2023. november 28., kedd

Zöldborsó főzelék - NEMZETEK KONYHÁJA (magyar)


 Farkas Orsolya (25 éves) elkészítette 
(Nagykőrös, 2021. november 27.)

Hozzávalók:1.2 kg zöldborsó, 3 ek vaj, 3 evőkanál finomliszt, só ízlés szerint, 0.5 ek cukor, 1 csokor petrezselyem, 2 dl tej 

 Elkészítése: A zöldborsót kifejtjük. a vajat megolvasztjuk, rádobjuk a zöldborsót, és kicsit pároljuk. Sózzuk, hozzáadjuk a cukrot, összekeverjük, rászórjuk a petrezselymet és a lisztet, leöntjük a tejjel, összekeverjük, és fedő alatt, gyakran kevergetve 20 perc alatt készre főzzük. Ha a tej kicsit tapadna, adhatunk hozzá fél-egy deci vizet is. 

Fasírttal, virslivel, tükörtojással tálaljuk.


Zöldborsó főzelék másképpen:

Hozzávalók: Főzelékalaphoz: 3 evőkanál étolaj , 450 g zöldborsó , 450 ml víz, 4 csapott evőkanál kristálycukor , 1 púpozott teáskanál só , 1 db leveskocka , ízlés szerint petrezselyemzöld 

Habaráshoz: 5 teáskanál búzaliszt (BL55) (5gramm/teáskanál) , 120 ml 2,8%-os tej 

 Elkészítése: Étolajat hevítünk egy lábasban. Mikor forró, ráöntjük a friss, vagy mirelit zöldborsót és kicsit pirítsuk meg, forgassuk át a forró olajon. Ez csak pár tíz másodperc. Ezután öntsük fel a vízzel, adjunk hozzá sót, cukrot, ételízesítőt. Most addig főzzük, míg a zöldborsó puha lesz. Közben elkészíthetjük a habarást. Egy tálban keverjük a lisztet a tejjel csomómentesre. Mikor a zöldborsót puhának érezzük, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzákeverjük a habarást. Hozzáadjuk a friss, vagy szárított petrezselymet és addig főzzük folyamatos keverés mellett a főzeléket, míg elég sűrű nem lesz. Friss kenyérrel, vagy főtt tojással a legfinomabb az elkészült zöldborsófőzelék! ;)

A feltét: pácolt manírozott fokhagymás mellfilé
(Nagyon finom volt együtt. 
A gasztronómiai könyvünk második kötetébe bekerül.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése