2023. november 25., szombat

Sok boldogságot és jókedvet kívánok minden Katalinnak






NEMZETEK KONYHÁJA - Magyaros csirkeaprólék leves

Hozzávalók
- 40 dkg csirkeaprólék 
- 10-10 dkg fehérrépa és csiperkegomba 
- 20 dkg sárgarépa 
- 1 db zellergumó 
- 2 dkg vaj 
- 1 csokor petrezselyem 
- 1 dkg liszt 
- mokkáskanál pirospaprika 
- őrölt fehér bors 
- só

Elkészítés
A vaj felét előhevítjük, és az aprólékot átpirítjuk benne. Felengedjük egy liter hideg vízzel, kissé megsózzuk, és felforraljuk. A répákat és a zellert kis kockákra vágva hozzáadjuk az aprólékhoz, és együtt tovább főzzük. Amikor a hús megpuhult, hozzátesszük a cikkekre vágott gombát. Borssal ízesítjük, majd néhány percig még tovább főzzük. Közben a maradék vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, és kevés vízzel felengedjük. Habverővel simára keverjük. Hozzáöntjük a leveshez, és kislángon alaposan kiforraljuk. Betétként külön kifőzött tésztát adhatunk hozzá. (Forrás: 109.hu)

Szent Katalin vértanú emléknapjára - november 25.

          A Katalin görög eredetű szó, jelentése tiszta, szeplőtlen. Legismertebb viselője Alexandriai Szent Katalin vértanú. Tisztelete a régebbi századokban azért volt annyira elterjedve, mert legendája szerint, amikor Jézus gyűrűvel eljegyezte, egyúttal megígérte neki, hogy meghallgatja mindazokat, akik ájtatatosan és bizalommal fohászkodnak hozzá pártfogásért.
            Maximianus császár (306–12) keresztény-üldözéseinek kezdetén élt. Alexandriában, fejedelmi családban született 305 táján. Nem volt szép, de már gyerekkorában kitűnt csodálatos okosságával. Korán megismerte a keresztény tanításokat. Különösen Jézus személyisége hatott rá, aki Mária kérésére el is jegyezte.  A bálványok tiszteletére rendezett  áldozatokban mint keresztény, nem akart részt venni, s nyíltan ellenszegült a császár parancsának. Tizennyolc évesen a császár elé kérettzkedett, s megszidta őt zsarnoki uralmáért. Az érvekre a császár nem tudott válaszolni. Emiatt ötven tudós férfit küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék. A jámbor szűz oly bölcsességgel védelmezte hitét, hogy mindannyian keresztények lettek. Erre a császár kivégeztette őket, Katalint pedig megkínoztatta, majd börtönbe záratta. Jézus megjelent előtte, és erősítette hitét. A császár éles késekkel és szögekkel ellátott kerékkel akarta darabokra tépetni, de a kereket az angyalok összetörték. Ennek láttán négyezer pogány keresztelkedett meg. A császár még feleségül is kérte, csakhogy hitét megtagadja. Katalin azonban a halált választotta. Lefejezték, testéből vér helyett tej folyt. Az angyalok a Sinai-hegyen temették el. Később emlékére kolostort és templomot építették. A monostor görög szerzetesei szerint a szent relikviái ma is ott nyugszanak.
            Az idők folyamán a keleti és a nyugati egyházban egyaránt a legünnepeltebb szentek sorába jutott. A 14 segítő szent egyike. Állítólag Jeanne d Arc egyik látomásakor az ő hangját is hallani vélte. Katalint fején koronával, lábánál kerékkel, kezében karddal ábrázolják a vértanúsága eszközeivel. További attribútomai (a vértanúság pálmaágán kívül): a gyűrű, amellyel Jézus eljegyezte, a könyv, a mérnöki műszerek, amelyek a bölcsességet jelentik. A tudósok, a könyvtárosok és a könyvtárak, a nyomdászok, az ügyvédek, a filozófusok, a keresztény hitmagyarázók, a magasabb iskolák, a dajkák védőszentje.
            Magyarországon az első, 1241-ben, Veszprémben alapított Domonkos-rendi női kolostort róla nevezték el. A Benedek-hegy tövében épült zárda leghíresebb lakója Árpád-házi Szent Margit volt.
            Magyarországon a Katalin utónevet mintegy 250 ezren viselik, a női nevek közül ez a negyedik legnépszerűbb. Ma nagyon kevés újszölött kislány kapja e nevet.
            Ha Katalin kopog, a karácsony locsog – tartja a közmondás. Majd meglátjuk, hogy ez az idén miként válik be.

Berettyóújfalu kulturális ünnepén (2/2)

Az épület folyosóin és termeiben a három nagyszerűen megrendezett, mutatós kiállítást Kolozsvári István kulturális menedzser nyitotta meg.

          A múzeum tartalmas anyagot szedett össze a „Szemelvények a leventemozgalom történetéből” című kiállításhoz.








          A „70 év távlatában” c. részben a Művelődési Központ tevékenységének reprezentatív metszetét láthattuk. A tablók között nézelődve jól esett, hogy többször is rábukkantam a fényképemre, az itt eltöltött évekről írt visszaemlékezésemre, a munkámmal kapcsolatos dokumentumokra.
 A volt és a jelenlegi dolgozók közül sokat ismertem, ismerek személyesen is.


 Sokat dolgoztunk, de ma is kellemesen gondolok vissza ezekre az évekre.

          A különböző korosztályoknak meghirdetett "Az én kultúrházam" c. alkotáspályázat magas szintű bemutatót tett lehetővé. (A képen Pap Marika, a hetvenes évek megyeszerte elismert berettyóújfalui ifjúsági klubjának egyik vezetője nézegeti a gyerekrajzokat.)

A díjakat Kolozsvári-Donkó Rebeka, a művelődési központ munkatársa és Porkoláb Lajos egykori igazgató adta át.
A „Négypatkó” Együttes (Szászné Ökrös Beáta, Kocsis Csaba) színvonalas műsora nagyszerűen keretbe foglalta a megnyitót és a díjátadást.
          Az ünneplők a második részben először a Népligeti Kopjafáknál emlékeztek, ahol közreműködött Meleg Vilmos színművész és a Szeredás Népzenei Együttes. A néptáncbemutatót és táncházat a Bihari Táncegyüttes rendezte a Szeredás Népzenei Együttes kíséretében, majd az Örökség Együttes koncertje zárta a kiválóan sikerült, jól megszervezett és rendezett ünnepséget.
(A Berettyóújfaluban eltöltött éveimre emlékezem november 21-i két bejegyzésemben.)

2023. november 24., péntek

És akkor veszekedni kezdtünk - humor a férfiak szemével

 A tévé előtt ültem, amikor a feleségem megkérdezte:
- Mit nézel?- A port. Ezután veszekedni kezdtünk...

A feleségem azt mondta, ad egy támpontot, hogy mit szeretne születésnapjára:
- Legyen vörös, és 3 másodperc alatt érje el a 0-ról a 100-at! Ajándékoztam neki egy piros fürdőszoba mérleget. Ezután veszekedni kezdtünk...

A feleségem a tükörben magát nézegetve azt mondta:
-Rettenetesen nézek ki, öreg, kövér és ráncos vagyok. Most tényleg szükségem volna egy bókodra! Azt mondtam:- De a látásod nagyon jó. Ezután veszekedni kezdtünk...

Elkísértem a feleségemet az osztálytalálkozójára. Egyik hajdani osztálytársa egyik poharat a másik után ürítette ki, és alaposan berúgott. Megkérdeztem a feleségemet, hogy ismeri-e? Persze, felelte. Együtt jártunk annakidején, és amikor vége lett, elkezdett inni, és azóta nem tudta abbahagyni.
- Még mindig ünnepli? - kérdeztem. Ezután veszekedni kezdtünk...

A bevásárlóközpontban megkérdeztem a feleségemet, hogy ne vegyünk-e egy láda sört 3000 ft-ért. Azt mondta, nem, és anélkül, hogy megkérdezett volna, vett valami beauty-krémet 6200 forintért. Mondtam neki, hogy egy láda sör többet segítene abban, hogy szépnek lássam, mint a krém. Ezután veszekedni kezdtünk...

Néhány napja megkérdeztem a feleségemet, hogy a házassági évfordulónkon hová mehetnénk. Azt felelte: -Valahová, ahol már rég nem voltam. Erre a konyhát ajánlottam. Ezután veszekedni kezdtünk...






Az Országos Széchényi Könyvtár alapításának évfordulójára - nov. 25.

            Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Magyarország nemzeti könyvtára. Feladata a magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig.

            A gróf Széchényi Ferenc által 1802. november 25-én megalapított első nemzeti közintézményünk, az Országos Széchényi Könyvtár mintegy 15 000 nyomtatott könyvet, 1200-nál több kéziratot, sok száz térképet, címereket, metszeteket tartalmazott, s – más bel- és külföldi tékák mintájára – érmegyűjteménnyel is rendelkezett. Alapítóokmánya 1802. november 26-án nyerte el a királyi megerősítést, s 1803-ban Pesten nyitották meg a látogatók előtt. Az intézmény fenntartásához szükséges pénzügyi alap megteremtését a társadalom magára vállalta. Országgyűlési felhívásra a vármegyék és városok közönsége előbb önkéntes felajánlások, majd kötelező járulék formájában bocsátotta rendelkezésre a legszükségesebb összegeket. Emellett számottevő segítséget jelentettek egyes mecénások kisebb-nagyobb alapítványai is.
            A Magyar Nemzeti Múzeum klasszicista épületébe 184647 folyamán költözött be a könyvtár és a múzeum. 1949-ben Országos Széchényi Könyvtár néven az intézmény önálló lett. 1985-ben költözött új helyére, a fent látható Budavári Palota F épületébe
            A kiadókat utasítás kötelezi arra, hogy a megjelentetett műveikből ingyenes példányt bocsássanak a nemzeti könyvtár rendelkezésére. Az OSZK tehát minden Magyarországon megjelent nyomtatványból két kötelespéldányt kap, de gyűjt nem nyomtatott dokumentumokat is (kéziratok, hangzó anyag, floppy lemez stb.), mindig szem előtt tartva speciális gyűjtőkörét. Az ennek keretébe tartozó dokumentumokat „hungarikum”-oknak nevezzük. A könyvtár gyűjti a finnugor népcsoporttal, a szomszédos népekkel és országokkal kapcsolatos munkákat is.
            A könyvtár kb. 8 millió egységgel rendelkezik, ezekből több mint 2 millió a könyv, 300 000 az időszaki kiadvány (újságok és periodikumok), és közel 1 millió a kéziratok száma. A térképek száma körülbelül 200 000, a képek és metszetek száma 270 870, a hangzó anyagok száma pedig 16 000. Ezen kívül körülbelül 2,5 millió plakát és aprónyomtatvány található a könyvtárban. Az állományban helyet kapott még 220 000 dokumentum mikrofilmmásolata is.
            A könyvtár őrzi a legrégebbi magyar összefüggő szöveget, a Halotti beszédet, az első fennmaradt, ismert magyar verset, az Ómagyar Mária-siralmat, az első magyar törvénykönyv legrégebbi fennmaradt kéziratát (Decretum Sancti Stephani Regis), valamint 32 corvinát Mátyás király könyvtárából, Kölcsey Ferenc kézírásával a magyar Himnusz kéziratát, valamint számtalan Kossuth, Petőfi, Ady és más kéziratot. (Forrás: Wikipedia)
         (Gróf Széchényi Ferenc arcképét Johann Nepomuki Ender (1793–1854) alkotta 1823-ban. Papír, ceruza, toll és akvarell, 170x115 mm. Található: Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteményében)

A könyvtár a humor tükrében

Fogyasszunk sok diót stressz és álmatlanság ellen!

A dió az idegrendszer tápanyaga is. A bélben található B-vitamin táplálja az idegrendszert. Fontos szerepe van az ideg- és retinasejtek fejlődésében.
Ön gyakran stresszel, és álmatlan éjszakái vannak? Akkor van egy jó hírem, nem kell azonnal orvoshoz rohannia és gyógyszereket fogyasztania. Inkább próbálja ki előtte a dió csodálatos hatását.
A jó alvás képességét vizsgálta – embereken és állatokon egyaránt – a Texasi Egyetemen Russell Reiter, kollégáival. A kutatás eredménye röviden az volt, hogy a pajzsmirigy által termelt melatonin kellő mennyisége biztosítja a jó alvást. Segíti az elalvást, amire a 40 felettieknek már nagy szükségük van, mert csökken a szervezetük által termelt melatonin mennyiség, és szabályozza is az alvás menetét.
A pajzsmirigy éjszakai aktivitása, melatonin-termelése gyengébb, mint nappal. Pedig a jó alváshoz, az alvás menetének szabályos lefolyásához kellő melatoninszint szükséges a szervezetben. Ha nincs meg, pótolni kell. Sikerült nemcsak a vér melatonin-tartalmát meghatározniuk, amit 2,5-4,5 nanogramm/gramm értéknek találtak, hanem azt is bizonyították, hogy diófogyasztással a vér melatonin-tartalma megháromszorozódik.
A dióban természetes bio-melatonin van, szemben a mesterséges gyógyszerkészítményekkel. Ami nem anyagában, összetételében más, mint a vegyi úton létrehozott, hanem abban a kölcsönhatásban fejti ki többlethatását, hogy ugyanakkor többszörösen telítetlen zsírsavakat, flavonoidokat, egyéb anyagokat "csomagban" kapunk meg.

NOSZTALGIA - Berettyóújfalu kulturális ünnepén (2/1)

2014. november 21-ére meghívtak Berettyóújfaluba a felújított Nadányi Zoltán Művelődési Központ megnyitó ünnepségére. Valamikor a hetvenes években - a húszas éveim végét taposva - pályázaton megnyertem ennek a reprezentatív intézménynek az igazgatói állását. Jól esett, hogy nem felejtették el az ott eltöltött tevékenységemet.
Berettyóújfalu a berettyóújfalui kistérség központja, a Berettyó partján, a trianoni magyar–román határtól 25 km-re, a 42-es és a 47-es főút mellett fekszik.

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a művelődési központ épülete annak idején Magyarország első leventeháza volt, amelynek avatásán Horthy Miklós kormányzó is részt vett.
1945 után - a Csanak József debreceni műépítész tervei alapján épült Leventeház - József Attila nevét vette fel, és művelődési központként működött. Egy idő után a helyi közművelődési feladatok mellett a berettyóújfalui járás módszertani központ feladatait is ellátta. A rendszerváltás után a bihari részekhez jobban kötődő Nadányi Zoltán (1893–1855) költőről, íróról, a helyi irodalmi élet kimagasló alakjáról, Bihar megye volt főlevéltárosáról nevezték át.


          A művelődési központ új névtáblájának (Magyar Zita népművész munkája) leleplezése után (Muraközi István polgármester, Krisztik Csaba ügyvezető igazgató) az épületet megáldotta: Dr. Dénes Zoltán római katolikus plébános.
          Muraközi István polgármester köszöntőjében kifejtette, hogy a jövőben az épület a művelődés igazi háza lesz, ahol mintegy 50 civil szervezet, a Bihari Hírlap és a Berettyó Televízió szerkesztőségének is otthona.

          A bőséges program "A művelődési központ évtizedei" című pódiumbeszélgetéssel folytatódott nagy számú érdeklődő előtt. A jókedvű, a közönségtől sok tapsot kapott nosztalgiázás résztvevői (jobbról balra) Kolozsvári István kulturális menedzser, Kocsis Csaba népművelő, Batár Zsolt egykori igazgató, Angyal László, N.M.I. Hajdú-Bihar Megyei Irodája területi koordinátora, Meleg Vilmos nagyváradi színművész, Porkoláb Lajos egykori igazgató, Krisztik Csaba, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagyon jól éreztem magam a kellemes környezetben - felidézve a hetvenes évek kulturális lehetőségeit, és a művelődési központban megtörtént néhány vidám eseményt.
(Folytatom)