2022. augusztus 7., vasárnap

Savaria (Szombathely) a római korban

Claudius császár születésnapjára - i. e. 10. augusztus 1.

Savariát Claudius császár alapította i. sz. 50 körül, fontos polgárjogú települést teremtve ezáltal Pannonia provinciában. A colonia helyét a Borostyánkő út határozta meg. Az Apollóról elnevezett tizenötödik légió veteránjait telepítették itt le. Alapításakor a város a Colonia Claudia Savariensium (a savariaiak claudiusi coloniája) nevet kapta, lakosságának nagyobb része római polgár volt; az első városlakók közül többet név szerint is ismerünk. A tartomány kettéosztása után Savaria lett Felső Pannonia közigazgatási és vallási központja. Septimius Severus uralkodása alatt a városban jelentős kőépítkezések zajlottak. A 3. század végén Diocletianus közigazgatási reformjának következtében Savaria város Pannonia Prima provincia fővárosa lett. A fővárossá válás miatt felépítették a polgári helytartó palotáját, melyet a 330-as években megnagyobbítottak a császárok gyakori itt tartózkodása miatt. Ez időben hadsereg is állomásozott a városban, amelyet állomáshelyéről lancearii Sabarianses-nek (savariai lándzsásoknak) neveztek.
A 3. század végére a keresztény vallás széles körben elterjedt. Amit a savariai kereszténységről tudunk, azt főképpen a városban vértanúhalált halt Quirinus sisciai püspök szenvedéstörténetéből és a város szülöttjének, Szent Mártonnak az életrajzából ismerjük. Ebből és a sírfeliratokból megállapítható, hogy a 4. századi városban nagyobb lélekszámú keresztény közösség élt.
A Ravennai krónika tudósítása szerint az ókori Savariát földrengés pusztította el 456. szeptember 7-én. Az elemi csapás okozta kár mértéke máig vitatott, hiszen egyetlen olyan régészeti megfigyelést sem sikerült tenni, amelyet egy nagy erejű földrengéssel lehetne kapcsolatba hozni. Természetesen a földrengés után sem szűnt meg az élet Savariában, amit a pénzforgalom és a folyamatos temetőhasználat is bizonyít.
A feltárt épületmaradványok arról adnak tanúbizonyságot, hogy az egykori Savaria egy nagy jelentőségű városi rangú települése volt Pannónia provinciának.

Híres látogatók
Savarianak (Szombathelynek) nem csak híres szülötte van Szent Márton személyében, hanem jelentős történelmi személyiségek is megfordultak a városban. Középkori krónikák beszámolnak arról, hogy Nagy Károly a Frank Birodalom császára elzarándokolt Szent Márton szülőhelyére az iránta érzett tiszteletéből. Sőt, amikor legyőzte az avarokat, a vert seregből megmaradt embereket Sopron és Szombathely közé telepítette. Hiába, ismerte már a környéket.
Több legenda is öregbíti a város hírnevét, amik közül az egyik, hogy itt kiáltották ki császárrá Septimus Severist, aki 18 évig uralkodott a Római Birodalomban. Erről sajnos írásos bizonyíték nem maradt fent, de szép számmal találni hiteles utalásokat az ókori leletek között.
Nem volt még egy település Pannónia területén, amit ennyire szerettek volna a Birodalom császárai. Példa erre, hogy Marcus Aurelius is itt töltötte a jól megérdemelt "szabadságát", míg Constantinus császár szinte elválaszthatatlan volt Savariától. Ezek a neves vendégek csak még tovább növelték a város tekintélyét.
(Claudius szobra ókori eredetű. A Vatikáni Múzeumban található.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése