2023. szeptember 21., csütörtök

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Rahó 7/3.

Rahó nevezetességeiből
Ha a Felső-Tisza-vidéken kirándulunk, érdemes megállnunk Rahón, s megtekintenünk a város nevezetességeit. A templomok, a régi épületek, a szobrok, a faúsztató (a faúsztatás történetét bemutató) múzeum, a tényér- és szarvgyűjtemény, az Árpád-vonal bunkerjei, a Fehér- és a Fekete-Tisza összefolyása stb. különleges élményt nyújtanak. Közülük mutatok be néhányat.
Főutca: Rahó főutcája a város központjától kezdődően a Tatár-hágó felé egyirányú, egyszersmind ezen a szakaszon nem főút, hanem mellékút. Tehát a város másik végére érve vigyázzunk, adjunk elsőbbséget a szembejövőknek, akik csak úgy tudnak a városon keresztülhajtani, illetve annak belsejébe jutni, ha azt (az ő menetirányuk szerint jobbra fordulva) megkerülik.

Régi római katolikus temploma a város központi terén áll. Gúla alakú toronysisakja a város minden részéből jól látható. Ablakai felül félkörív záródásúak.

Római katolikus egyháza 1790-ben alakult újjá. Anyakönyvét is azóta vezetik.
 Plébániatemplomuk 1825-ben épült Nepomuki Szent János tiszteletére. Híveinek száma közel több mint ezer. A szovjet rendszerben a templomot le akarták bontani, hogy a főtér „jellege” javuljon. A hívők összefogása azonban ezt megakadályozta.



Szép látványt nyújt az új pravoszláv Szentlélek-templom is.






Reformátusok is élnek itt, gyülekezetük mintegy 50 tagot számlál. Templomukat most építik.

Az 1949-ben betiltott görög katolikus egyház hívei 1989-től újjászerveződtek. Templomuk a főutcával párhuzamos Sevcsenki utcában található, 1792-ben épült Szűzanya Mennybevitele-templom.

A Közigazgatási hivatal a templommal szemben található.

Állandó jellegű híddal a két Rahót először 1782-ben kötötték össze. Ezen lehet átjutni a város bal partjára. Itt található többek között az egykori Láz-telep és a Némettelep, a vasútállomás és a bolhapiac is. A házak közül kitűnik három egyforma stílusú épület, a magyar honvédség 1940-es években emelt határvadász laktanyái. A tervező a vidékre jellemző építészeti formát választott: alul kő, felül fa. Némettelepen (Zipserei) áll a magyarság másik temploma, a római katolikus Nagyboldogasszony-templom.

Faúsztató múzeum

Volt Budapest Szálló


Tányér-, agancs- és szarvgyűjtemény
 A nyugdíjas Tuser László gyűjteménye. A vadászattal és hegedüléssel is foglalkozó öregúr szívesen vezeti körbe házában a hozzá betérőket, miközben érdekes történeteket mesél el egy-egy tányér vagy szarv eredetéről.















Földrajzi fekvésének, valamint egyedi tájainak és hucul kultúrájának köszönhetően a város Kárpátalja fontos turisztikai és rekreációs központja, számos turistatelep – Tisza, Breckul, Borkut stb. – található itt. Turista szállók, hotelek, magánházak működnek. A város olyan látványos hegycsúcsok között fekszik, mint a Hoverla (2061m), Csornohora (2026 m) és a Petrosz (2020 m).

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány kezdeményezésére a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának támogatásával 2006 novemberében korszerűen felszerelt Ukrán-Magyar Kulturális Oktatási és Információs Központ jött létre. Az intézmény célja az ukrán-magyar kulturális és gazdasági együttműködési lehetőségek feltárása, új kapcsolatok létrejöttének és a meglévő kapcsolatok fejlődésének elősegítése. A központ működtetéséről az alapítvány és a Rahói Járási Ukrán-Magyar Kulturális Együttműködési Társaság közösen gondoskodnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése