2023. november 27., hétfő

A véradók napja Magyarországon - november 27.

          A Magyar Vöröskereszt 1987-ben javasolta, hogy 1988-tól legyen a véradók napja november 27-e, emlékezve arra, hogy először 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 430 ezer egység vérre van szükség.. Nincs vérhiány, de fontos a folyamatos segítségnyújtás. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet, a Magyar Vöröskereszt a véradó napok szervezését a heti egyenletes vérellátás biztosításának figyelembevételével végzi. Évente kb. 11 ezer véradóeseményt szerveznek, ezeken közel félmillió véradó jelenik meg. Évente mintegy 50 000 új véradó jelentkezik.
Véradáskor az is kiderül, ki milyen vércsoporthoz tartozik. Magyarországon az A vércsoport a leggyakoribb - a lakosság 44 százaléka -, ezt követi a 0-s és a B vércsoport, a legkevesebb - 8 százalék - AB vércsoportból van. A vércsoportok megkülönböztetése azért fontos, mert nem mindenki adhat és nem mindenki kaphat mindenkitől vért. Pontosabban a 0-s csoportba tartózók általános véradóknak tekinthetők, mivel mindenkinek adhatnak vért, viszont csak "saját" csoport társaik segíthetnek nekik, ha baj van.
A "legszerencsésebbek" az AB csoportba tartozók, hiszen ők mindenkitől kaphatnak, viszont csak AB csoportúaknak adhatnak vért. Az A és B csoportba tartozók a saját és az AB csoportúaknak adhatnak vért, kapniuk pedig csak a saját és a 0-s vércsoportúaktól szabad. Ezenkívül megkülönböztetünk még - többek között - Rh negatív és Rh pozitív csoportot is, amit szintén figyelembe kell venni véradás esetén.
Véradó az lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya pedig meghaladja az 50 kg-ot. A nők évente háromszor-négyszer, a férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Maximum 45 percet vesz igénybe a vérvétel, az adatfelvétellel és a laboratóriumi és egyéb kivizsgálással együtt. Az adatnyilvántartás után egy tesztet kell kitölteni, amelyben az egészségügyi állapotunkról kérdezősködnek. A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (ez egy egységnek felel meg), valamint a vizsgálathoz is levesznek egy kisebb adagot. A vérvétel után fontos a pihenés, illetve az étkezés, megterhelő lehet a szervezet számára a vérveszteség.
Mire figyeljünk?
Nagyon fontos a véradás előtti folyadékbevitel, ez segít a levett plazma pótlásában. Ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel. Ezért szoktak adni a véradás előtt folyadékot - teát vagy vizet - a jelentkezőnek.
Véradásra célszerű étkezést követően menni. Minden esetben megkérdezik a jelentkezőt, hogy mikor evett és mennyit. Ügyeljünk azonban arra, hogy a véradás előtt ne fogyasszunk túl zsíros ételeket, mert a levett vér magas zsírsavtartalma előnytelen lehet a feldolgozás szempontjából. A véradáshoz vigye magával a személyi igazolványát, a lakcím és TAJ kártyáját. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges. (Forrás: RICHPOI)
Nagyon jól néz ki Eger

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése