2022. augusztus 13., szombat

Gyerekek és szüleik











Balkezesek világnapjára - aug. 13.

Jobb-e a jobb, mint a bal?

„Bal lábbal kelt fel” – mondjuk arra a barátunkra, aki zsémbesen, rosszkedvűen viselkedik. „Balszerencse” ért bennünket, szoktuk mondani, ha tervünk nem sikerül. Óvatosan kell közlekednünk, nehogy „bal”-esetet szenvedjünk, s elég egy „bal”-lépés ahhoz, hogy „bal”-sikerünk legyen. Ekkor se veszítsük el azonban reményünket, mert lehet, hogy sorsunk „jobb”-ra fordul.
            Íme egy csokor a „bal”-hiedelmekből, amelyek szinte olyan régiek, mint maga az emberiség. Már az ókori népek is ügyeltek arra, hogy páratlan számú lépcsők vezessenek fel az épületekbe, hogy ha a jobb lábukat tették az első lépcsőfokra, akkor jobb lábbal léphessék át a küszöböt.
            Honnan ered ez a sok „bal”-hit? Nyilván onnan származik, hogy a jobb kezünk, jobb lábunk általában fejlettebb és ügyesebb. A legrégibb emberkészítette eszközök arról tanúskodnak, hogy őseink még egyenlő arányban voltak a jobb- és balkezesek. Az egészen kicsi gyermekeknek rendszerint mindkét kezük egyformán ügyes és csak később válik a jobb kezük ügyesebbé, mivel szüleik állandóan ügyelnek arra, hogy a „szép kezükkel” nyúljanak a tárgyak után és fogják meg azokat.
            Vannak azonban született balkezesek is, ami nem jelenti azt, hogy ügyetlenebbek volnának jobbkezes társaiknál. Gondoljunk csak a különböző sportágakra: vívásra, teniszezésre, futballozásra, ahol a balkezesség, illetve a ballábasság nem hogy hátrány, hanem vitathatatlan előny. Sok híres ember – például Leonardo de Vinci, Michelangelo, Beethoven, Goethe, Benjamin Franklin – balkezes volt. Hiba volna tehát arra kényszeríteni a született balkezeseket, hogy a jobbkezüket használják. Ez éppen olyan nehezükre esne, mintha a jobbkezesektől megkövetelnék, hogy bal kézzel írjanak.
            Érdekes, hogyne csak az emberek, hanem az állatok között is szép számmal akadnak balkezesek, illetve balmancsosak. Az emberszabású majmok egyenlő arányban jobb-, illetve balkezesek. Vannak ballábas lovak is, s a siker szempontjából egyáltalán nem közömbös, hogy a versenypálya jobbra, vagy balra kanyarodik. A jobblábas lovak vágtában a jobb mellső lábuk érinti először a talajt. Néhány híres versenyló balra kanyarodó pályán mindig gyengébb eredményt ért el, kiderült róluk később, hogy ballábasok.
            S mi a helyzet a közúti forgalommal? Miért haladnak a járművek az út jobb oldalán? Lehet, hogy azért, mert olvasáskor megszoktuk, hogy balról jobbra kövessük a sorokat.
            Feltételezik azt is, hogy a szemünk előbb érzékeli a velünk szemen közlekedő járművet, ha bal felől érkezik. Régen számos országban baloldali volt a közúti közlekedés – Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Indiában ma is. A baloldali közlekedésnek viszont a kerékpárosok látták hasznát, mert – miért, miért nem – az emberek többsége baloldalról száll fel és le a bicikliről, s így baloldali forgalom esetén kevesebb veszélynek vannak kitéve.

2022. augusztus 12., péntek

Aszaljunk szilvát! - megéri!

Az utóbbi években egyre többet hallani a sejtkárosító szabad gyökökről, illetve az antioxidáns hatású gyümölcsökről. Táplálkozástudományi professzorok ezidáig úgy vélték, hogy az erdei gyümölcsök rendelkeznek a legnagyobb szabadgyök-semlegesítõ hatással, azonban a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy az aszalt szilva jóval nagyobb antioxidáns dózissal rendelkezik. Ezért immunrendszerünk erősítése érdekében a téli és a tavaszi idõszakban különösen ajánlott aszalt szilvát fogyasztani.
Egyetlen aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint például egy maréknyi áfonya, ami antioxidánsokban szintén gazdag. Vas, kalcium, szelén, A-, B-, és C-vitamin tartalmának köszönhetően óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos-, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert is erősíti. Változó korba lépő nőknek is ajánlott, mivel segít visszafordítani a menopauza miatt kialakult csontritkulás folyamatát.
            Táplálkozáskutatók szerint az aszalt szilva kiváló immunrendszer-erősítő, ráadásul az áfonyával ellentétben könnyebben beszerezhető. Szakértők szerint az egészség védelme és az immunrendszer erősítése érdekében naponta három aszalt szilvát fogyasszunk. További pozitívumai: hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, ugyanakkor rostban is rendkívül gazdag.
 Fogyasztásával egyedül a cukorbetegeknek kell óvatosabban bánni, mivel magas cukortartalommal rendelkezik. 100 g aszalt szilva, 300 kalóriát tartalmaz!

2022. augusztus 10., szerda

Mentsétek meg Nyugat-Magyarországot! felhívás 1921. augusztus 10-én hangzott el!

1921. augusztus 10-én a (Magyar) Területvédő Liga (TEVÉL) felhívást tett közzé: Mentsétek meg Nyugat-Magyaroirszágot! Előzménye:
 1918. november végén megalakult Budapesten a Magyarország Területi Épségének Védelmi Ligája, vagy rövidebben (Magyar) Területvédő Liga (TEVÉL) a magyar békedelegációi tárgyalási előkészítésének tudományos támogatására. Alapítói: Karafiáth Jenő jogász, Kelemen Kornél ügyvéd, Lázár Andor ügyvéd, Lázár Ferenc közjegyző, Milotay István újságíró, Pethő Sándor újságíró. Elnökei: id. lóczi Lóczy Lajos, Teleki Pál, Urmánczy Nándor. Főtitkára: Krisztics Sándor. A Liga jeles tagjai között említésre méltó Cholnoky Jenő földrajztudós, író, egyetemi tanár, az MTA tagja, dr. Persays Ferenc (élt: 1854-1937), Bars vármegye alispánja. Buza Barna, a Károlyi-kormány ideiglenes igazságügy-minisztere (regnált: 1918.október 30.–november 3.) kétmillió koronával segítette az állam részéről a szervezet megalapítását, amit a Magyar Földrajzi Társasás is támogatott. Országszerte helyi szervezetei alakultak. A Magyarországi Tanácsköztársaság feloszlatta, de annak bukását követően, 1919 augusztusában gyakorlatilag azonnal újjáalakult. Ettől kezdve országosan szervezett tüntetéseket és tömeggyűléseket, különböző kiadványokat, levélzárókat adott ki a megalázó békeszerződés ellen.
          Miután 1920. július 4-én aláírásra került a trianoni békediktátum, a Védő Ligák Szövetségével közösen pályázatot írtak ki a magyarság aktuális életérzését kifejező rövid imádságra, illetve jelmondatra. A győztes pályaművek: Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna: Magyar hiszekegy c. imája (melyet a szerző 1921-ben Hitvallás c. hosszabb verssé bővített), ill. ismeretlen szerző Csonka Magyarország nem ország, egész Magyarország mennyország jelmondata.
          A Liga menekült gyermekek számára internátusokat szervezett. 
1920-ban kiadott irredenta levélzáró sorozatukat Tary Lajos tervezte. Országos gyűjtéséből összejött pénzből csináltatta és állíttatta fel 1921. január 16-án a budapesti Szabadság téren az ún. Irredenta szobrokat; 
          A Területvédő Liga „találta meg” és használta fel saját propagandacéljaira József Attila 1922-ben írt Nem, nem, soha! című versének címét, aminek kissé módosított változata a Nem! Nem! Soha!. gyakorlatilag a Liga (nem hivatalos) országos jelszavává vált.

2022. augusztus 9., kedd

Ecetes szilva befőzése

hozzávalók / 12 adag

  • 5 kg szilva (nem teljesen érett)
  • 60 dkg cukor
  • 2.5 ek ecet (20 %-os)
  • 7 g szalicil

elkészítése

  1. A szilvákat megmossuk, hosszában félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk.
  2. 7 dl-es üvegeket megtöltjük vele. Kb. 7 db-ra lesz elegendő.
  3. Felöntjük mindegyiket vízzel, majd egy edénybe ezt leöntjük, és felforraljuk a cukorral, ecettel, szalicillal együtt. Forrón visszatöltjük a szilvákra. Néhány perc múlva, mikor már a szilva jól átmelegedett, újra leöntjük a lét, és még egyszer felforraljuk. Megint visszatöltjük a szilvákra. 
  4. Másnap pótoljuk az ecetes lét, hogy tele legyenek az üvegek, és lezárjuk. Rögtön tehetjük a helyükre. A kétszeri forralás a dunsztolás helyett van!
  5. 2 hónapos érlelés után fogyasztható.

A gyógyító zeller

 A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.

           A zeller Dél-Európából terjedt el. A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. Ma többféle változata ismert és termesztett. A zellergumó éppoly hasznos, mint a felső része, a különbség annyi, hogy a felső rész húsos levélszárat inkább nyersen fogyasztjuk.
A zellert több száz éve használja a népgyógyászat, legfontosabb tulajdonságai: pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést. A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást. Rendszeresen sportolóknak, testedzőknek energiát és jó kondíciót biztosít.
A zeller fokozza az alhasi vérkeringést, s ezáltal a genitáliáknak jobb lesz a vérellátása, illetve a hasüreg legmélyebb pontjain lerakódott nehézfémek és toxikus anyagok is a véráramba jutnak. Ily módon hatékonyabb a szervezet méregtelenítése, ami azt eredményezi, hogy a prosztata ismét visszanyeri működőképességét, az optimális vérbőség pedig javítja a kismedence energia- és vérellátását.
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása. A vér sav és lúg tartalmának összhangja akkor bomlik meg, ha a táplálékunk hosszabb ideig többnyire fehérje, tömény keményítő, vagy tömény szénhidrát, illetve a közönséges fehér vagy barna cukor. A zeller-lé rövid idő alatt egyensúlyba hozza a vér sav-lúg tartalmát. Ha ez nem történik meg, egész sor tünet jelentkezhet vagy betegség, alakulhat ki.
Milyen esetekben segít a zeller-lé kúra?
Pikkelysömör, ekcéma:
A túlzott érzékenység egyik következménye lehet a bőrkiütés, ami a máj munkájának hanyatlását jelzi. Ha módosítjuk a savas végtermékű táplálékunkat, s több zöldségfélét fogyasztunk a bőrkiütések hamar eltűnnek. Valamivel makacsabb a pikkelysömör, de egyik legjobb ellenszere, a zeller-lé kúra.
Allergiára:
Az allergia mind gyakoribb és mind kellemetlenebbé váló tünete annak, hogy táplálkozásunkkal valami nincs rendben. Az allergia, túlzott érzékenység kialakulásához hozzájárul:
- Ha táplálékunkban huzamosabb ideig fõ szerepet kapnak a tömény keményítőt tartalmazó ételek,
- A túlzott cukorfogyasztás bármilyen édesség formájában,
- Mindennemű tartósítószer. Azok is, amelyek a közért polcain vannak, vagy azok, amelyeket a gyorstalpalókban használnak a krumpli vagy más zöldségféle bepermetezésére, hogy ne barnuljon meg használat előtt.
- A kenyérsütéshez felhasznált vegyszerek, hogy szemre tetszetős legyen, hogy megtartsa frissességét.
Ezeknek közvetlen hatása nincs a szervezetre, de a fejlett országokban szinte minden harmadik gyerek valamilyen allergiában szenved. A zellerben található szerves nátrium és a többi só is hatásos eszköz az allergia leküzdésére.
Hörgők és tüdő-tisztító:
A nátrium fontos elem a szervezetben levő széndioxid kiküszöbölésére, kirekesztésére. A szerves só hiánya a tüdő működésének gyengüléséhez vezethet, illetve a hörgők érzékenységéhez, különösen akkor, ha dohányfüst is terheli a tüdõt.
Idegnyugtató, hiperaktivitás ellen:
A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényhormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására.
A hiperaktivitás a gyerekeknél jelentkezik, ami a szervezetbe jutó vegyi anyagok következménye és hatása: A mellékvese hormon túltermelés, a pajzsmirigy túlzott aktiválódása stb. Tüneteket azok az élelem-adalékok válthatnak ki, amelyek az allergiát: ételszínesítők, ételízesítők, italok, cukorkák, vegyszeres gyógyszerek, stb. A gyermekgyógyász véleménye szerint, ehhez hozzájárul a vér savtartalmának emelkedése. Az ok elhárításával, ásványokban gazdag italt juttatva a gyermek szervezetébe, megszűnik az okozat. S ilyen ital a zeller-lé is.
(Forrás: Birtalan Katalin - természetgyógyász)

2022. augusztus 8., hétfő

Érdekes szobrok

















MAGYAR KONYHA - Paprikás krumpli

hozzávalók / 2 adag

A paprikás krumplihoz

§                  70 dkg burgonya
§                  10 dkg csípős kolbász
§                  1 közepes fej vöröshagyma
§                  1 gerezd fekhagyma
§                  1 kis db paradicsom
§                  1 db chili (ízlés szerint)
§                  1 tk fűszerpaprika
§                  só (ízlés szerint)
§                  4 ek napraforgó olaj
§                  4 dl víz

A tálaláshoz

§                   4 ek tejföl

elkészítés

1.                 A megpucolt (megtisztított) vöröshagymát és fokhagymát finomra vágjuk, egy lábasban az olajon megdinszteljük.
2.                 A kolbászt néhány pillanatra hideg víz alá tartjuk, így könnyedén le tudjuk húzni a héját, majd felkarikázzuk és mehet a dinsztelt hagymára. Magasabbra vesszük a lángot és pár perc alatt lepirítjuk a kolbászkarikákat.
3.                 Félrehúzzuk a lábast a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, jól összekeverjük.
4.                 Az előzetesen megpucolt, felkockázott burgonyát is hozzáadjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje a krumplit (nyílván a lábas méretétől is függ, de kb. 4 deci víz kell hozzá). A paradicsomot felnegyedeljük, beledobjuk a lábasba, a chilipaprikával együtt. Sóval ízesítjük (kb. 2 kávéskanálnyival).
5.                 Félig lefedve, közepes tűzön addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ha szükséges, igazítunk az ízesítésén (utósózzuk).
6.                 Tejföllel kínáljuk.

(Előkészület: 0 perc, főzés 35 perc Forrás: NOSALTY/ Petra receptje)

NOSZTALGIA - Búgócsiga együttes utcabálja Balatonfüreden - 2013. augusztus 5.

          Nyolc óra előtt pár perccel érkeztem a balatonfüredi móló előtti Kisfaludy Színpadhoz, hogy 8 órától részt vegyek a Bógócsiga egyettes utcabálján. Nagy volt a várakozásom, mert még nem ismertem őket. A nézőtér nagyon foghíjas volt, a szinpadkép pedig 8 óra 5 perckor így nézett ki.  De nemsokára a fehér gatyás úr odament a mikrofonhoz, és elmondta, hogy a nagy melegre tekintettel fél órával később kezdenek. Hogy kinek volt melege, azt nem mondta, de lehet, hogy a zenekar többi tagjának, akik a strandon vagy a környéken bőven található sörözők egyikében hűtötték magukat. A várakozás alatt sétáltam egyet a Tagore sétányon a Balatonfüredi Borhetek sátrai között, mely a tópart legnagyobb és legrégebbi ilyen rendezvénye.


          Mire visszaértem, már sokan voltak, és éppen a Hungária együttes Vízparti twistparti című száma hangolta a közönséget. Az utóbbi években többször jártam utcabálokban, és sokról írtam is, ezért meglepő volt, hogy a most hallott számok nagy részét más zenekarok nem szokták előadni. De ezek is kiválóan illettek a hangulatba. Volt rekedt hangszín, füstköd, közönség megénekeltetése, sőt a gyerekekkel is kísérleteztek a Kedvesen című  "örök" slágerrel. A tánc nem igen bontakozott ki nagyobb méretekben, de a szépszámú közönség jól szórakozott az inkább koncertre hasonlító esten.