Vannak
ételek, amelyek nagymértékben elősegítik a fogszuvasodást, míg mások éppen
védik a fogakat a plakkok kialakulásától.
Amikor cukros vagy sok keményítőt
tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, nemcsak testünket „tápláljuk”, de a
szánkban lévő plakkokat is. A dentális plakk főként baktériumokat,
szénhidrátokat és fehérjéket tartalmazó vékony, filmszerű lepedékes képződmény,
amely a szájüregben lévő kemény felszíneken (fogakon, implantátumokon vagy protéziseken)
alakul ki.
A plakkokban lévő savképző
baktériumok a szájba kerülő cukrokat vagy keményítőket bontani kezdik, a
folyamat melléktermékeként pedig beindul a fogszuvasodást előidéző savképződés.
A folyamatos szénhidrát - és sav - támadás hosszú távon károsítja a
fogzománcot, és fogszuvasodást vagy fogkőképződést eredményez. A dentális
plakkokban emellett olyan baktériumok is találhatók, amelyek kellemetlen
szájszagot, fogínygyulladást és a fogágy megbetegedését idézik elő.
A fogak ellenségei
Nem meglepő tehát, hogy az
édességek, ezen belül leginkább a ragacsos
nyalókák vagy cukorkák kiemelt
pusztítást végeznek a szájban. A szakemberek azt javasolják, hogy ha már
mindenképpen édességet kívánunk, válasszuk a szánkból gyorsan „kiürülő”
termékeket, és kerüljük a cukorkákat, nyalókákat vagy karamellákat, amelyeket
sokáig lehet majszolni. Ha ráadásul gyakran szopogatunk élénk színű cukorkát
(ami a nyelvünket is színesre festi), ne csodálkozzunk, ha hosszabb távon a
fogunk is elszíneződik tőlük.
A csokoládé ugyan édességnek számít, de a fogakra gyakorolt hatását
illetően ellentmondóak az eredmények: a jó minőségű, legalább 70 százalék
kakaótartalmú étcsokoládé, úgy tűnik, nem olyan káros, mint a többi édes
finomság.
Szintén kiemelt veszélyt jelentenek
a fogakra nézve a magas keményítőtartalmú élelmiszerek, amelyek apró darabkái
beragadhatnak a fogak közé. Idetartoznak a chipsek,
a sült krumpli vagy a fehér kenyér, így ezek fogyasztása után
mindenképpen érdemes fogat mosni. A gyermekek és tizenévesek fogproblémáinak
hátterében a leggyakrabban a cukros üdítők állnak, mert a cukor mellett az
üdítőkben lévő foszforsav és citromsav hatványozott terhelést jelent a
fogzománcnak.
Végül szintén hozzájárulhat a
fogszuvasodás kialakulásához az alkoholfogyasztás,
de sok gyógyszer is tartalmaz a
fogzománcot károsító összetevőt. Ha az általunk szedett gyógyszerek esetleg
fokozzák a szájban a savképződést, érdemes fluoridtartalmú szájvízzel öblögetni
a fogzománc erősítése és az ásványi anyagok pótlása érdekében.
A „jófiúk”: tejtermékek, zöldségek és
tea
A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök tisztító hatásúak, mivel fokozzák a nyálelválasztást. A
megfelelő nyáltermelés helyes szájápolási szokásokkal párosulva a lehető
leghatékonyabb természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen. A
tejtermékek, például a tej, a natúr
joghurtok és a kemény sajtok szintén fokozzák a nyálelválasztást, a bennük lévő
kalcium és foszfor pedig mérsékli a fogak ásványianyag-veszteségét, ezáltal
csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
A fekete és a zöld teában
lévő jótékony polifenolok megölik vagy ártalmatlanítják a dentális plakkokban
lévő baktériumokat, így megakadályozzák a szaporodásukat és a savtermelést. Bár
a tea mindenképpen védi a fogak egészségét, esztétikai bosszúságot azért
okozhat: főként a fekete tea komoly színező hatással bír, ezért az, aki fehér
fogakra vágyik, ne vigye túlzásba a teafogyasztást.
Szintén fogbarát választást
jelentenek a cukormentes rágógumik és
a fluoridtartalmú élelmiszerek –
például fluoridos ásványvizek, izotóniás italok, gabonapelyhek.
A helyes szájhigiéné
A fogkímélő étrend mellett a helyes
szájhigiéné is elengedhetetlen: naponta legalább kétszer mossunk fogat, és
egyszer használjunk fogselymet is. Étkezés után segíthet, ha vizet iszunk, vagy
a szánkat alaposan kiöblítjük. Cukros ételeket nassolás helyett inkább egy
főétkezés részeként fogyasszunk, az étel- és italfogyasztások között pedig
legalább két órát várjunk, hogy a nyál kifejthesse tisztító hatását. (Forrás: Richpoi Hírek)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése