2023. április 22., szombat

A Föld napjára - április 22. Érdekes természeti képződmények a Földön

Oszlopok sivataga (Pinnacles Desert) Ausztráliában


A Föld Napja környezetvédelmi akciónap társadalmi kezdeményezésre indult az Egyesült Államokból. Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Célja, hogy akciókkal, rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
            Ebből az alkalomból elgondolkodhatunk azon is, hogy Földünk felszínének képe folyamatosan változik, új formákat ölt. Amit ma látunk, csak egyszerű állókép. Olyasmi, mint amikor egy kézilabdameccsen a fényképezőgépnek sikerül elkapnia a hálóba tartó labdát. Az ilyen képen a labda mintha megállt volna a levegőben. Ilyen pillanatkép az is, amit mi a Földünkről látunk, mert itt a mozgás emberi mércével mérve olyan lassú, hogy képtelenek vagyunk érzékelni. Ahhoz ugyanis, hogy egy érdekes sziklaforma, vagy szemet gyönyörködtető hegycsúcs kialakuljon, sok-sok ezer, vagy éppen millió évnek kell elmúlnia.
            Pedig ez az állandó változás igen lenyűgöző! Főleg, ha tudjuk, hogy a folyók, a szelek, a Nap melege folyamatosan pusztítja, rombolja és szállítja azt a több ezer vagy százezer tonnányi anyagot azokról a felszínformákról, amelyeket a Föld belső erői alakítottak ki. A Föld szilárd kérge, pontosabban felszíne ősidők óta a mélyben dúló és a felszínen ható irdatlan erők küzdőtere. E harc során óriási hegyláncok születtek, égbe nyúló sziklás csúcsok keletkeztek (pl. a képen nézem Új-Zélandon a Cook-csúcsot), de vannak szelíd dombok, kietlen sivatagok és zord jeges tájak is. (E cikkem megjelent: Veszprémi 7 Nap; 1998. április 23.)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése