberi hülyeséget pótolni.

Jó étvágyat!


A soproni népszavazás kierőszakolása (a velencei egyezmény) - 1921. okt. 13.

Ezen a nevezetes napon Ausztria, Magyarország és Olaszország képviselője aláírta az úgynevezett „velencei egyezményt”. A magyar kormány kötelezettséget vállalt, hogy az Őrvidéket (osztrák neve: Burgenland - várak földje) megtisztítja a szabadcsapatoktól, és átadja Ausztriának - Sopron és a környező nyolc község kivételével, ahol népszavazás fog dönteni a hovatartozásról.
Előzmények:
Az első világháborúban győztes antant az Ausztriával aláíratott saint-germaini, valamint a Magyarországgal aláíratott trianoni békében Ausztriának ítélte az ezer éven át a Magyar Királysághoz tartozott Moson, Sopron és Vas vármegyék egy részét (4312 négyzetkilométert). Az 1919. június 2-i osztrák békeszerződés-tervezet még a történelmi osztrák–magyar határ megtartásával számolt.
A megváltoztatott döntés tiltakozást váltott ki az addigra már agyoncsonkított Magyarországon, különösen az átcsatolásra ítélt területeken. Sopronban a munkás- és katonatanács 1919. június 20-án határozatot hozott, miszerint a nyugati országhatárt fegyverrel is megvédi. Az utolsó napjait élő Tanácsköztársaság kormánya úgy döntött, hogy az önrendelkezés jogát hangsúlyozza, és egyelőre nem ad át területet. A népszavazás fölvetésével időt kívánt nyerni, a terület átengedését az ausztriai politika megváltozásától tette függővé, várva, hogy Ausztria is bolsevizálódik!
A Bethlen-kormány megalakulásáig (1921. április) egymást váltó kormányok igyekeztek a Nyugat-Magyarországra vonatkozó párizsi döntés módosítását elérni, míg az osztrák kormányzatok célja az Ausztriának ítélt terület tényleges megszerzése volt.
A Simonyi-Semadam-kormány küldöttei 1920. június 4-én a Nagy-Trianon-palotában aláírták a békediktátumot: Magyarország elveszítette területe 67,3 százalékát (190 263 négyzetkilométert), közte Nyugat-Magyarországot is. Párizsban 1921. július 26-án ratifikálták a trianoni szerződést. Így nem lehetett halasztgatni a megjelölt határvonalak elfoglalását az érdekelt államok részéről. Cseh-Szlovákiával és Romániával ez nem jelentett újabb határvitákat, mivel a két állam már korábban birtokba vette az 1919. július 13-i Clemenceau-jegyzékben megjelölt – lényegében Trianonban véglegesített – határvonalat. A Szerb–Horvát–Szlovén Királyság és Ausztria esetében azonban más volt a helyzet. A trianoni okmány Magyarországnak ítélte a „baranyai háromszöget”, amelyet (5677 négyzetkilométer, 404 465 lakos) a szerb–horvát–szlovén állam a belgrádi fegyverszünet óta (1918. november 13.) megszállva tartott. Nyugat-Magyarország pedig 1921 júliusáig Magyarországhoz tartozott.
Trianon jóváhagyásával elodázhatatlanná vált a „baranyai háromszög” magyar átvétele, illetve Nyugat-Magyarország átadása. A magyar és a délszláv fél egyaránt a terület megtartására törekedett. 1921. augusztus 14-én Pécsett – szerb ösztönzésre – kikiáltották a „Baranya–Bajai Szerb–Magyar Köztársaságot”. A nagygyűlés az „új államot” – a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság protektorátusaként – az antant védelme alá helyezte.
Gróf Bethlen István és külügyminisztere, Bánffy Miklós sikere, hogy a párizsi nagyköveti konferencia elfogadta a „baranyai háromszög”, illetve Nyugat-Magyarország kiürítésének összekapcsolását. Úgy határoztak, hogy Baranya kiürítése negyvennyolc órával előzze meg Nyugat-Magyarország átadását. A szerbek 1921. augusztus 18-án megkezdték a kivonulást Baranyából. Két nap múltán a magyar kormány is hozzálátott Nyugat-Magyarország kiürítéséhez. (A belgrádi kormány Újszeged környékén néhány négyzetkilométernyi területről nem vonult ki „biztosítékul”, hogy a magyarok kivonuljanak Nyugat-Magyarországról.) A Szövetségközi Tábornoki Bizottság magyar, német és horvát nyelvű kiáltványa adta tudtul Nyugat-Magyarország polgárainak, hogy a terület felségjogát Magyarország az antantnak, az pedig Ausztriának 1921. augusztus 29-én 16 órakor adja át Sopronb
Az augusztus 28-án a történelmi osztrák–magyar határt átlépő osztrák csendőröket magyar felkelők megtámadták, mire a magyar kormány beszüntette a kiürítést az úgynevezett „A zóna” vonalán. Történt, hogy 1921 augusztusában szabadcsapatok jelentek meg Nyugat-Magyarországon – mintegy háromezer–háromezer-ötszáz fő –, és sikeres gerillaháborút kezdtek a bevonuló osztrákok ellen.
A Bethlen-kormány azzal a szándékkal támogatta titokban a szabadcsapatokat, hogy az osztrákoknak átadandó terület legalább egy részén népszavazást erőszakoljon ki, amint ez az osztrákoknak is sikerült Karintiában a délszláv állammal szemben. 1921. augusztus végétől október 13-ig (a velencei megállapodásig) bonyolult diplomáciai huzavona a jellemző, míg végül a nagykövetek tanácsa tudomásul vette a két ország egyezkedését a nyugat-magyarországi viszályban.
1921. október 11-én Velencében tárgyalások kezdődtek az osztrák és a magyar fél között. Ausztriát Schober szövetségi kancellár és külügyminiszter, Magyarországot Bethlen miniszterelnök és Bánffy képviselte, míg a közvetítő olasz kormány nevében Torretta külügyminiszter elnökölt.
 Azonban a győztesek nagykövetek tanácsa abból nem engedett, hogy a megadott határidőig (október 3.) a magyar kormánynak ki kell ürítenie a még megszállva tartott területet, az úgynevezett „B zónát”. A fölkelők azonban a kiürítést követően – Sopron és környéke kivételével – megszállták a „B zónát”, és ismételten megakadályozták az osztrák csendőrség bevonulását, sőt „önálló államot” alapítottak. (Prónay Pál október 4-én Felsőőrött kikiáltotta Lajtabánság „független államot”).
1921. október 13-án aláírt „velencei egyezmény” tette lehetővé, hogy a trianoni diktátum módosuljon, és Sopron, valamint nyolc község visszatérjen Magyarországhoz.
Osztrák plakát

2018. október 12., péntek

A nap viccei


–Mondja hölgyem, van már partnere a következő tánchoz?
–Még nincsen.
–Akkor legyen szíves, vigyázzon a sörömre, amíg visszajövök!

"Én valahogy úgy vagyok a nőkkel, mint a zsiráfokkal,
tetszik, tetszik, de otthonra azért nem kéne..."
Gombapaprikás

Húspótlóként jöhet a gomba is, nokedlivel, tésztával nagyszerű

hozzávalók 4 adag
§                                 20 dkg gomba
§                                 1 közepes fej vöröshagyma
§                                 3 gerezd fokhagyma
§                                 1 közepes db paprika
§                                 1 db paradicsom (vagy lecsó)
§                                 2 dl tejföl
§                                 50 dkg tészta
§                                 2 ek napraforgó olaj
§                                 fűszerpaprika ízlés szerint
§                                  ízlés szerint
§                                 bors ízlés szerint
§                                 köménymag ízlés szerint

elkészítés

1.                              Az olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, mellédobjuk a fokhagymát is. Fűszerpaprikával meghintjük, kevés vizet hozzáöntve pároljuk.
2.                              Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot (esetleg 3 kanál lecsót). 10 perc párolás után adjuk hozzá a szintén apróra vágott gombát, a sót, borsot. Lefedjük és hagyjuk rotyogni.
3.                              Kb. 30 perc főzés elteltével egy tálban kevés vízzel, vagy tejjel kikeverjük a tejfölt, és hozzáöntjük a gombához. Egy-két rottyantás után kész.
4.                              Kifőzzük a tésztát hozzá, és tálaljuk. Jó étvágyat!
§                                 költség: 400 Ft
(Forrás: Iluska receptje)

Érdemes megszívlelni!

         Regina Brett, a cleevlandi Plain Delaer 90 éves újságírója írta: Öregedésem emlékezetessé tételére egyszer leírtam 45 tanulságot, melyet az életben felfedeztem. Ezt a cikkemet olvasták mind közül a legtöbbet, így hát 90. születésnapom alkalmával itt van még egyszer:

1. Ha tanácstalan vagy, tegyél csak egy kis lépést.
2.  Az élet túl rövid, hogy az idődet valaki gyűlöletére pazarold!
3. Az élet nem igazságos, de ennek ellenére jó.
4. A munkád nem ápol majd ha megbetegedsz. Ezt a családod és a barátaid teszik majd, tartsd velük a kapcsolatot!
5. Minden hónapban fizesd be a bankkártyáid számláit!
6. Nem kell, hogy mindig minden vitát megnyerj, fogadd el, ha nem értetek egyet.
7.  Sírj valakivel, jobb, mint ha egyedül teszed.
8. Haragudhatsz Istenre, elviseli.
9. Az első fizetésedtől spórolj a nyugdíjra.
10. Ha a csokiról van szó, hiábavaló az ellenállás.
11. Békélj meg a múltaddal, hogy a jelent ne ronthassa el.
12. Nyugodtan sírhatsz a gyerekeid előtt.
13. Ne hasonlítsd az életed másokéhoz, nem tudhatod, hogy az ő útjuk miről szól.
14. Ha egy kapcsolatnak titokban kell lennie, te ne legyél a kapcsolatban.
15. Bármi megváltozhat egy szempillantás alatt, de ne aggódj, isten nem pislog.
16. Vegyél mély lélegzetet, megnyugtatja az elmét!
17. Szabadulj meg mindentől, ami nem hasznos, szép vagy boldogító!
18. Ami nem öl meg, valóban erősebbé tesz.
19. Sosem késő, hogy boldog gyermekkorod legyen, de a második már csak tőled függ és senki mástól.
20. Amikor azért kell küzdeni, amire igazán vágysz, soha ne add fel!
21. Gyújtsd meg a gyertyákat, használd a szebb ágyneműt, vedd fel a drága fehérneműd; ne tartogasd különleges alkalmakra, a ma különleges.
22. Készül fej mindenre, majd sodródj az árral!
23. Légy különös most, ne várd meg az öregkort, hogy lilát hordj.
24. A legfontosabb nemiszerv az agy.
25. Csak te felelsz a saját boldogságodért.
26. Minden csapást az alapján ítélj meg, hogy öt év múlva számítani fog-e.
27. Mindig az életet válaszd!
28. Mindenkinek mindent bocsáss meg!
29. Hogy más mit gondol rólad, az nem tartozik rád.
30. Az idő majdnem mindent meggyógyít, adj neki egy kis időt.
31. Bármilyen jó vagy rossz a helyzet, meg fog változni.
32. Nem kell magad túl komolyan venni, senki más sem teszi.
33. Higgy a csodákban!
34. Isten Isten miatt szeret, nem azért aki vagy, vagy amit tettél.
35. Ne vizsgáld felül az életet, jelenj meg és hozd ki belőle amit lehet!
36. Az öregedés még mindig jobb, mint fiatalon meghalni.
37. A gyerekeidnek csak egy fiatalkora van.
38. Végül csak az számít, hogy szerettél.
39.  Minden nap menj ki, ott történnek a csodák.
40. Ha mindenki egy nagy kupacba gyűjtené a problémáit és másokét is megnézhetnénk, jól beérnénk a sajátunkkal.
41. Az irigység időpazarlás, megvan mindened ami kell.
42. A legjobb még csak most jön.
43. Mindegy hogy érzed magad, kelj fel, öltözz fel és jelenj meg!
44. Engedj!
45. Az élet nem masnival jön, de mégis ajándék.

          Ajánlok egy helyet, ahol nyugodtan lehet meditálni a fenti 45 pont igazságán. Az Oszlopok sivataga (Pinnacles Desert) Nyugat-Ausztráliában.

Elkészült 300 ezer közeli galaxis katalógusa

            83 ezer felhasználó több mint 300 ezer galaxisról gyűjtött információkat a kutatók számára.
            A kutatók úgy vélik, a számítógépek igen jól teljesítenek a galaxisok tulajdonságainak – méretüknek és színüknek – a felmérésében, ám az olyan összetettebb jellegzetességekre, mint az alakzat és a struktúra, az emberi szem a megbízhatóbb. A Minnesotai Egyetem vezette nemzetközi kutatócsapat elkészítette az új galaxisadatok katalógusát, ez tízszer nagyobb, mint a hasonló típusú korábbiak. Az egyetem közzé is tette szemelvényeit a felhasználók által kategorizált képekből.
            Kyle Willett, a tanulmány vezető szerzője szerint az új katalógus az első alkalom, hogy egy galaxispopulációról ilyen hatalmas mennyiségű információt gyűjtöttek össze. „Az emberek világszerte nekiálltak megvizsgálni az adatokat, hogy még részletesebb képet kapjunk a galaxistípusokról” – ismertette.  2009 februárja és 2010 áprilisa között több mint 83 ezer önkéntese vette szemügyre a Sloan Digitális Égboltfelméréssel összegyűjtött képadatokat. Válaszoltak egy sor kérdésre: többek között arra, vannak-e spirálkarjai a képződménynek, mennyi látszik belőlük, és vannak-e küllők.
            Az egyes képeket átlagosan 40-45 alkalommal osztályozták a pontosság növelése érdekében. A több mint 300 ezer galaxis 16 milliót is meghaladó osztályozása mintegy 57 millió kattintást reprezentál. A legtöbb önkéntes saját bevallása szerint azért vesz részt a projektben, mert élvezi, hogy hozzájárulhat valamivel a tudományhoz. A becslések szerint az önkéntesek erőfeszítései egyetlen kutató mintegy 30 évnyi munkáját reprezentálják.
            „Napjaink nagy teljesítményű teleszkópjaival olyan hatalmas mennyiségű új képet gyűjtünk be, hogy a csillagászok egyszerűen nem tudnak lépés tartani vele, és mindent részletesen besorolni – mondja Lucy Fortson, a vizsgálat egyik társszerzője. –Soha nem tudnánk ilyen katalógust készíteni az önkéntesek segítsége nélkül.” Hozzátette, az új katalógussal pillanatképeket kapnak a különféle galaxistípusok pillanatnyi kinézetéről. Az adatbázis emellett sok mindent elárul a galaxisokról a távoli múltba tekintve is, továbbá segít megismerni, hogyan változik univerzumunk. Az új katalógus elkészüléséhez további önkénteseket keresnek. Különleges képességekre nincs szükség, csak meg kell látogatni a projekt weboldalát, és néhány percen belül meg is lehet kezdeni a galaxisok osztályozását. 
(1913-ban történt)

2018. október 11., csütörtök

A nap vicce

A medve találkozik a nyuszikával.
– Mit csinálsz nyuszika?
– Elásom ezt az üveg pálinkát, 20 év múlva kiásom, akkor sokat fog érni!
Másnap ugyanitt a rókával találkozik, aki szintén egy gödröt ás.
– Mit csinálsz róka koma?
– Elásom ezt az EDDA kazettát, 20 év múlva kiásom, akkor iszonyat sokat fog érni!
Harmadnap a két betemetett kupac mögött egy 3. kupacot lát a medve, tetején a vakond énekel tök részegen:
– A köööör közepééén állok…