2023. szeptember 16., szombat

Kutyahumor

      














Gyümölcs fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség kockázata

            A kutatók több mint 187 ezer amerikai étrendjét vizsgálták meg - tudósított a BBC a British Medical Journalban frissen megjelent tanulmányról. Három különböző, nagy létszámú vizsgálat során ápolóktól és egészségügyi dolgozóktól felvett adatokat elemeztek brit, amerikai és szingapúri kutatók, hogy megnézzék, van-e kapcsolat a gyümölcsevés és a 2-es típusú cukorbetegség között.
            Ennél a betegségnél, amelyet inzulinrezisztenciának is neveznek, a szervezet sejtjei nem reagálnak megfelelően a hasnyálmirigy termelte inzulin hormonra, mely a vércukor szintjét szabályozza. Az is okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem bocsát ki megfelelő mennyiségű inzulint, ezért a vérben rendellenesen megnő a cukor mennyisége.
            A kutatás résztvevőinek 6,5 százalékánál, vagyis a 187 ezer 382 emberből 12 ezer 198-nál alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. A vizsgálat kérdőíves kikérdezésen alapult, melyben a résztvevők négyévente beszámoltak arról, átlagosan milyen gyakran fogyasztottak az egyes gyümölcsökből egy-egy adagot. Rákérdeztek a szőlőre (mazsolára), az őszibarackra, a szilvára, a sárgabarackra, a banánra, a dinnyére, az almára, a körtére, a narancsra, a grépfrutra, az eperre és az áfonyára.  
            Azt az eredményt kapták, hogy heti három adag áfonya, szőlő vagy mazsola, alma és körte jelentősen csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyanez minden gyümölcsről elmondható, az utóbbiak azonban különösen hatékonynak bizonyultak.
            Amikor azonban a gyümölcslevek fogyasztását vizsgálták, azt találták, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata némileg emelkedett. Úgy becsülték, ha a heti gyümölcslé-adagot teljes gyümölcsök evésével helyettesítenék, jótékonyan hatna az egészségre. Ha például áfonyára cserélnék a dzsúszt, a cukorbetegség esélye 33 százalékkal esne, ha szőlővel és mazsolával, akkor 19 százalékkal, ha almával és körtével, akkor 13 százalékkal. Ha bármilyen teljes gyümölcsöt, akár narancsot, őszibarackot, szilvát vagy kajszit fogyasztana az ember gyümölcslé helyett, az 7 százalékos kockázatcsökkenéssel járna. (Forrás: Richpoi Hírek)

Mexikó függetlenségének kikiáltására - 1810.



VISSZATEKINTÉS - Kilencek Klubja fotókiállítás megnyitója Kispesten (3/3)

 Mezei-Novák Zita

Orvos-Csenki Ágnes

 Tornyi Ilona

Vinczek György

 A szépszámú közönség egy része

Nagyon finom volt az alkalomra készült torta

A tortának ugyan vége lett, de a kilenc kiállító munkáját látva szép jövőt jósolok azoknak, akik nem csak megkedvelték, hanem meg is szerették a fotózást.

2023. szeptember 15., péntek

Érdekességek















Fokhagymás spenótos burgonya szalonnával (friss egytálétel) - MAGYAR KONYHA

Egy kis zöld, egy kis klasszikus magyaros… hiszen a szalonna-krumpli páros mi más lenne? Akár fúziós kajának is hívhatnánk, de minek? Egyszerűen nagyszerű ez az étel, ami akár egy nagyobb étkű férfinak is megfelel!
Hozzávalók
 50 deka leveles spenót

 60 deka újburgonya
 25 deka kolozsvári szalonna, kockákra vágva
 3 gerezd zúzott fokhagyma
 só, bors

Elkészítése
            A burgonyát héjában sós vízben főzzük meg, majd húzzuk le a héját, és vágjuk kockákra, és tegyük bele egy nagyobb tálba. A szalonnát pirítsuk meg egy kicsit, a spenótot pedig a fokhagymával pár perc alatt pároljuk össze.  A  spenótot és a szalonnát a kisült zsírral együtt adjuk hozzá a burgonyához. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan forgassuk össze. Melegen tálaljuk. 
(Forrás: Bonduelle)

A gyógyító szőlő

            Az ősz közeledtével érdemes jobban odafigyelni egészségünkre. Az ember már ősszel is sokkal idegesebb, mint nyáron, ugyanis kevesebb vitamin jut a szervezetébe.
            A szőlő fogyasztása ősszel különösen ajánlott, mivel nagyon sokféle vitamint tartalmaz, összetevője egy flavonoid nevű növényi anyag is, amely jelentős fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő hatású. A magja is értékes, az íze pedig egyszerűen mennyei.
            Ez a Bibliában is központi szerepet játszó és a leggazdagabb jelentéstartalommal felruházott gyümölcs eredetileg Szíriából származik. Onnan honosították meg Egyiptomban, majd később a kelták és a rómaiak Pannóniában (mai neve: Dunántúl) is művelték. Napjainkban ugyanolyan a jelentőségge, mint az időszámításunk utáni évszázadokban: élvezeti cikként, gyógyító növényként, valamint az úrvacsora átváltozást szimbolizáló növényeként szervezetünk, testünk, lelkünk tisztítására, megújítására szolgál. A hatszáz évet is kibíró és húszméteres mélységben földbe gyökeredző szőlőtőke ásványi anyagokban egyedülállóan gazdag nedűje nem véletlenül vált az emberiség életet adó, misztikus és kultikus italává.

A szőlő gyógyhatásai
            Szinte felsorolhatatlanok a szőlő gyógyhatóanyagai a sok C- és B-vitamintól kezdve akálium-, kalcium-, magnézium- és niacintartalmán át a bioflavonoidokig. A jelenlegi táplálkozástudomány a szív- és keringési betegségekben tartja leghatékonyabbnak a gyógyerejét. Miután tisztítja az erek falát, segít az érelmeszesedés és vérrögképződés megakadályozásában, a szívizmok rugalmas működésében is.
            A szőlő fogyasztása a májra és az epére is jótékony hatású, emellett a vesék és a hólyag működését is harmonizálja. A bizonyítottan vértisztító hatású szőlőlé az indiai ájurvédikus gyógyításban központi jelentőségű. A tüdő és a légutak tisztítása mellett a szervezet általános erősítője is. Az őszi hónapokban a fogyókúrázók és a tisztító gyógykúrát végzők egyik leghatásosabb gyümölcse, különösképpen, ha néhány napig mást nem is fogyasztunk. Az ősz beköszöntével hetekig, sőt hónapokig tisztulhatunk szőlővel és szőlőlével.

A szőlőmagról
            A többszörösen telítetlen zsírsavak egészségvédő és betegségeket megelőző hatása miatt már az iskolás gyermekeknek is ajánlják. A szőlő hidegen préselt magolaja bizonyítottan gazdag ezekben a szellemi frissességet is adó telítetlen zsírsavakban, amelyek az agy működését is pozitívan befolyásolják. Ma már a táplálék-kiegészítők között is megtaláljuk a szőlőmag-kapszulát, ami véd a vírusok és a baktériumok ellen, segít a daganatos betegségek megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri problémákban. A szőlőmagolaj a trombózis és a magas káros koleszterinszint természetes ellenszere. Érdemes gyümölcshúst és magot együtt fogyasztani és feldolgozni, hogy minden gyógyerő együtt legyen.
            A piros színű szőlő leve és a belőle készült vörösbor köztudottan jótékony hatású az egészségre, de nem csak az emésztés elősegítése miatt. A piros színű bogyós gyümölcsök – elsősorban a szőlő – tartalmaz egy flavonoid nevű növényi anyagot, amely jelentős antioxidáns (fertőzésgátló, baktérium- és vírusölő) hatású.
            Mivel a mag és a gyümölcs is tartalmaz gyógyanyagokat, együttes fogyasztásuk ajánlott szőlőlében és borban egyaránt. A jó minőségű vörösbor, mint minden gyógyszer, nagyobb mennyiségben kifejezetten ártalmas, rendszeres és mértékletes fogyasztása azonban véd a vírusok, baktériumok és a rákos megbetegedések ellen. Egy pohár vörösbor naponta mindenkinek ajánlott – a gyomorbetegek kivételével.

Fogkefe helyett szőlő?
     A szőlő természetesen nem pótolhatja a fogmosást, de a benne lévő polifenol nevű hatóanyag akadályozza a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását. Ez a hatás a mazsolát is jellemzi. Cukor helyett tehát nemcsak a szőlő, hanem a magas gyümölcscukor-tartalmú mazsola is ajánlott, különösen gyermekeknek, nem utolsósorban fogkímélő hatása miatt. (Alapja: Richpoi Hírek) 

VISSZATEKINTÉS - Kilencek Klubja fotókiállítás megnyitója Kispesten (3/2)

  Színvonalas kiállítással mutatkozott be 2014. szeptember 12-én a Kilencek Klubja a Kispesti Művelődési Házban.

A Kispesti Művelődési Ház fotótanfolyamán végzett kilenc fő bemutatta tanulmányai eredményét. Bal oldalon a tanfolyamvezető, Horváth Péter, akinek innen is gratulálok a kiváló eredményhez.
Gábor Ilona, az intézmény igazgatója köszöntőjében külön kifejezte örömét, hogy saját tanfolyamuk résztvevőinek láthatjuk a képeit. Kincses Károly fotómuzeológus szellemes megnyitója a fényképezés műhelytitkaiba is beavatott bennünket. Hihettünk neki, hiszen hat éves kora óta mintegy egy millió exponálás áll a szavai mögött. Nekem külön szimpatikus volt, hogy felajánlotta a kiállítóknak, szívesen elmondja a személyes véleményét is a kiállított képeiről, ha valaki igényli.


Winczek György, Kispest alpolgármestere, mint tanuló mondta el - hasonlóan szellemes stílusban -  tapasztalatait a tanfolyamról. Kiemelte a hölgyek összetartó szerepét, és a tanfolyam vezetőjének a szakmai tudása melletti kiváló pedagógiai érzékét is.
Horváth Péter nagyon örült a külön ajándéknak, mellyel a "tanítványok" lepték meg szeretetük, megbecsülésük jeleként.
(Holnap folytatom)