2023. április 22., szombat

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30. Lángosfélék

           A szabadtéri sütés-főzés a kellemes tavaszi, nyári, őszi délutánok, esték jó hangulatú családi, baráti összejöveteleinek kellemes velejárója. Készíthetünk bográcsételt, süthetünk kemencében, nyárson vagy roston, hús-, vagy halételeket, de zöldségekből, gyümölcsökből is csodás ízparádét varázsolhatunk.
Krumplis lángos 1.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 30 dkg burgonya, 1 cs szárított élesztő, 1 csapott tk só, 4 dl langyos víz, 1,5–2 liter olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A krumplit megfőzöm, meghámozom és átnyomom. A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem a sóval, az élesztővel és a főtt krumplival. Az egészet vízzel egy sima tésztává keverem. Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.

Krumplis lángos 2. (A képen látható krumplis lángost összeállította, gyúrta, sütötte Szlivka Peti gyerekkori barátom; a lecsót Bodnár Laci, Galambos Gabi gyerekkori barátaim és én készítettük Újcsanáloson, Gabiék piknikjén - Miskolc mellett 20 km-re - 2013. augusztus 13-án. Nagyon finom volt együtt fogyasztva, ajánlom mindenkinek.)
Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg burgonya, 2,5 dkg friss élesztő, 1 csapott tk só, fél liter tej, 1,5–2 liter olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A krumplit megfőzöm, meghámozom és átnyomom. A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem a sóval, az élesztővel és a főtt krumplival. Az egészet a tejjel egy sima tésztává keverem. Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.

Lángos 1.
Hozzávalók: Fél kg liszt, 1 cs élesztőpor, 1 csapott tk só, 4 dl langyos víz, 1,5–2 liter napraforgóolaj a kisütéshez.
Elkészítése: A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem az élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom. Egy kendővel fedem le és meleg helyen 20-30 percig kelesztem. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.

Lángos 2.
Hozzávalók: Fél kg liszt, 1 cs élesztőpor, 1 csapott tk só, 2,5 dl langyos víz, 1 dl langyos tej, 2 tk cukor, 1,5–2 liter olaj a kisütéshez.
Elkészítése: Egy csészében a tejet az élesztővel és a cukorral felfuttatom. A lisztet egy tálba szitálom és összekeverem a tejes élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává keverem. Kendővel letakarva meleg helyen 20-30 percig kelesztem. Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok. Egy lábasban olajat melegítek és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem. Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem

Langalló (kemencés lángos)
Hozzávalók: 8 darab lángostészta, 2 dl tejföl, 10 dkg sertés-, vagy libazsír, 8–10 gerezd fokhagyma, liszt, só.
Elkészítése: Egy tepsit, vagy sütőlemezt liszttel megszórok, majd ráterítem a kihúzott lángosokat és betolom a legforróbb fokozatra állított sütőbe. Kb. 15 perc alatt kész.
Nagyanyám lángosa
Hozzávalók: Mintegy 60 dkg kenyértészta-maradék (illetve amennyit sikerül kilopni belőle), 10–12 gerezd fokhagyma, 1 pohár tejföl, 10 dkg disznózsír, csipetnyi só.
Elkészítése: A kenyértésztából lángosokat formálok és a kemencében (szárazon!) megsütöm. Mikor szép sárgás-barnára sült sózom és beecsetelem a fokhagymás tejföllel.
Fokhagymás tejföl: A zsírt megolvasztom, majd belekeverem a tejfölt és az átpréselt fokhagymákat. Melegen tartom.

Káposztás lángos
Hozzávalók: 8 adag lángostészta1 kg káposzta, 1 evőkanál cukor, 10 dkg zsír, 2 evőkanál só, 1–2 késhegynyi bors, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A káposztát lereszelem, sózom és egy óráig nyugton hagyom. Egy lábasban felmelegítem a zsírt és abban megpirítok egy evőkanál cukrot. A kinyomkodott káposztát beledobom a lábasba és állandóan kevergetve készre párolom. Őrölt borssal ízesítem. A lángosokat a káposztával féloldalt megtöltöm, a második oldalt ráhajtom, a széleket összenyomom. Forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm.

Húsos lángos
Hozzávalók: 1 kg lángostészta, 20 dkg tetszőleges felvágott, 1–2 késhegynyi bors, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A felvágottat apróra vagdalom és borsozom. A húsmasszát összegyúrom a lángostésztával. A lángosokat forró olajban kisütöm.

Kapros juhtúrós lángos
Hozzávalók: 8 adag lángostészta, 30 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 1 csomó kapor, 1 tk só, olaj a kisütéshez.
Elkészítése: A juhtúrót áttöröm és elkeverem a tejföllel és az összevágott kaporral. A lángostésztákat kihúzom, megtöltöm a túrókeverékkel, ráhajtom a másik szélét, majd forró olajban mindkét oldalát szép pirosra sütöm.

Lángos pizza
Hozzávalók: 4 kisült lángos, 20 dkg főtt sonka, 10 dkg reszelt sajt, pizzafűszer, ketchup.
Előkészítése: Egy sütőlemezre teszem a lángosokat, és megpakolom a többi hozzávalóval. Sütőben felső lángon, vagy grillsütőben mintegy 10 perc alatt készre sütöm.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a jó ötleteket. Főleg a zsírmentes Langalló receptje tetszik.
    üdv: Saci

    VálaszTörlés