2023. július 8., szombat

NEMZETEK KONYHÁJA - A tökéletes magyar lángos

            Tökéletesen ropogós, nem zsíros, alig érezni az élesztőt, pillanatok alatt megsül az olajban, szinte hozzá sem ér és már kész is.

Hozzávalók:
3 dkg élesztő,

fél liter tej,
1 kg liszt,
2 dl tejföl,
1 evőkanál só

Elkészítése:
            Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
            Ezután a tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerint formára kiszaggatjuk. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy.
          A maradékot kiolajozott zacskóba téve, 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk. 
            Ízlés szerint akármivel ehető egyéni ötlet szerint, de szerintem sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom.

Régebben, amikor még kemencében sültek a házi kenyerek, eredetileg csak “vakarót” sütöttek, azaz a dagasztóteknő oldaláról-aljáról összekapart, leragadt tészta-maradékból készültek a lángosok. Méltán vált a gyerekek kedvencévé, majd terjedt el előbb a fiatalok, majd minden korosztály körében, emiatt azután már eredetileg lángos céljára készült a “kenyérlángos” tésztája. Azóta is ez a legnépszerűbb változat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése