2022. november 5., szombat

2022. november 4., péntek

A nap humora

 A féltékeny feleség naponta átkutatja nőcsábász férje öltönyeit, kabátját. Ha női hajszálat fedez fel rajtuk, jön a veszekedés. Egyik nap azonban hiába kutat, egyetlen hajszálat sem talál. Mérgesen kikel magából :
-Lajos, már a kopasz nőket sem hagyod békén?!

A fiatalember odamegy egy lányhoz a diszkóban, és azt kérdezi:
- Mondták már neked, hogy jól nézel ki?
- Igen, már többen is.
- Hát akkor jól becsaptak!

- Láthattam én magát a szemináriumaimon, kisasszony?
- Persze, professzor úr, mindig ott voltam.
- De a hangját még sosem hallottam, ugye?
- Nem, professzor úr kérem, nem szoktam hangosan ásítozni.

Új elítéltet hoznak a cellába. A többiek rögtön körülveszik.
- Menyi?
- Tíz év.
- Hűha! Mit követtél el?
- Semmit, csak belém szeretett az anyósom.
- Ezért kaptál tíz évet?
- Igen, azt mondta a bíró, hogy nagyon elcsavartam a fejét.

A vezérigazgató behívatja Zsirkát, az alkalmazottját, és szigorúan mondja:
-Azt mesélik a kollégái, hogy maga a tegnapi bankett után egy talicskát tolva járta a várost. Az ilyen cselekedetek nem csak a maga jó hírét rontják, hanem a mi szolid cégünkét  is.
-Igaza van, vezérigazgató úr – feleli Zsirka –, de késő éjszaka volt, és nem találtam Önnek taxit.




Miért kelj fel a fotelból, ha még eddig nem tetted?

Fiatal akarsz maradni?

Sokan, sokféle módszerrel ígérik, némelyikhez mélyen kell a pénztárcádba nyúlni, némelyik időigényes, vagy kétséges az eredménye. Mi az, ami biztos sikert ígér? Egyetemi kutatók kimutatták, hogy ha eldobod a távirányítót, és rendszeres sportba fogsz, nem csak fiatalnak érzed magad, hanem a sejtjeid valóban fiatalabbak is. Az intenzív sport következtében ugyanis szervezetedben olyan enzim termelődik, amelynek hatásaként lelassul a sejtek, a szív- és érrendszer öregedése. Ez eddig is elég meggyőző volt, de még tudjuk fokozni: ugyanezek a kutatók azt is megállapították, hogy az idős korban fellépő általános betegségek is ritkán ütik fel a fejüket azoknál, akik a tévé helyett a mozgást választják.

Szívj tiszta levegőt!

Hallottál már a Levegő Munkacsoportról? Arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy mik azok, amelyek szennyezhetik a levegőt otthonodban. Életünk nagyobb részét mesterséges terekben töltjük, nem mindegy hát, mit lélegzünk be. Hogyan vedd fel a harcot?
1. Az első megoldás kézenfekvő: szellőztess! Főleg akkor, ha jó nyílászárókkal rendelkezel. Télen inkább rövid ideig tartsd nyitva az ablakot, mint ahogy akkor is, ha a belvárosi forgalom közepén élsz.
2. Második tipp: az okos vásárlás. Mielőtt újabb holmikat vásárolsz, gondold végig, valóbaj szükséged van-e rá. Minden újabb tárgy kockázatot jelenthet.
3. Szerezz be szobanövényeket! A növények javítják a levegő minőségét, felveszik és lebontják a szennyező anyagokat. (Forrás: Magazin és Életmódközpont)

Jó levegőn kell mozogni:


Okos vásárláshoz tanácsok:




2022. november 3., csütörtök

A munka gyönyörei













A magyar tudomány ünnepére - november 3.

          A magyar tudomány ünnepéről az Akadémia már 1997 óta megemlékezik. Ennél szerencsésebb dátumot nem is választhattak volna! Ugyanis (1825.) november 3-án  ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét (60 ezer aranyforint) egy Magyar Tudós Társaság megalapítására.
        Hivatalosan azonban csak 2003 óta ünnepeljük. Az országgyűlés indoklása szerint „...a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tartja, ezért e napot a 2003. évi XCIII. törvénnyel a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította". 1825. november 3-a az európai gondolkodás jegyében a magyar nemzet, a tudomány, a törvényhozás és a mecenatura történelmi egymásra találása. (Kép: Széchenyi István szobra Miskolcon)

A tudomány a humor görbe tükrében


2022. november 2., szerda

Az emberhez hasonlóan vigasztalják egymást a bonobók

            A kutatók fiatal bonobókat – az ember egyik legközelebbi élő rokonát  (Pan paniscus) – követtek figyelemmel a Kongói Demokratikus Köztársaságban, egy Kinshasa közeli menedékben. Megfigyelték, ahogy a fiatal főemlősök harcoltak, dührohamokban törtek ki, és öleléssel vagy simogatással vigasztalták egymást. 373 gyötrelmet okozó esemény – 318 harc és 55 dühkitörés – utáni interakciónál a kutatók megfigyelték, hogy minél ügyesebben uralta saját érzelmeit egy állat, annál nagyobb valószínűséggel sietett egy szükséget szenvedő barátja megsegítésére. Hasonló rendszer figyelhető meg az emberi kapcsolatok terén is – írják.
            Amikor az elárvult gyerekek intézetekbe kerülnek, és kevés szociális inger vagy szülői gondoskodás éri őket, általában nehezükre esik a szociális kapcsolatok kialakítása. Ugyanez igaz a bonobókra is – mutatták ki. A fiatal, elárvult állatok nehezebben birkóznak meg érzéseikkel, mint azok, melyeket saját anyjuk nevel. Az árva bonobók szorongás jeleit mutatták, úgymint vakarózást – egy harc vagy dühkitörés után jóval hosszabb ideig –, valamint nagyobb valószínűséggel kezdtek újra visítani, miután fájdalmuk enyhült.
       Az elárvult kölykök emellett átlagosan feleannyi időt töltöttek játékkal, feleannyiszor kezdeményeztek játékot, és csak harmadannyi barátra tettek szert, mint az anyjukkal élők. Sőt mi több, az árvák kisebb valószínűséggel vigasztaltak más, szorult helyzetben lévő egyedeket, valószínűleg azért, mert az ilyen társak puszta látványa olyan mértékű aggodalmat keltett bennük, amelyet nem tudtak kezelni. (Forrás: Richpoi Hírek)

2022. november 1., kedd

Halottak napja alkalmából Nagykőrösön

Meglátogattuk Nagykőrösön a családi kriptánkat. Egyúttal sort kerítettünk rá, hogy kedvenc költőmnek, Arany Jánosnak a jubileumi éve alkalmából megkoszorúzzuk a szobrát. A Nagy tanárikar c. szoborcsoporttal annak a hét akadémikusnak állítottak emléket, akiket az 1848-49-es szabadságharc leverése után Nagykőrösre száműztek tanítani.

Arany János táblái a Gimnázium falán:



Nagyapám hősi halottként szerepel a Zala György által alkotott reprezentatív nagykőrösi első világháborús emlékművön:

Arany János kút, pad és emlékmű



(Készült: 2017-ben és 2019-ben)