2023. március 23., csütörtök

NOSZTALGIA - Sikeres Afrika nap Wekerlén (Kispest) 2014-ben

         21 évvel ezelőtt Veszprémben - országos szervezettséggel - megalapítottam a Teleki Sámuel Kulturális Egyesületet. A nagy magyar Afrika-utazó neve bennünket kötelezett rá, hogy a színes, változatos tevékenységünk egyik céljaként segítsük a legkevésbé ismert kontinens bemutatását, megszerettetését. És most kispesti lakosként örömmel láttam a Wekerlei Kultúrház és Könyvtárban népművelő kollégáim szintén Afrika népszerűségén is fáradoznak.
          A megnyitót megtisztelte és a rendezvényt méltatta (balról jobbra) Ali Achoui, Algériai nagykövetségének főtanácsosa; Raymond Irambo, a Magyar Afrika Társaság főtitkára; tolmács; Muhammadu Yunusa, a Nigériai Szövetségi Köztársaság nagykövet-helyettese; Szabó Mária, az intézmény igazgatója; Gajda Péter Kispest polgármestere.


          Dr. Jakkel Anna (Kecskemét) orvos szenvedélyes, meggyőző előadást tartott az Uganadában, Kongóban, Maliban és Guineában végzett önkéntes gyógyító tevékenységéről. A termek falait kiváló fotói borították be.
          A jobboldali képen a Magyar Afrika Társaság tagjai készülnek a megnyitóra. Az egyesület tevékeny munkájával, az anyagok biztosításával, könyvek árusításával oroszlánrészt vállalt a rendezvény gazdagságában, színvonalasságában.

           Kákos Andrea mutatja a vendégeknek, hogy hogyan fognak a gyerekek nemsokára esőcsináló hangszert és dobot készíteni. A rendezvény végén a rázogatás olyan jól sikerült, hogy Magyarországon másnap megjött az eső.

           A fotók mellett több vitrinben láttunk afrikai népművészeti tárgyakat, Ludvig Éva biológus növénygyűjteményéből több sarokban afrikai növényeket. Újszászi Györgyi Afrikai ízeit mutatta be, Nagy Eszter és társai pedig az afrikai divatról tartott bemutatót. Dr. Gyurácz Andrea, A szőke nő Dél-Afrikában, ...Etiópiában, ...Kelet-Afrikában című könyvek szerzője jól sikerült különös időutazásra, Afrika mesés világába kalauzolta el a jelen lévőket. 
          Gratulálok a szervezőknek, a kivitelezőknek! Várom a következő országok, népek bemutatóját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése