2023. szeptember 26., kedd

Nyelvek Európai Napja - szept. 26.

           2001 óta minden évben megünnepeljük a Nyelvek Európai Napját, melynek rendezvényei a kontinens nyelvi sokszínűségét állítják reflektorfénybe. A Nyelvek Európai Napja keretében megrendezett események a kezdetektől fogva két célt szolgálnak: egyrészt Európa gazdag nyelvi örökségére hívják a figyelmet, másrészt arra ösztönzik az embereket, hogy minél több idegen nyelvet sajátítsanak el.
            Európa a nyelvek tárháza: a 23 hivatalos nyelv a több mint 60 őshonos közösség regionális vagy kisebbségi nyelvével együtt valóságos „nyelvi tőkét" alkot, és ezt tovább gazdagítják a más országokból és kontinensekről származó lakosok nyelvei.

            A nyelv az emberi kommunikáció legáltalánosabb eszköze, tagolt, artikuláltan kiejtett beszédhangok alkotta elemekből felépülő jelrendszer, illetve ennek írásban rögzített formája. A nyelv minden társas tevékenység nélkülözhetetlen feltétele, s meghatározó szerepet játszik az egyének gondolkodásában is.
            Egy nyelv fogalmába általában két dolgot értünk bele: a beszélt nyelvet, és annak írott formáját, vagy formáit. Az írott nyelv – melynek szabályait a nyelv helyesírása adja meg – nagyon gyakran a beszélt nyelvtől részben független forma, és a beszélt formától függetlenül is fejlődhet, alakulhat. (Jellemző példa erre a norvég nyelv, melynek egy fő beszélt formája, a norsk nem kevesebb, mint négy írott formában jelenhet meg helyesen: a Bokmål és a Nynorsk a két hivatalos forma, a Riksmål és a Høgnorsk pedig nem hivatalos, de használt formák. Ugyanezen függetlenséget mutatják a helyesírás szabályainak változásai, amik általában nem járnak a beszélt nyelv változásával.)
            világ tizenkét legtöbb beszélővel rendelkező nyelvek: 1. Mandarin (Kínai), 2. Arab, 3. Hindi, 4. Angol, 5. Spanyol, 6. Bengáli, 7. Portugál, 8. Orosz, 9. Japán, 10. Német, 11. Koreai, 12. Francia.
            Főbb európai nyelvek: Albán, Angol, Baszk, Belarusz, Bolgár, Macedón, Cseh, Dán, Észt, Finn, Francia, Grúz, Görög, Holland, Ír, Izlandi, Latin, Lengyel, Lett, Litván, Magyar, Máltai, Német, Norvég, Olasz, Orosz, Örmény, Portugál, Román, Skót gael, Spanyol, Svéd, Szerbhorvátból (Bosnyák, Horvát, Montenegrói, Szerb), Szlovák, Szlovén, Török, Ukrán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése