2023. augusztus 7., hétfő

Szombathely római kori emlékeiből

Iseum romkert
Az Iseum bejáratánál Majthényi Károly szobrászművész bronzba öntött alkotása 1980-tól köszönti az arra járót. Címe: Ünnepi menet Ízisz tiszteletére.
Majthényi Károly (1914–1990) szobrászata klasszikus ihletésű. Bronz és kő kisplasztikák, körplasztikák és domborművek is készültek műhelyében. A 70-es, 80-as években Szombathelyen tanított, és ő alapította a Zsennyei Művésztelepet.

Az 1955–1961 között feltárt Iseum romkertben van Szombathely legismertebb ókori építészeti emléke az Isis istennő tiszteletére emelt szentély. Isis a termékenység, az ég és alvilág istennője, de számtalan más alakban is létezik.

A Savaria-kút és Tyche istennő szobra Szombathely alapításának emléke 
A Savaria tér a hajdani Gothard-bérház, később Palace Szálloda helyén terül el. Ugyanis az 1945. március 4.-i bombázásban a ház romba dőlt. 1955-ben alakították ki a helyén a teret. A város ekkor emlékkút állításával emlékezett meg a római városalapításról.
A Savaria-kút felirata: "Claudius római császár emelte Savariát városi rangra i. u. 43. évben. Colonia Claudia Savaria alapítására emlékeztet ez a kút". Az oszlopán Tyche görög-római istennő pózol. Tyche a görög mitológiában a szerencse és a véletlen istennője. A római mitológiában, Fortuna a megfelelője. A Savaria-kút és Tyche istennő szobra Marton László alkotása.
Járdányi Paulovics István Romkert
Szombathely központjában, az 1930-as évektől tárták fel az i. sz. 50 körül alapított Colonia Claudia Savariensium épületcsoportjait. Az ásatásokat Járdányi Paulovics István vezetésével kezdték meg a régészek, és a mai napig dolgoznak rajta.
A mai romkert már túlterjed az egykori püspökkert határain. A 4. század elején építették a császári fogadásra alkalmas hatalmas palotát, ugyanis (Nagy) Constantin, II. Constantius, valamint Valentinianus császárok is töltöttek itt időt.
A korabeli palota alapterülete mintegy 200x200 méteres lehetett, de a monumentális épületegyüttesnek jelenleg csak a nyugati és az északi határai ismertek. Ugyanis itt állt a középkori kerek vár, majdan a 18. század végén emelt székesegyház, és a leánykollégium épületei is.
A császári palota épülettömbjéből kitűnik a 50x17 méter nagyságú fogadóterem, amely padozatát színes mozaikszőnyeg díszítette. A mai ismeretek szerint ez a mozaikfelület volt Pannonia provincia legnagyobbika.
A romkertben az egykori bazaltkő borítású úton sétálgatva megtekinthetjük a hajdani Mercurius szentély alapjait és a nyolcszögletű fürdőházat, amelynek külső falát falfestményekkel díszítették. A bazaltkő borítású út kereszteződésénél vámház, fazekasműhelyek és boltok álltak. A római város fazekas tárgyaihoz kapcsolódik a Savaria fazekasok (In memorian Bónis Éva) című állandó kiállítás.
 (Forrás: Wikipedia, nyugat.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése