Amerikai
kutatók szerint az ember tíz alapillat észlelésére képes, például gyümölcsös,
mentolos, maró vagy rothadt szagot - csoportosították statisztikai modell
segítségével az aromákat amerikai tudósok.
Az
érzéki benyomások többségének létezik pontos, tudományos leírása. A színek a
fény meghatározott hullámhosszán keletkeznek, a hangok frekvenciájuk alapján
csoportosíthatók, az ízek öt alapvető kategóriába sorolhatók: keserű, édes,
sós, savanyú és umami, vagyis az ötödik íz, mely a húséhoz áll közel. Csak a
szaglással kapcsolatban nem volt eddig ilyen osztályozás.
A
lewistoni Bates Egyetem kutatócsoportja számítógépes technikával
csoportosította az illatokat tíz alaposztályba: "Az első kutatások azt
mutatják, van egy kis számú alapillat, mellyel a szagok teljes palettája
lefedhető". Tíz ilyen csoportot alkottak: illatos, fás-gyantás,
gyümölcsös, vegyi, mentolos, édes, pattogatott kukoricás, citromos, szúrós és
rothadó.
A
kutatók nem tartják tökéletesnek a rendszerüket, ahhoz kevés illatot elemeztek.
"Ez a tíz csoport a világ fontos tulajdonságait, köztük a veszélyt vagy az
élelem jelenlétét tükrözi. Továbbra sem bizonyos, hogy nincs több alaposztály,
kutatásunk azonban alátámasztja azt az elméletet, hogy a szaglás világa néhány
alapvető kategória szerint strukturálható" - írja a közlemény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése