2023. július 10., hétfő

A puliszka élettani hatásai

A puliszka Erdély egyik kedvelt mindennapi fogása. Nálunk is van, aki készíti, de nem annyira elterjedt.
 A puliszka gyorsan elkészül, finom, olcsó és laktató, ráadásul gluténmentes! De kevesen tudják, hogy gyógyhatású étel. A kukoricaliszt gazda B-vitamin forrás, számos telített zsírsavat, E-vitamint, foszfort, magnéziumot, cinket, káliumot és rostot tartalmaz. Bár a főzés során sok tápanyag elvész belőle, még így is, több, mint 60%-át megőrzi azoknak.
A kukoricának összehúzó, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő és tonizáló hatása van. Mivel többféle B-vitamint tartalmaz, hatékonyan csökkenti a stresszt, jótékony hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. A- és E-vitamin tartalma miatt véd a skelorizis multiplex ellen, csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát. Segíti a sejtek megújulását, sőt kálium tartalma miatt segíti a szív egészségét is.

Ha kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, csökkenthetjük a savtúltengést, és a gyomorfekély tüneteit. Mérsékelt fogyasztása által a zsírlebontás is beindulhat, hiszen olyan molekulákat tartalmaz, melyek ösztönzik a folyamatot. A kukorica liszt magas A-vitamin tartalma miatt kiváló antioxidáns, és az anyagcserét is serkenti. Cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, mivel szabályozza a vércukorszintet. Beindítja a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, véd a tüdő-és vastagbélrák ellen, serkenti az agy működésének az egészségét
(Kiskegyed)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése