Vízbe téve a friss tojás lesüllyed az edény aljára. Ha feljön a víz színére, már nem friss, ugyanis a tojásban levő légbuborék idővel növekszik, a friss tojásnál ez egész kicsi.
A friss tojás sárgája feltörés után szép domború, ha lapos, akkor nem friss.
Ha a forrástól számított 8-9 percnél tovább főzzük a tojást, akkor szürkés-feketés réteg alakul ki a sárgája felületén.
Tegyünk egy megmosott tojáshéjat a húslevesbe, ha igazán szép tükrösre akarjuk főzni! A lyukacsos mészváz, ugyanis szűrőként működik.
Ha a mészkedvelő növényeink, például a kaktuszok földjébe egy kevés összetört tojáshéjat teszünk, javítjuk a föld Ph-értékét.
A komposztálóban is jó helyen van a tojáshéj, javítja a komposzt ásványianyag összetételét.
A veteményesben, a palántákat megvédhetjük a csigáktól, ha összetört tojáshéjat szórunk az ágyásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése