2023. szeptember 22., péntek

Kelet-Kárpátalja nevezetességeiből - Rahó 7/4.

Rahó nevezetességeiből
Fekete- és Fehér-Tisza összefolyása
          Rahó központjától mintegy 3 kilométerre találkozik a Fekete- és a Fehér-Tisza. A Vesta benzinkút előtt kell elfordulni a Tiszabogdánba vezető útra. Itt a vasúti hídnál ölelkezik össze a két patak, hogy elkezdődjön a Tisza-folyó. Szinte hihetetlen, de tény: a szőke Tiszát idáig mintegy nyolcezer csermely, patak és kisebb folyó táplálja.
          A Csornohora-hegységet két oldalról megkerülő folyók nem véletlenül kapták ezt a nevet. Ha nem zavaros a folyó vize, gyönyörű látvány a világos és a sötét színű víz találkozása. A Fekete-Tisza Kőrösmezőtől 20 km-re, Okula-nyeregnél, 1268 méterrel a tenger szintje felett ered. A Fehér-Tisza pedig az 1650 méter magas Asztag hegycsúcs nyugati oldalában, kb. 1400 méter magasságból fakad.
          A Fehér- és Fekete-Tisza összefolyásának helyét Tiszaköznek (Usztyi-Reki) nevezik. A közúti és vasúti hídról is szép rálátás nyílik a két folyó egyesülésére. A Csornohora-hegységet két oldalról közrefolyó folyók fehér ás fekete vizeinek érdekes keveredése szemet gyönyörködtető látvány. Az egyesült Tisza egy 5 km hosszú és helyenkénti 1 km szélességű impozáns völgyet alakított ki, melyet jobb oldalon a Szvidovec-hegycsoport utolsó nyúlványai, bal partján pedig a Rahói-hegyek zárnak. A Tisza itt fogadja balról magába következő mellékvizét, a városnak is nevet adó 1373-ban még Rahowként emlegetett patakot, amit egy időben Moszkva-pataknak (!!!!) hívtak.

Baloldali piros pont a Fekete-Tisza forrása, a jobb alsó pedig a Fehér-Tisza forrása. És a Rahótól északra látható pontnál találkoznak.
Ott állok 2016. szeptember 9-én. Nagyszerű érzés volt.
(Szöveg elsősorban a Wikipediából. A felső képet én, az alsót Laci barátom készítette.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése