2022. július 7., csütörtök

A csók világnapjára - július 6.

A csók fajtái (A szemérmes puszitól a francia csókig)


Kutatások alapján a férfiak és nők 60%-a állítja, hogy az első csóknak döntő hatása van a megfelelő partner kiválasztásában. Különösen igaz ez a nőkre, akiknél fontos szerepe van a “Nagy Ő” megtalálásában. Az első csók sokszor meghatározza egy kapcsolat kezdetét vagy korai végét.
            A hamisítatlan érzéki gyönyört keltő csókhoz két ember egymás iránti odaadása, tudása és kölcsönös szimpátiája kell. Csókot adni és kapni egyforma hevességgel érdemes. A legtöbb csók két alapvető mesterfogás keverékéből: a zárt és a nyitott szájjal történő csókolózás elemeiből áll.
            A csók kezdetben általában lágy és szelíd. Zárt vagy alig nyitott ajakkal kezdjük. Ideális esetben az arcizmaink tökéletesen lazák. Ettől hamarabb érezzük úgy, hogy a szánkkal csókolózunk, nem csupán az ajkainkkal. A szorosra zárt ajak és a csücsörítés a tartózkodás jele, és lehetetlenné teszi, hogy valóban megcsókoljanak. Ugyan miért akarnál szigorú apácanövendéknek tűnni? Lazítsd el az ajkadat, hagyd, hogy gyengéden puhatolózva találjon rá kedvesed szájára.
            Könnyedén húzd végig a felső ajkad vagy mindkettőt a társad száján. Finoman lehelj csókot az állára, az orrára, a szemöldökére, a szemhéjára, a halántékára, a fülére, a nyakára és a tarkójára, igyekezz kifigyelni, melyiknek örvendezik legjobban. Ha valami igazán a kedvére volt, azt valószínűleg változatlan formában és helyen viszonozza.
            Játszadozz, csókolgasd az ajkait, az arcát és a nyakát tovább. Immár kissé erősebben tapaszd az ajakad az övére, egy-egy csókod tartson hosszabb ideig, mint az első körben. Nagyon finoman megharapdálhatod párod ajkának széleit is.
            Számtalan pár beéri ennyivel. Mások számára ez a száraz csók jelenti a romantikát, és sokkalta vonzóbbnak érzik a nyelves pusziknál. Egyesek visszataszítónak tartják a nyelves (vagy francia) csókot, a romantikusabbak és a kalandosabb természetűek azonban szeretik.
            De térjünk vissza az ajkaidhoz, amelyek immár kissé kinyíltak. Dugd ki rajta egy picit a nyelved, és a hegyével nyalintsd meg társad ajkát. Mivel egy férfi ajka sem fagylalt vagy jégkrém, kerüld az összeszorított ajkakkal való szopogatását, és még véletlenül se úgy nyalogasd, mint egy olvadófélben lévő fagyit! Egyszerűen érintsd meg nyelved hegyével az ajkak közepét, majd két oldalát, végül húzd végig nyelved párod felső ajkán. Lassan haladj, figyeld, melyik rész érintése tetszik neki a legjobban, és miként válaszol. Ha még újdonság számára ez a játék, segíts neki ellazulni. Türelmed jutalma a szemérmetes csók boldogsága.
            Ajkad alsó ívét érintsd kedvesed ajkához, nyisd ki kissé a szád, dugd ki a nyelved hegyét, és lassan, nagyon gyengéden fedezd fel vele párod ajkainak külső, majd a belső felületét. Valószínűleg követi a példád és viszonozza mozdulataidat a felsőajkával és nyelve hegyével. Ezután tedd meg ugyanezt, a felső ajkaddal érintve száját, és közben kínáld fel számára az alsó ajkad.
            Miután kellőképp elidőztetek egymás ajkán csüggve, merészkedj kissé beljebb. Mozgasd gyorsabban ide-oda, fel-alá a nyelved, játszadozzatok, mintha a két nyelv kergetőzne. Azután finoman vonulj vissza, csukd be a szád, hogy ismét teljesen ellazulhassanak az arcizmaid és a nyelved.
            Soha ne merészkedj túl mélyre a párod szájában, ne próbáld a torkán ledugni a nyelved, és a társadnak se engedd meg ezt. Némely férfi ugyanis hajlamos ugyanúgy használni a nyelvét, mintha a hímvesszője lenne, és mindenáron a szájüreg mélyére törekszik. Amikor ez előfordulj, húzódj vissza, csukd be a szád, majd kezdd elölről a csókolózást az apró, finom érintésekkel. Kedvesed bizonyára hamar megérti a jelzést.
            Tartózkodjatok egymás nyelvének túl erős szopogatásától és beszívásától, mert sem ez, sem a dárdaszerűen előreszegezett nyelv bökdösése nem kellemes. Tétlen se maradj, ha nyelvedet lustán megtartod magadnak, nem lesz túl vidám élmény a csókolózás.

Egy átlagos 70 éves élet időtartama alatt az ember 110. 000 percet tölt csókolózással.
          A csókolózás egy bonyolult fizikai folyamat, mely jelentős izomkoordinációt igényel. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe.
            A férfiak 63, a nők 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.
            A leghosszabb csók rekordját folyamatosan próbálják megdönteni. Az aktuális rekorder egy bangkoki pár, akik 46 óra 22 perc 9 másodpercen keresztül csókolóztak Thaiföldön a szerelmesek napja alkalmából rendezett csókmaratonon.
            A Nature magazin egyik cikkében 2003-ban arról számolt be, hogy kétszer annyian fordítják jobbra a fejüket, mint balra.
            A csókokkal foglalkozó tudomány a filematológia. A csókolózás feltehetően tanult viselkedés, nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimók és az új-zélandi őslakók, a maorik kultúrájában például az orrokat dörzsölik össze helyette. (Ez sem rossz, ki kell próbálni!) (A képeken Picasso és Henrik Sorensen képzelte csókok.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése