2024. február 20., kedd

NOSZTALGIÁZOM - Látogatás Spring Hillbe a Magyar Klubba (USA - Florida)

Az emigránsoknak (így a magyaroknak is) jó szokásuk szerte a világban, hogy klubokat hoznak létre, és ott találkozgatnak. Florida Állam 16 millió állandó lakója közül 370 ezer vallja magát magyar származásúnak. Ehhez jön a sok illegálisan itt éldegélő, illetve a legálisan északról vagy Európából nyaraló, vagy látogató. Floridában ma 27 magyar klub működik, ebből Tampa környékén négy, minden vasárnap más helyszínen. Safety Harborban például minden hónap első vasárnapján. Itt még az a szerencsés helyzet is fenn áll, hogy a magyaroknak van egy saját temploma a saját tulajdonú klubház mellett. Ezért itt már 11-kor ökonomikus istentisztelettel kezdődik az összejövetel, majd 13 órától tartják a közös ebédet (van aki csak erre, vagy csak arra megy el). És ebéd alatt élő zene, vagy utána időnként műsor. (Istentiszteletet minden vasárnap tartanak itt magyar nyelven.)
Más kluboknál nincs templom, így ott a közös létért jönnek össze egy-egy magyaros ebéd ürügyén. És ha erre vetődik egy-egy művész Magyarországról abban az időben, akkor őt is meghívják. Természetesen ilyenkor jóval több a belépődíj, például 30 Dollár (6500,- Ft).
Gyülekeznek a résztvevők
Én február harmadik vasárnapján (17-én) a soros Springs Hill-i Magyar Klubba látogattam el a egy házaspár meghívására. A magyarok itt a szlovénok klubházát (felső kép) bérelik havonta egyszer, az összejövetelre. A tágas nagyterem minden rendezvényre alkalmas (evés, tánc, műsor akár egyszerre is), a szintén tágas és jól felszerelt konyhában pedig 400 személyre is lehet főzni.
Ez a klub mintegy 22 éve alakult. A most regnáló 6 fős vezetőség 2010-től dolgozik. Elnök: Éva Magyar (így használja). Ő 1957 februárjában jött ki, majd itt 30 évig könyvelt. „Semmi érdekeset nem csináltam”– nyilatkozta. Most azonban kedvesen megnyitotta a mintegy 120 fős klubösszejövetelt, majd asztaloktól asztalokhoz járva köszöntött mindenkit, a törzsvendégeket nevükön szólítva, az újakat bemutatva.
A magyar, a székely és az amerikai Himnuszok eléneklése után megkezdődött az ebéd (tyúkhúsleves, disznótoros – májashurka, kolbász, sülthús – rizs, párolt fehér káposzta, vaníliás tekercs-szelet).
Az evés befejezésével pedig kellemes műsor láthattunk-hallhattunk. De erről majd holnap, egy külön bejegyzésben számolok be.

 A magyar ízek vására
(2013-ban írtam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése