2024. február 10., szombat

NEMZETEK KONYHÁJA - Csülkös bableves (Magyar konyha)

Hozzávalók
– 1 füstölt csülök 
– 25 dkg tarkabab 
– 2-3 babérlevél 
– 1-1 szál sárga- és fehérrépa 
– fél zeller 
– 1 csokor zöld 
– 1 kisebb vöröshagyma 
– 2-3 gerezd fokhagyma 
– só, pirospaprika 
– 1 evőkanál zsír vagy olaj 
2 dl tejföl 
– esetleg 1-2 kanál ecet 
– csipetke

Elkészítése
            A babot és a csülköt éjszakára külön-külön áztasd be. Másnap tedd mindkettőt egy fezék vízbe főzni. Néhány babérlevelet dobj bele, és egy órán át lassan főzd. Add hozzá a megtisztított zöldségeket, és forrald addig, amíg a csülök megpuhul.
            A csülköt emeld ki, és a levest fokhagymás, pirospaprikával színezett rántással sűrítsd. Tedd vissza a csülköt, forrald át alaposan, és tálalhatod is.

            A levest tejföllel, csipetkével kínáld, a csülök utána következik, mint második fogás. Adj mellé tormát, mustárt és kenyeret. De ha a húst felkockázod levesbetétként is tálalhatod. Ha szereted – ecettel ízesítsd!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése