2023. december 9., szombat

Zoltai Attila festőművész kiállítása Nagykőrösön január 5-ig látható

Gyülekezés
Képek

A labdarúgás világnapjára (A nők és a foci) - december 9.

     Nagymamán nagyon szerette a focit. A hetvenes években a televízió az egyetlen egy  csatornáján ritkán tudott focimeccseket közvetíteni. De a magyar válogatottat abban az időben jegyezték a világban (három magyar is tagja volt a világválogatottnak: Albert, Farkas, Mészöly), a Fradi is megnyerte a Vásárvárosok Európa Kupáját ( az UEFA Kupa elődjét). Nagymamám kedvence ugyan ki lehetett volna más, mint Albert Flóri. Szegény édesapám mindig mondta neki, egy hetven éves asszony hogy nézhet focit? De más hölgyet is ismertem, ismerek, akik szeretik és értik is a focit. Dehát mi focisoviniszták szívesen élcelődünk a hölgyeken. Én is ezt teszem:



A hölgyeknek a figyelmébe ajánlom ezt a néhány idegesítő kérdés elkerülését, amit egy régebbi újságban találtam:


Almás csirkemáj

A labdarúgás világnapjára - dec. 9.



















(Készült: 2016-ban)

Lehet-e élet a Földön kívül?

A NASA rábukkant az első olyan bolygóra, amely rendkívül hasonlít a Földre. Paraméterei alapján simán lehet rajta a miénkhez hasonló élet. 600 fényévre van, egy szupertávcsővel fedezték fel. A tudomány mai állása szerint egy földi üzenet 600 évig száguld az űrben, míg odaér.
A Kepler 22-b az első olyan bolygó, ami a lakhatási zónán belül van, vagyis nincs túl meleg és túl hideg se ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén - számol be a felfedezésről az Index. A NASA szerint tudományos áttörés az űrtávcsőn észlelt első lakható bolygó.
NASA bejelentése szerint a Kepler-űrtávcsővel először figyeltek meg egy a Földhöz nagyon hasonló bolygót. A bejelentést nagy érdeklődés kísérte, mert előzetesen csak annyit lehetett tudni, hogy a NASA munkatársai és a Kepler-űrtávcső program tudósai mellett jelen lesz a Földön kívüli intelligens élet után kutató SETI Intézet egyik munkatársa.
A Kepler 22-b körülbelül 600 fényévnyi távolságra van tőlünk, a Földnél 2,4-szer nagyobb, és egy a mi Napunkhoz hasonló, úgynevezett G-színképtípusú csillag körül kering. A bolygó ráadásul az úgynevezett lakhatási zónában kering a csillag körül, a mérések szerint a bolygó átlagos csillagtávolsága körülbelül 85 százaléka a Földének, vagyis 15 százalékkal van közelebb napjához, mint a mi bolygónk a Naphoz. Így a Kepler 22-b-n az év is rövidebb, 289 nap alatt kerüli meg a bolygó a központi csillagát.
© vilagszam.hu 2011. dec. 6.