2023. szeptember 28., csütörtök

Tíz alapillatot érez az ember

            Amerikai kutatók szerint az ember tíz alapillat észlelésére képes, például gyümölcsös, mentolos, maró vagy rothadt szagot - csoportosították statisztikai modell segítségével az aromákat amerikai tudósok. 
            Az érzéki benyomások többségének létezik pontos, tudományos leírása. A színek a fény meghatározott hullámhosszán keletkeznek, a hangok frekvenciájuk alapján csoportosíthatók, az ízek öt alapvető kategóriába sorolhatók: keserű, édes, sós, savanyú és umami, vagyis az ötödik íz, mely a húséhoz áll közel. Csak a szaglással kapcsolatban nem volt eddig ilyen osztályozás.
            A lewistoni Bates Egyetem kutatócsoportja számítógépes technikával csoportosította az illatokat tíz alaposztályba: "Az első kutatások azt mutatják, van egy kis számú alapillat, mellyel a szagok teljes palettája lefedhető". Tíz ilyen csoportot alkottak: illatos, fás-gyantás, gyümölcsös, vegyi, mentolos, édes, pattogatott kukoricás, citromos, szúrós és rothadó.
          A kutatók nem tartják tökéletesnek a rendszerüket, ahhoz kevés illatot elemeztek. "Ez a tíz csoport a világ fontos tulajdonságait, köztük a veszélyt vagy az élelem jelenlétét tükrözi. Továbbra sem bizonyos, hogy nincs több alaposztály, kutatásunk azonban alátámasztja azt az elméletet, hogy a szaglás világa néhány alapvető kategória szerint strukturálható" - írja a közlemény. 
(Forrás: Richpoi Hírek)
Raguzában (ma: Dubrovnik - Horvátország)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése