A puliszka Erdély egyik kedvelt mindennapi fogása. Nálunk is
van, aki készíti, de nem annyira elterjedt.
A puliszka gyorsan elkészül, finom, olcsó és laktató,
ráadásul gluténmentes! De kevesen tudják, hogy gyógyhatású étel. A kukoricaliszt
gazda B-vitamin forrás, számos telített zsírsavat, E-vitamint, foszfort,
magnéziumot, cinket, káliumot és rostot tartalmaz. Bár a főzés során sok
tápanyag elvész belőle, még így is, több, mint 60%-át megőrzi azoknak.
A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő
és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan
csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok
működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen,
csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek
megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.
Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a
savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a
zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek
ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló
antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti. Cukorbetegeknek is ajánlott
fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet
méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen,
serkenti az agy működésének az egészségét
(Kiskegyed)
(Kiskegyed)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése