2023. március 24., péntek

Tócsniba bújtatott sertésszelet

Hozzávalók: 6 szép nagy szelet sertéslapocka (természetesen más húsból is elkészíthető), só, bors Hozzávalók a bundához: 4 közepes durvára reszelt burgonya (nyersen), 1 tojás, 3 evőkanál liszt, 1 kicsi kefír, 1 kisebb csokor petrezselyemzöld felaprítva, só, bors, 2 gerezd fokhagyma reszelve. Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. A burgonyát nyersen lereszeljük és a többi hozzávalóval összekeverjük. A szeleteket lisztbe mártjuk, majd a krumplis masszába, utána forró olajban, lassú tűznél, fedő alatt kisütjük. Tálaláskor a szeleteket tejföllel megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk.
Kanyó Terézia készítette 2023. január 19-én Nagykőrösön. Vendégei között voltam én is. Nagyon finom volt.
Fotó: Vinczéné Fricska Erika (Nagykőrös)

NEMZETEK KONYHÁJA - Görög sült csirke

Hozzávalók 
4 főre:
8 db bőr nélküli csirkecomb
60 g margarin
 0,5 kg újburgonya
1 db kaliforniai paprika
2 db kisebb lilahagyma
2 db citrom
3 gerezd fokhagyma

Fűszerezéséhez:
bors
oregánó

Elkészítése:
     Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Amíg a sütő felmelegszik, készítsük el a fűszerkeverékünket. Egy kis tálban keverjük össze az oregánót, apróra vágott fokhagymát, reszelt citromhéjat, sót, és a borsot. Helyezzük egy tepsibe a csirkecombokat és a negyedre vágott zöldségeket. 35 perc után szórjuk meg a csirkét a fűszerkeverékkel. Süssük még 10 percig, hogy átvegye az étel a fűszerek ízét.          
     Az oregánó és fokhagyma kivételes kombinációja. Könnyen elkészíthető nem mindennapi vacsora.
Meteorák

2023. március 23., csütörtök

Cicás humor











A meteorológiai világnapra - márc. 23.













Gombás rakott hús

Hozzávalók:
6 db vékony szelet sertéskaraj

bacon szeletek
1 kis üveg szeletelt gomba
2 + 2 db tojás
liszt
reszelt sajt

bors

Elkészítése:
            Egy őzgerincsütőt keresztben kibélelünk baconszeletekkel úgy, hogy kétoldalt kilógjon a szalonna. Három szelet karajt kiveregetünk, sózzuk, majd lisztbe, két felvert tojásba és reszelt sajtba forgatjuk. Egymás mellé, a szalonnára tesszük őket. A gombát egy kis olajon megpároljuk, majd a gázt lezárjuk és ebbe két nyers tojást belekeverünk, sózzuk, borsozzuk.
            A tojásos-gombás masszát a sajtos húsokra öntjük, majd egyenletesen eligazítjuk. Ismét 3 szelet karajt sózunk, liszt-tojás-reszelt sajtba forgatjuk, és a gombás-tojásos masszára helyezzük egymás mellé. A kihajló szalonnaszeletekkel betakarjuk.
            Alufóliával lefedve jó fél óráig, majd a fóliát levéve még további fél órát sütjük, pirítjuk a rakott húst. 15–20 percig állni hagyjuk az őzgerincben, aztán egy tálra fordítjuk.
            Ha kicsit hűl még, szeletelhető. Mutatós és finom fogás. Hidegen is jó.
            Mindenképp várjunk a kiborítással amíg hűl, és szeletelni se próbáljuk melegen, mert szétdől!

Keresztény csodaágyú Bizánc bevételénél - 1453. március 23.

A Bizánci Császárság egyre kisebb területre húzódott vissza az oszmán-törökök folyamatos és agresszív előretörésének következtében. 1453-ra jóformán csak Konstantinápoly közvetlen környékét tudta ellenőrizni. II. (Hódító) Mohamed (Mehmed) szultán március 23-án indult meg hadaival, és rövid 13 nap alatt Bizánc falai alá érkezett. A város földrajzi helyzete, valamint az európai országokból várható segítség nem tette lehetővé, hogy hosszú hónapokig elhúzódó ostrommal a kiéhezés taktikáját alkalmazzák. Bizáncot hirtelen kellett elfoglalni. Ennek pedig egy módja volt, a világ legerősebb városfalán rést kellett ütni. Ezt pedig egy keresztény magyar embernek is köszönhették. Urbán öntőmester olyan átütő erejű fegyvert készített, hogy kőgolyója a hadgyakorlatok során egy mérföldnyire egy ölnyi lyukat vágott a földbe. Egyébként 8 m hosszú, 1 m átmérőjű, 18 tonna súlyú volt, 550 kg-os golyót röpített ki, egy-egy megtöltése 6 órát vett igénybe.
Az ágyú útját az akkori török főváros, Drinápoly (ma: Edirne) és Konstantinápoly között 50 mester irányítása alatt 200 munkás egyengette gondosan, 60 bivaly vontatta, két oldalán 200–200 katona ügyelte, nehogy megsérüljön. Május 29-én hajnalban a török nehéztüzérség hatalmas rést ütött a falon, ahol nemsokára a szultán is belovagolt. Ettől kezdve Konstantináply lett az Oszmán Birodalom fővárosa.
          Az ágyú sorsa érdekesen alakult. Később – nem tudni hogyan és miért – a Dardanellák szorosba került. Azt sem tudni, hogy védelmi célokból helyezték el, vagy csak véletlenül került oda . Viszont az már biztos, hogy 1807. február 19-én az angolok megtámadták a törököket (oszmánokat), és akkor valaki ijedtében valamit belegyömöszölt az ágyúba. Az ágyú pedig működött, és eltalált egy angol hajót, ami el is süllyedt. Az ágyút később, 1866-ban Abdülâziz szultán Viktória angol királynőnek ajándékozta. Angliában jobban 

NOSZTALGIA - Sikeres Afrika nap Wekerlén (Kispest) 2014-ben

         21 évvel ezelőtt Veszprémben - országos szervezettséggel - megalapítottam a Teleki Sámuel Kulturális Egyesületet. A nagy magyar Afrika-utazó neve bennünket kötelezett rá, hogy a színes, változatos tevékenységünk egyik céljaként segítsük a legkevésbé ismert kontinens bemutatását, megszerettetését. És most kispesti lakosként örömmel láttam a Wekerlei Kultúrház és Könyvtárban népművelő kollégáim szintén Afrika népszerűségén is fáradoznak.
          A megnyitót megtisztelte és a rendezvényt méltatta (balról jobbra) Ali Achoui, Algériai nagykövetségének főtanácsosa; Raymond Irambo, a Magyar Afrika Társaság főtitkára; tolmács; Muhammadu Yunusa, a Nigériai Szövetségi Köztársaság nagykövet-helyettese; Szabó Mária, az intézmény igazgatója; Gajda Péter Kispest polgármestere.


          Dr. Jakkel Anna (Kecskemét) orvos szenvedélyes, meggyőző előadást tartott az Uganadában, Kongóban, Maliban és Guineában végzett önkéntes gyógyító tevékenységéről. A termek falait kiváló fotói borították be.
          A jobboldali képen a Magyar Afrika Társaság tagjai készülnek a megnyitóra. Az egyesület tevékeny munkájával, az anyagok biztosításával, könyvek árusításával oroszlánrészt vállalt a rendezvény gazdagságában, színvonalasságában.

           Kákos Andrea mutatja a vendégeknek, hogy hogyan fognak a gyerekek nemsokára esőcsináló hangszert és dobot készíteni. A rendezvény végén a rázogatás olyan jól sikerült, hogy Magyarországon másnap megjött az eső.

           A fotók mellett több vitrinben láttunk afrikai népművészeti tárgyakat, Ludvig Éva biológus növénygyűjteményéből több sarokban afrikai növényeket. Újszászi Györgyi Afrikai ízeit mutatta be, Nagy Eszter és társai pedig az afrikai divatról tartott bemutatót. Dr. Gyurácz Andrea, A szőke nő Dél-Afrikában, ...Etiópiában, ...Kelet-Afrikában című könyvek szerzője jól sikerült különös időutazásra, Afrika mesés világába kalauzolta el a jelen lévőket. 
          Gratulálok a szervezőknek, a kivitelezőknek! Várom a következő országok, népek bemutatóját!