2022. február 8., kedd

A városi élet hátrányaiból - képekkel illusztrálva

Német kutatók összehasonlították a hosszabb ideje városban élők és a vidéki lakosok idegrendszerét, és rájöttek, hogy a városiak agya sokkal fogékonyabb volt a stresszre. 
Állításuk szerint a városi lakosoknak sokkal több emberrel kell érintkezniük nap mint nap, és ez határozottan növeli bennük a stresszt. Továbbá arra is rájöttek, hogy a betondzsungelben élőknél gyakoribbak a hangulatváltakozások, és alapjáraton többet idegeskednek. Holland tudósok szerint pedig a skizofrénia kialakulásának lehetősége kétszer nagyobb azoknál, akik nagyvárosi környezetben nevelkedtek.
A három főbűnös, amitől biztosan mindenkinek megemelkedik a klortizol szintje:
A hatalmas lárma
Hangos, váratlan zajok (pl: autósok dudálnak, metró érkezik az állomásra, apácák zajonganak stb.). Tanulmányok kimutatták, hogy ezek legalább 90 percre megemelik a stressz hormon szintjét az emberben. A városi stresszt le lehet gyűrni, csak be kell kapcsolni saját magában a „pihenő fokozatot.” „Ismételj egy nyugtató szöveget, vagy gondolj egy olyan helyre, ahol nyugodtnak érzed magad!” – állítja egy professzor. Az efféle, naponta végzett meditációnak kimutatható eredményei vannak a stressz és feszültség csökkentésében.
A zöldterület hiánya
Aki bebörtönözve érzi magát a munkában, egy kis zöld körülötte már segíthet. A Michigani Egyetem kutatása kimutatta, hogy a börtönlakók nyugodtabban viselkednek, és kevesebb orvosi felügyeletet igényelnek, ha a természetben lehetnek. Brit tudósok szerint már napi 5 perc séta is jelentős mértékben hozzájárul a közérzet javulásához. Minden nap meg kellene próbálni egy kis időt a szabadban tölteni, legyen szó akár egy kis tóról vagy parkról. Még egy szobanövény is segít az asztalon. A Kansasi Egyetem kutatói rájöttek, hogy azok a kórházi betegek, akiknek szobájukban növény volt, jobban tűrték a fájdalmat, kevésbé voltak idegesek és a vérnyomásuk is alacsonyabb volt.
Kirándulás biciklivel
Folytonos ingázás 
Minél hosszabb, lassabb, zsúfoltabb úton kell a munkába jutni, annál idegesebben ér be az ember a munkahelyére. Éppen ezért érdemes biciklivel menni, vagy sétálni, még ha csak egy bizonyos szakaszon is. „A testmozgás segítségével könnyebben nyugalmi fokozatba kapcsolhatod az idegeidet.” – mondják sokan. El lehet kerülni a kiszámíthatatlan forgalmat és a tömegközlekedést, plusz ezzel a kis sporttal még a közérzetet is lehet javítani. Ha azonban mégis a dugóba keveredett, zsúfolt buszon álldogál az ember lánya, akkor ideje mélyeket lélegezni. Egy olasz kutatás szerint a lassú és egyenletes lélegzetvétel feloldja a feszültséget az emberben.
Munkába járás biciklivel
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése