2022. szeptember 24., szombat

Mérleg (Libra) jegy jellemzői 3/1. - szeptember 24 - október 23.

Jellemzése

            A Nap szeptember 24–október 23. között halad keresztül a Mérleg jegyen. A jegy uralkodó bolygója a Vénusz: a harmónia, béke, szeretet, remény, szépség, kényelem jelképe. A mitológiában Vénusz volt a szépség és a szerelem istennője. Kiindulva ebből a hasonlatból a Mérleg-ember különösen vonzódik a szép dolgokhoz, a művészetekhez. A harmónia megteremtésére törekszik, mert érzi, hogy a boldogsághoz így tud közel kerülni. A Vénusz vonzó bájt ad szülötteinek, és jó ízlést. Életélvezete finom, lehalkított és gyengéd. Személyisége kibontakoztatásához szükségét érzi egy "másik ember"-nek, legyen az akár barát, akár szerelmi társ. Ösztönző vágyat érez a kapcsolatteremtésre, és azon belül az egyetértésre.
Jelleg: Levegő 
Harmonikus szín: világoszöld, indigó kék, világos, levegős színek.

Szerencsenap: péntek 
Drágakő: Opál, gyémánt, fényes és mutatós ékszerek 
Szerencseszám: 5 és 6 
Virág: Orchidea, orgona, gyöngyvirág 
Uralkodó bolygó: Vénusz 
Jó szerelmi partner: Vízöntő, Ikrek, Szűz

            A levegő-jegyeknél megmutatkozó kapcsolatteremtési képesség tehát még hangsúlyozottabb lesz. A többi levegő-tulajdonság: a közlékenység és értelem magyarázza, hogy fontos számára a beszélgetés, hogy gondolatait kicserélhesse másokkal.
            Mint pozitív töltésű, kardinális minőségű jegynél, nála is észrevehető a kifelé irányuló tevékenység és az önkifejezésre való törekvés. Szeret a saját maga útján járni és nehezen tűr maga fölött bárkit. Ha szimbólumát, a mérleget vizsgáljuk, különböző analógiákat fedezhetünk fel. Miként a mérleg egy finom műszer, mely egyensúlyban van addig, míg akár a legkisebb tollpihe ki nem billenti szintjéből, ugyanígy a Mérleg-ember is tökéletes lelki egyensúlyra törekszik. A dolgok egyensúlyba hozásának vágyából fakad, hogy hajlik az együttműködésre. S ez egy igen értékes tulajdonsága, mert az emberi együttélés egy békés, hajlékony társsal sokkal kellemesebb, mint mondjuk egy erőszakossal.
            Igazságérzete rendkívül fejlett. A Mérleg-ember a dolgokat több oldalról vizsgálja. Mivel törekvése a béke megteremtése és fenntartása, ezért az igazságot is, ha az békétlenségeket eredményezne vagy sértene valakit, csak elfátyolozottan mondja ki, de ha örömöt tud okozni vele, akkor nyíltan beszél.

Személyisége

            Könnyű együtt lenni vele, mert ő maga is akarja a társaságot, és kellemes légkört akar teremteni. Szépen berendezett otthonra vágyik. A szépség alatt azonban nem a kínos rendet és a pedáns tisztaságot érti, mert ez fáradságos munkát igényelne, és ez nem lenne számára kellemes. Ne lepődjünk meg, ha egy szépen berendezett hálószobában, amelyben ízléses tárgyak láthatók, a fotel alatt egy zoknit látunk, az öltözőasztalon "művészi" rendetlenséget, a fiókokban némi zűrzavart. A Mérleg-ember szívesen halasztja elintéznivalóit holnapra, ha azok kényelmetlenséggel járnak. Úgy gondolja, majd az idő megoldja a dolgokat és kiegyensúlyozza.
            Meggyőződése, hogy egy szerencsés tárgyalás, vagy kiegyezés százszorta jobb, mint a harccal kivívott győzelem.
            A Mérleg cselekedeteit inkább az érzelem, mint az értelem vezérli, ezért kedélyállapot-hullámzásai is erősek: hol telve van reménnyel, hol meg letörten egy helyben topog. Általában képes felfedezni mindennek a jó oldalát, mégis hajlamos a szomorúságra is, de mivel törekszik a kiegyensúlyozottságra, ez hamar elmúlik. A változatosság utáni vágy is erős benne, ezért szívesen kezd új foglalkozásba. Személyes szabadságára nagy súlyt fektet, és hevesen tiltakozik minden kötöttség ellen, mert az kényelmetlenséggel járna.
            Erős vonzást érez a könnyű élethez. Nem szeret szembesülni önmagával, nem szeret a dolgok mélyére nézni, mert ott konfliktusok lehetnek. Nyilvánosság utáni vágya és közéleti szerelési kedve hangsúlyozott.
            A dolgokat több oldalukról, több szempontból is megvizsgálja és igyekszik többféle szempontot, véleményt összhangba hozni, de a béke érdekét szolgáló engedékenysége sok hibának is a forrásává válhat. Rendszerint diplomatikusan és tapintatosan bánik másokkal. A művészi érzék adja, hogy a zenében teljesen fel tud oldódni. Kitűnő táncos. A valóban kecsesen táncolók többsége a Mérleg-típusból kerül ki. Kézügyessége is igen jó. Akármilyen semmiségből csínosat és szépet hoz ki, és bár munkájában valószínűleg lesz egy kis felületesség, azért a szemnek kellemes látványt fog nyújtani. Megjelenése, fellépése kellemes és szeretetre méltó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése