2024. február 18., vasárnap

Tutankhamon fáraó nyomorék volt


Különóra Ókor

Tutanhamon egyáltalán nem úgy nézett ki, ahogy elképzelnénk

2017. május 25.

Ha Tutanhamon fáraóról beszélünk, valószínűleg úgy képzeljük el, mint egy magas, daliás férfit, és hasonló arcot tulajdonítunk neki, mint amilyen híres szarkofágján látható. A földi maradványai alapján kutatók rekonstruálták, hogy nézhetett ki valójában Egyiptom egyik legnagyobb uralkodója – spoiler alert: egyáltalán nem úgy, ahogy gondolnánk.

Tutanhamon, másik elterjedt írásmód szerint Tutankhamon, uralkodói nevén Nebheperuré, (i. e. 1342 körül – i. e. 1324) az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának egyik utolsó fáraója. Történelmi szempontból nem volt annyira fontos személy, mégis nevét mindenki ismeri, hála a Királyok völgyében fellelt díszes szarkofágjának. Az övé volt az egyetlen épségben fennmaradt, a sírrablók által érintetlen fáraósír. És persze az sem elhanyagolható hírneve szempontjából, hogy temetkezési helye állítólag el volt átkozva, és azokat a régészeket, akik megtalálták (élükön Howard Carterrel), szörnyű módon érte a halál.
          Az azonban, ahogy Tutanhamon valójában kinézett, a közelében sincs annak, amit gyönyörű szarkofágja mutat, és annak sem, ahogyan eddig filmekben és mesékben ábrázolták. A daliás, magas, jóképű uralkodó helyett teljesen torz képet kaptunk a legutóbbi vizsgálatok alapján – ha ismerjük családja történetét, ez valójában nem is annyira meglepő. Egyiptomi radiológusok megállapították, hogy a fáraónak dongalába, nőies, keskeny dereka, kiálló fogai és igencsak aránytalan testalkata volt.

 Ezzel megdőlt az az elmélet is, miszerint kocsihajtás közben érte egy végzetes baleset, és ez okozta halálát – dongalába miatt valószínűleg még a járás is nehezére esett, nemhogy kocsit hajtani, minden nap sétabot segítségével járt-kelt a palotájában. Ezt igazolja az is, hogy nagyjából 130 sétabotot találtak sírjában, amelyeket vele együtt temettek el.
          Nem olyan nagy meglepetés egyébként, hogy a fáraó komoly testi fogyatékossággal született: nem csak korábbi felmenői házasodtak családon belül, hanem szülei is közvetlen, vér szerinti testvérek voltak. A kutatók szerint pontosan az emiatt kialakult hormonális egyensúlyhiánynak köszönhette testi fogyatékosságait, valamint korai halálát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése