2023. február 15., szerda

Tényleg létezik hatodik érzék?

Az ausztrál Melbourne-i Egyetem szakértőinek friss kutatása bebizonyította, hogy a hatodik érzék, vagy más néven az érzékszerveken túli érzékelés (ESP) valóban létezik.
A PLOS ONE című szakfolyóirat január 14-i számában közzétett tanulmány szerint az emberek képesek megállapítani a változás megtörténtét akkor is, ha nem látják pontosan, mi változott. Az egyének például észreveszik a másik külsejében beállt változást, hiába nem tudatosul bennük, hogy az illető fodrásznál járt.
A kutatás vezetője úgy nyilatkozott, hogy ez az első tudományos értekezés arra vonatkozóan, hogy a változás akkor is észlelhető, ha nem társul hozzá érzékszervekkel azonosítható tapasztalat.     
„A közvélekedés szerint a változások akkor is megfigyelhetőek direkt tudati úton, hogy olyan érzékekre kellene támaszkodnunk, mint a látás, a hallás, az ízlés, a szaglás vagy a tapintás. Erre a képességre gyakran hatodik érzékként, más kifejezéssel érzékszerveken túli érzékelésként is szokás hivatkozni" - magyarázta a kutatás vezetője. A kísérlet során színes fényképpárokat mutattak a résztvevőknek, amelyek ugyanazt a nőt ábrázolták, néhány esetben eltérő külsővel a két fotón, például más hajjal.       
Mindkét képet 1,5 másodpercig tették láthatóvá, 1 másodpercnyi szünettel. Az utolsó fotó után megkérdezték a résztvevőket, hogy észleltek-e változást, és ha igen, akkor válasszák ki egy kilenc elemből álló listáról, milyen jellegűt. Az eredmények szerint az alanyok direkt módon érzékelték a változást - még akkor is, ha nem tudták pontosan, az mire terjedt ki. Észlelték például a zöld és a vörös szín arányának különbségét, de ezzel az információval nem tudták azonosítani, hogy a kalapot érintette a különbség. Ebből következik, hogy az alanyok "érezték" a változást anélkül, hogy konkrétan érzékelték volna, és ez mindenképpen érzékszerveken túlmutató folyamatra utal. (Forrás: HáziPatika)
Murray-Suset Nemzeti Park (Ausztrália)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése