2023. augusztus 26., szombat

Fiam, jó rendőr lettél

Fürdés mindenhol, mindenkor
















Krumplifőzelék liszt nélkül

           Bár én nem vagyok ellene a liszttel való sűrítésnek, ezt a főzeléket mindig így, liszt nélkül készítem. A burgonyának nagyon magas a keményítőtartalma, így lehetővé teszi, hogy a saját anyagával sűrítsük be a belőle készített főzeléket.
hozzávalók / 4 adag
§                                 1.5 kg burgonya
§                                 1 közepes fej vöröshagyma
§                                 3 ek napraforgó olaj
§                                 1 ek fűszerpaprika
§                                 4 db babérlevél
§                                 1 tk majoranna
§                                 175 g tejföl
§                                 só ízlés szerint
§                                 bors ízlés szerint

elkészítése
1.                              A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát.
2.                              Kb. 1 dl vízzel felöntjük, és beletesszük a kockákra feldarabolt krumplit. Kicsit kevergetjük, lepirítjuk, mielőtt felöntenénk annyi vízzel, ammenyi éppen ellepi.
3.                              Beletesszük a babérleveleket, a majorranát, sózzuk és borsozzuk. 15-20 perc alatt puhára főzzük.
4.                              Mikor a burgonya már megpuhult, kivesszük az 1/4-ed részét, és alaposan pürésítjük (ez fogja besűríteni a főzeléket).
5.                              A püréhez hozzákeverjük a tejfölt, kis főzőlével még hígíthatjuk, és visszatesszük a többihez. Egyet forralunk rajta, és kész is van.
§  költség: 700 Ft
§  elkészítettem: 24 alkalommal
 (Forrás: Nosalti)

Teréz anya születésnapjára - 1910. augusztus 26.

Kalkuttai Boldog Teréz, közismert nevén Teréz anya (születési neve albánul: Agnes Gonxha Bojaxhiu; arománul: Agnesa/Antigona Gongea Boiagi; Szkopje (akkor: Török Birodalom, ma: Macedonia) 1910. augusztus 26 - Kalkutta (India) 1997. szeptember 5.) vlach, pontosabban a mai Albániában és Macedóniában is kisebbségben élő aromán nemzetiséghez tartozó, római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója, a Nobel-békedíj (1979) és számos magas kitüntetés tulajdonosa, aki Kalkutta szegényei között végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kiváltotta.

Idézetek Teréz anyától:
Mai világunk legnagyobb betegsége nem a lepra vagy a tuberkulózis, hanem sokkal inkább az az érzés, hogy senkinek sem kellünk, senki sem törődik velünk, és hogy mindenki által elhagyatottak vagyunk.

Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger.

Az élet ígéret - teljesítsd!

A testi betegségekre ott vannak a gyógyszerek, de a magányt, kétségbeesést és reménytelenséget egyedül a szeretet képes meggyógyítani. Sokan vannak a világban, akik egy darabka kenyérre éheznek, de még többen olyanok, akik csak egy kis szeretetre.

Az embereknek szükségük van segítségedre, de ha segítesz, támadás érhet, mégis segíts! A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz cserébe, mégis a legjobbat add a világnak, amid csak van!

Aki hozzád fordul, mind jobb és boldogabb emberként távozzék tőled.

Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel.

A szerelem olyan gyümölcs, aminek mindig szezonja van, és mindenki számára megszerezhető.

Mosolyogjatok egymásra, a férjetekre, a feleségetekre, gyermekeitekre, válogatás nélkül minden embertársatokra - s ez segít majd, hogy kibontakoztassátok egymás iránti szereteteteket.

A kedves szavak rövidek és könnyen kiejthetőek, de a visszhangjuk valóban végtelen.
(Forrás: Citátum; további idézeteket talál az október 19-i bejegyzésemben.)

2023. augusztus 25., péntek

Pijálni jó!















Minden relatív!













Szent Lajos emlékezete halála napján - augusztus 25.

IX. (Szent) Lajos (Poissy, 1214 vagy 1215. április 25.Tunisz, 1270. augusztus 25.) Franciaország királya (1226. november 8-ától haláláig), VIII. (Oroszlán) Lajos és Kasztíliai Blanka fia, Anjou Károly sziciliai király fivére és III. Merész Fülöp francia uralkodó édesapja volt.
Lajos testesítette meg a keresztény lovaskirály eszményét: két keresztes hadjáratban is részt vett. Uralkodása alatt Franciaország Európa vezető nagyhatalma volt, mind katonai, mind gazdasági, mind kulturális szempontból: például a király gyóntatója, Robert de Sorbon ekkor alapította meg a Sorbonne-t, ekkor épült fel a Sainte-Chapelle és a király udvarában gyakran megfordult Aquinói Szent Tamás is. A többi uralkodó is elismerte kivételes helyzetét, amikor vitás ügyeik rendezésére őt kérték fel.
A szigorú keresztény életelvek alapján élő Lajost sokan már életében szentnek tekintették, de kanonizálására csak 1297-ben került sor, amikor VIII. Bonifác pápa – a Lajos unokája, Szép Fülöp ellen vívott politikai harcban – engedményekre kényszerült. Ereklyéi egy részét Tunéziában temették el, ahol ma is látható Szent Lajos sírja. A maradványok más részei a palermói bazilikában találtak nyughelyre. A holttest nagy részét a Saint-Denis-bazilikában helyezték örök nyugalomra, de ezek a maradványok a 16. század végének vallásháborúi során eltűntek.
Szent Lajosról nevezték el a versailles-i székesegyházat és a Szent Lajos-rendet, illetve a francia gyarmatosítók számára a 19. században épített katedrálist Karthagóban.
A király nevét őrzi többek között St. Louis városa Missouriban, Saint-Louis du Sénégal Szenegálban, Saint-Louis Elzászban, a Szent Lajos-tó Québecben, a Mission San Luis Rey de Francia Kaliforniában és számos São Luís után elnevezett település Brazília területén. Egy helyi legenda szerint a tunéziai Szidi Bú Szaíd neve is Szent Lajostól származik, aki beleszeretett egy berber hercegnőbe, ezért felvette az Abu Szaíd ibn Halef ibn Jahja Ettamini el-Bedzsi nevet. Ez az ember valóban létezett, és Szidi Bú Szaíd volt a ragadványneve, a muszlimok pedig szentként tisztelik. (Wikipedia nyomán)