Tökéletesen ropogós, nem zsíros, alig érezni az élesztőt, pillanatok alatt megsül az
olajban, szinte hozzá sem ér és már kész is.
Hozzávalók:
3 dkg élesztő,
fél liter tej,
1 kg liszt,
2 dl tejföl,
1 evőkanál só
3 dkg élesztő,
fél liter tej,
1 kg liszt,
2 dl tejföl,
1 evőkanál só
Elkészítése:
Az élesztőt
langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy
tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
Ezután a tésztát kb. fél cm
vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerint formára kiszaggatjuk. Forró olajban,
frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.
A maradékot kiolajozott zacskóba téve, 1 héten keresztül akkor sütünk belőle,
amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.
Ízlés szerint akármivel ehető
egyéni ötlet szerint, de szerintem sajttal, fokhagymával, tejföllel
megszórva nagyon finom.
Régebben, amikor még kemencében sültek a házi kenyerek, eredetileg csak “vakarót” sütöttek, azaz a dagasztóteknő oldaláról-aljáról összekapart, leragadt tészta-maradékból készültek a lángosok. Méltán vált a gyerekek kedvencévé, majd terjedt el előbb a fiatalok, majd minden korosztály körében, emiatt azután már eredetileg lángos céljára készült a “kenyérlángos” tésztája. Azóta is ez a legnépszerűbb változat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése