2023. november 24., péntek

NOSZTALGIA - Berettyóújfalu kulturális ünnepén (2/1)

2014. november 21-ére meghívtak Berettyóújfaluba a felújított Nadányi Zoltán Művelődési Központ megnyitó ünnepségére. Valamikor a hetvenes években - a húszas éveim végét taposva - pályázaton megnyertem ennek a reprezentatív intézménynek az igazgatói állását. Jól esett, hogy nem felejtették el az ott eltöltött tevékenységemet.
Berettyóújfalu a berettyóújfalui kistérség központja, a Berettyó partján, a trianoni magyar–román határtól 25 km-re, a 42-es és a 47-es főút mellett fekszik.

Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében emlékeztetett arra, hogy a művelődési központ épülete annak idején Magyarország első leventeháza volt, amelynek avatásán Horthy Miklós kormányzó is részt vett.
1945 után - a Csanak József debreceni műépítész tervei alapján épült Leventeház - József Attila nevét vette fel, és művelődési központként működött. Egy idő után a helyi közművelődési feladatok mellett a berettyóújfalui járás módszertani központ feladatait is ellátta. A rendszerváltás után a bihari részekhez jobban kötődő Nadányi Zoltán (1893–1855) költőről, íróról, a helyi irodalmi élet kimagasló alakjáról, Bihar megye volt főlevéltárosáról nevezték át.


          A művelődési központ új névtáblájának (Magyar Zita népművész munkája) leleplezése után (Muraközi István polgármester, Krisztik Csaba ügyvezető igazgató) az épületet megáldotta: Dr. Dénes Zoltán római katolikus plébános.
          Muraközi István polgármester köszöntőjében kifejtette, hogy a jövőben az épület a művelődés igazi háza lesz, ahol mintegy 50 civil szervezet, a Bihari Hírlap és a Berettyó Televízió szerkesztőségének is otthona.

          A bőséges program "A művelődési központ évtizedei" című pódiumbeszélgetéssel folytatódott nagy számú érdeklődő előtt. A jókedvű, a közönségtől sok tapsot kapott nosztalgiázás résztvevői (jobbról balra) Kolozsvári István kulturális menedzser, Kocsis Csaba népművelő, Batár Zsolt egykori igazgató, Angyal László, N.M.I. Hajdú-Bihar Megyei Irodája területi koordinátora, Meleg Vilmos nagyváradi színművész, Porkoláb Lajos egykori igazgató, Krisztik Csaba, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nagyon jól éreztem magam a kellemes környezetben - felidézve a hetvenes évek kulturális lehetőségeit, és a művelődési központban megtörtént néhány vidám eseményt.
(Folytatom)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése