2024. április 23., kedd

Törökország április 23-án ünnepli nemzeti függetlenségének napját, és egyúttal a gyerekek napját is. Ennek örömére bemutatom a baklavát, a mézédes török finomságot.

          Az elképesztően édes, de hihetetlenül finom baklava valószínűleg már meghódította az egész világot, most az Ön konyhája következik.
            A jó baklava egyik titka, hogy - a tévhittel ellentétben - nem darálni kell hozzá a diót, csak összetörni, így elég ropogós marad.

Hozzávalók:
12 réteslap, 15 dkg vaj
50 dkg dió, 25 dkg méz
30 dkg cukor, 1 evőkanálnyi fahéj
3 szegfűszeg, 2,5 dl víz
2,5 dl citromlé

Elkészítés ideje: 70 perc.

Elkészítés menete:
          A vajat olvaszd fel, és tartsd kenhető állapotban. Egy nagyobb tepsiben helyezz egymásra négy réteslapot úgy, hogy minden réteget locsolj meg egy kis vajjal. Törd össze a diót, keverd el 25 dkg cukorral és a fahéjjal, majd a felét szórd rá a vajas réteslapokra. Ezután jöhet újabb négy réteslap, megint meglocsolva vajjal, majd arra a diós keverék másik fele.
          Végül jöhet az utolsó négy réteslap, szintén vajazva. A cukorból, vízből, citromléből és mézből készíts szirupot. Ha elkészült, a felét egyengesd el a réteslapokon, majd tedd 175 fokra előmelegített sütőbe a rétegzett süteményt. Nagyjából fél óra alatt elkészül, de ezalatt a szirup másik felével locsolgatni kell, hogy tökéletes legyen a végeredmény. (Forrás: Femina)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése