2023. december 4., hétfő

Hobbi nélkül egyhangúbb az életünk

            A hobbi teszi még tartalmasabbá, kellemesebbé az életünket. Egyeseknek egzisztenciális vagy anyagi hasznot is hoz, mások anyagilag ráfizetnek
            Mi is a hobbi? Szakszerűen fogalmazva: kedvtelésből, minden külső kényszer nélkül, de belső kényszerre állandó jelleggel, gyakran szenvedéllyel és szívesen űzött foglalatosság.
            Meglepő helyzetbe is hozhat embereket. Magyarországnak nagyon fontos volt III. Viktor Emánuel olasz király budapesti látogatása az 1920-as évek végén, mely az első világháború utáni elszigetelődését oldotta fel. A vendéglátók tudták, hogy a király szenvedélyes éremgyűjtő, és a Nemzeti Múzeumban található olyan pénz, melyet a király nem birtokolt híres gyűjteményében. Mivel kettő volt belőle, úgy döntöttek, hogy az egyiket neki ajándékozzák. Elegáns bársony párnán a király elé tették a két darabot, hogy válasszon. A király nézegette egy darabig, majd odakapott, és mindkettőt villámgyorsan a zsebébe tette. A jelen lévők kővé dermedtek a meglepetéstől, mert arra nem számítottak, hogy a gyűjtési szenvedélye felülkerekedik minden szabályon, de ekkor már nem lehetett az egyik érmét visszakérni.
            A magyar nyelv nagyon finom, és árnyalt, sok rokonértelmű szóval rendelkezik, például a hobbit is mondják passziónak, hóbortnak, kedvtelésnek, szenvedélynek, vesszőparipának, sőt még raplinak is.
            Nem szabad azonban összetéveszteni a szakmaként végzett tevékenységgel, mint például: autószerelő, bélyegboltos, vagy azzal, aki az orvos előírása miatt fut, tornázik, vagy az olyan edzést végzővel, aki igazolt versenyző, és például.világbajnok akar lenni.
            Hobbi lehet egyéni. Ebbe a kategóriába tartozik az, aki például csak magának, öncélúan gyűjtögeti a különböző pénzérméket, de lehet akár az egész társadalom számára hasznos vagy káros is.
            A hobbi túlzó foka a szenvedély, mely nagy erővel hat, tartós, az ember egész viselkedését befolyásolja, egy sajátos cél felé való törekvéshez kapcsolódik, s szinte kényszeríti az embert a cselekvésére. Valamely szükséglet érzése olyan erőssé válik, hogy minden egyebet elnyom, kielégítése kényszerűséggé alakul (hatalom, pénzszerzés, vagy pl. Oroszországban elvált egy asszony, mert a férje egész nap csak sakkozott).
            Vannak társadalmilag elfogadott pozitív szenvedélyek, melyeket az emberi aktivitás egyik pozitív hajtóerejének tartanak (pl. tanulás), és negatív, káros szenvedélyek, melyek tönkreteszik az egyént, és a környezetét (pl. fukarság), sőt akár az egész világra negatív befolyással vannak (pl.: számítógép vírust készít, terjeszt).
            A szenvedélybetegséggel azonban nem lehet összetéveszteni (pl. a játék-automatáktól szabadulni nem tudók, vagy a mértéktelenül italozók). Egyesek szerint a szerelem, a féltékenység fokozódhat legkönnyebben szenvedéllyé. A szenvedélynek azonban az a sajátossága, hogy nem foszt meg bennünket a gondolkodástól, hanem a gondolkodást is a maga szolgálatába állítja. Leleményessé tesz bennünket a szenvedély kielégítése módjainak megtalálásában. Sokan azzal védekeznek, hogy szenvedély nélkül nagy dolgok, tettek nem születnek. Ebben csak részben van igazság, mert a szenvedély valóban bámulatos tetteket tud szülni, de ehhez azonban más is kell, pl.: akarat, tehetség, módszeresség.
            Egyes hobbikra sok, másokra kevesebb pénzt kell szánni, van, amelyik nyereséget termel. Egy motívumokat tartalmazó bélyeggyűjtemény (pl. állatok, történelmi események) összeállításához több lelemény, szorgalom kell, mint pénz, viszont egy régi autókból álló gyűjteményhez nagy anyagiakkal kell rendelkezni.  Van olyan tevékenység, melyet, ha mással csináltat az ember, vagy megvásárol, sokkal gazdaságosabban jön ki, sokkal olcsóbb, de inkább maga csinálja, mert élvezi, mert büszke rá.
            Olyan szélsőség is van, hogy valaki óriási pénzért ellopat egy műtárgyat, hogy csak ő birtokolja, csak saját maga nézegethesse, de egyébként nem mutogathatja, mert fél a lelepleződéstől.
            A hobbi szót szóösszetételben is szokták használni. Ilyen például a hobbibolt, így nevezzük a barkácsolásra alkalmas eszközöket, anyagokat árusító boltokat. Van hobbikert is, mely alatt a főként kedvtelésből, saját haszonra művelt kertecskét értjük. Hobbiállat lehet a kutya, a cica, a díszhal, de lehet az oroszlán, a tigris, a kígyó is.
            Az ember harmonikus életéhez az összhangot, a helyes arányt fontos megtalálni a munka, a család, a hobbi között, és fontos, hogy a hobbi másokat nem sérthet, nem bánthat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése