2023. szeptember 16., szombat
Kutyahumor
Gyümölcs fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
A
kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg - tudósított a BBC
a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról. Három különböző,
nagy létszámú vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett
adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e
kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.
Ennél
a betegségnél, amelyet inzulinrezisztenciának is neveznek, a szervezet sejtjei
nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra, mely a
vércukor szintjét szabályozza. Az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát
ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukor
mennyisége.
A
kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 ezer 382 emberből 12 ezer
198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves
kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról,
átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot.
Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára), az őszibarackra, a szilvára, a
sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a
grépfrutra, az eperre és az áfonyára.
Azt
az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és
körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyanez minden
gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak.
Amikor
azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, a 2-es típusú
cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti
gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, jótékonyan hatna
az egészségre. Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye
33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha
almával és körtével, akkor 13 százalékkal. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár
narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé
helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna. (Forrás: Richpoi Hírek)
Mexikó függetlenségének kikiáltására - 1810.
Címkék:
Humor,
Nemzetek konyhája
VISSZATEKINTÉS - Kilencek Klubja fotókiállítás megnyitója Kispesten (3/3)
Címkék:
Rendezvényről vélemény
2023. szeptember 15., péntek
Érdekességek
Címkék:
Humor
Fokhagymás spenótos burgonya szalonnával (friss egytálétel) - MAGYAR KONYHA
Egy kis
zöld, egy kis klasszikus magyaros… hiszen a szalonna-krumpli páros mi más
lenne? Akár fúziós kajának is hívhatnánk, de minek? Egyszerűen nagyszerű ez az
étel, ami akár egy nagyobb étkű férfinak is megfelel!
Hozzávalók
● 50 deka leveles spenót
● 60 deka újburgonya
● 25 deka kolozsvári szalonna, kockákra vágva
● 3 gerezd zúzott fokhagyma
● só, bors
● 50 deka leveles spenót
● 60 deka újburgonya
● 25 deka kolozsvári szalonna, kockákra vágva
● 3 gerezd zúzott fokhagyma
● só, bors
Elkészítése
A burgonyát héjában sós vízben főzzük meg, majd húzzuk le a héját, és vágjuk kockákra, és tegyük bele egy nagyobb tálba. A szalonnát pirítsuk meg egy kicsit, a spenótot pedig a fokhagymával pár perc alatt pároljuk össze. A spenótot és a szalonnát a kisült zsírral együtt adjuk hozzá a burgonyához. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze. Melegen tálaljuk.
(Forrás: Bonduelle)
A burgonyát héjában sós vízben főzzük meg, majd húzzuk le a héját, és vágjuk kockákra, és tegyük bele egy nagyobb tálba. A szalonnát pirítsuk meg egy kicsit, a spenótot pedig a fokhagymával pár perc alatt pároljuk össze. A spenótot és a szalonnát a kisült zsírral együtt adjuk hozzá a burgonyához. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze. Melegen tálaljuk.
(Forrás: Bonduelle)
Címkék:
Nemzetek konyhája,
Recept
A gyógyító szőlő
Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni
egészségünkre. Az ember már ősszel is sokkal idegesebb, mint nyáron, ugyanis
kevesebb vitamin jut a szervezetébe.
A
szőlő fogyasztása ősszel különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint
tartalmaz, összetevője egy flavonoid nevű növényi anyag is, amely jelentős fertőzésgátló,
baktérium- és vírusölő hatású. A magja is értékes, az íze pedig egyszerűen
mennyei.
Ez
a Bibliában is központi szerepet játszó és a leggazdagabb jelentéstartalommal
felruházott gyümölcs eredetileg Szíriából származik. Onnan honosították meg
Egyiptomban, majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában (mai neve: Dunántúl)
is művelték. Napjainkban ugyanolyan a jelentőségge, mint az időszámításunk
utáni évszázadokban: élvezeti cikként, gyógyító növényként, valamint az
úrvacsora átváltozást szimbolizáló növényeként szervezetünk, testünk, lelkünk
tisztítására, megújítására szolgál. A hatszáz évet is kibíró és húszméteres
mélységben földbe gyökeredző szőlőtőke ásványi anyagokban egyedülállóan gazdag
nedűje nem véletlenül vált az emberiség életet adó, misztikus és kultikus
italává.
A szőlő gyógyhatásai
Szinte
felsorolhatatlanok a szőlő gyógyhatóanyagai a sok C- és B-vitamintól kezdve
akálium-, kalcium-, magnézium- és niacintartalmán át a bioflavonoidokig. A
jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja
leghatékonyabbnak a gyógyerejét. Miután tisztítja az erek falát, segít az
érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas
működésében is.
A
szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a
hólyag működését is harmonizálja. A bizonyítottan vértisztító hatású szőlőlé az
indiai ájurvédikus gyógyításban központi jelentőségű. A tüdő és a légutak
tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is. Az őszi hónapokban a
fogyókúrázók és a tisztító gyógykúrát végzők egyik leghatásosabb gyümölcse,
különösképpen, ha néhány napig mást nem is fogyasztunk. Az ősz beköszöntével
hetekig, sőt hónapokig tisztulhatunk szőlővel és szőlőlével.
A szőlőmagról
A
többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása
miatt már az iskolás gyermekeknek is ajánlják. A szőlő hidegen préselt magolaja
bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen
zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Ma már a
táplálék-kiegészítők között is megtaláljuk a szőlőmag-kapszulát, ami véd a
vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek megelőzésében,
valamint a szív- és érrendszeri problémákban. A szőlőmagolaj a trombózis és a
magas káros koleszterinszint természetes ellenszere. Érdemes gyümölcshúst és
magot együtt fogyasztani és feldolgozni, hogy minden gyógyerő együtt legyen.
A
piros színű szőlő leve és a belőle készült vörösbor köztudottan jótékony hatású
az egészségre, de nem csak az emésztés elősegítése miatt. A piros színű bogyós
gyümölcsök – elsősorban a szőlő – tartalmaz egy flavonoid nevű növényi anyagot,
amely jelentős antioxidáns (fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő) hatású.
Mivel
a mag és a gyümölcs is tartalmaz gyógyanyagokat, együttes fogyasztásuk ajánlott
szőlőlében és borban egyaránt. A jó minőségű vörösbor, mint minden gyógyszer,
nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas, rendszeres és mértékletes
fogyasztása azonban véd a vírusok, baktériumok és a rákos megbetegedések ellen.
Egy pohár vörösbor naponta mindenkinek ajánlott – a gyomorbetegek kivételével.
Fogkefe helyett szőlő?
A
szőlő természetesen nem pótolhatja a fogmosást, de a benne lévő polifenol nevű
hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a
hatás a mazsolát is jellemzi. Cukor helyett tehát nemcsak a szőlő, hanem a
magas gyümölcscukor-tartalmú mazsola is ajánlott, különösen gyermekeknek, nem
utolsósorban fogkímélő hatása miatt. (Alapja:
Richpoi Hírek)
Címkék:
Egészség,
Növényvilág
VISSZATEKINTÉS - Kilencek Klubja fotókiállítás megnyitója Kispesten (3/2)
Színvonalas kiállítással mutatkozott be 2014. szeptember 12-én a Kilencek Klubja a Kispesti Művelődési Házban.
A Kispesti Művelődési Ház fotótanfolyamán végzett kilenc fő bemutatta tanulmányai eredményét. Bal oldalon a tanfolyamvezető, Horváth Péter, akinek innen is gratulálok a kiváló eredményhez.
Gábor Ilona, az intézmény igazgatója köszöntőjében külön kifejezte örömét, hogy saját tanfolyamuk résztvevőinek láthatjuk a képeit. Kincses Károly fotómuzeológus szellemes megnyitója a fényképezés műhelytitkaiba is beavatott bennünket. Hihettünk neki, hiszen hat éves kora óta mintegy egy millió exponálás áll a szavai mögött. Nekem külön szimpatikus volt, hogy felajánlotta a kiállítóknak, szívesen elmondja a személyes véleményét is a kiállított képeiről, ha valaki igényli.
Winczek György, Kispest alpolgármestere, mint tanuló mondta el - hasonlóan szellemes stílusban - tapasztalatait a tanfolyamról. Kiemelte a hölgyek összetartó szerepét, és a tanfolyam vezetőjének a szakmai tudása melletti kiváló pedagógiai érzékét is.
Horváth Péter nagyon örült a külön ajándéknak, mellyel a "tanítványok" lepték meg szeretetük, megbecsülésük jeleként.
(Holnap folytatom)
Címkék:
Rendezvényről vélemény
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)