2023. április 24., hétfő

Előzetes a Szabadtéri Sütés Főzés Világnapjára - április 30.

Grillezett zöldségek, gyümölcsök
      Szinte minden zöldséget lehet grillezni. Különösen alkalmasak a padlizsán, cukkíni, paradicsom, paprika különböző fajtái, vörös-, lila-, póréhagyma, édeskömény, gomba, spárga. Ezek nem igényelnek különösebb előkészítést, pácolást. Lehet grillezni kukoricát, burgonyát, karalábét, kelbimbót, zellert, sárgarépát, de ezeket érdemes előtte félig megfőzni és utána grillezni. Készíthetjük önmagukban, csoportosan vagy nyársra húzva. Mindig ügyeljünk arra, hogy olyan zöldségeket kombináljunk melyek grillezési ideje hasonló. A grillezett zöldségek variációja számtalan, csak a fantáziánk szab határt
Sonkás sült paprika
Hozzávalók: 8 db húsos tölteni való  peprika, 15 dkg juhtúró, 2 vékony szelet füstölt sonka, 10–15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál vaj, tejföl, petrezselyemzöld
Elkészítés: A szép húsos paprikákat kicsumázom, majd hosszában félbevágom, a szeletelt füstölt sonkát felcsíkozom, a sajtot lereszelem, a petrezselyem zöldjét apróra vágom, ezt belekeverem a tejfölbe. A félbevágott paprikáim belsejét ujjammal alaposan megkenem egy kevés vajjal, elosztom bennük a juhtúrót, erre a sonkacsíkok mennek, rákanalazom egyenletesen a petrezselymes tejfölt. Végül tetejét megszórom a reszelt sajttal. Kivajazok egy tűzálló tálat, húsos felükkel lefelé eligazítom benne a megtöltött paprikáimat, majd addig sütöm a grillen  (parázyon), míg a sajt szépen ráolvad. Friss mákos vagy szezámmagos zsemlével tálalva szuper reggeli, de grillezett húsok remek kísérője is lehet.

Pečeni kukuruz (horvát grillezett kukorica)
Hozzávaló: 4 kukoricacső, vaj, só, bors.
Elkészítés: A kukoricacsöveket megmosom, leszárítom, vajjal bedörzsölöm és grillrácsra helyezem. Körben meggrillezem. A végén sózom és borsozom.
Grillezett kukorica
Hozzávalók: 1 kg tejeskukorica, só.
Elkészítés: A kukoricákat megkent rácsra rakom és időnként forgatva faszénparázson grillezem. (Az úgynevezett takarmánykukoricát előtte nem árt 8–10 percig forró vízben blansírozni.)

Grillezett paradicsom
Hozzávalók: 10–12 közepes paradicsom, olaj.
Elkészítés: A paradicsomokat megmosom, leszárítom, majd beleforgatok kb 2 evőkanálnyi olajba. Faszénparázs felett rácsra rakom és gyakran forgatva meggrillezem. Húsok mellé, illetve önálló ételként egyaránt nagyon finom és mutatós.

Roston sült padlizsán
Hozzávalók: 1 kg padlizsán, só, bors, olaj
Elkészítés: A vastagabb szeletekre vágott padlizsánt sózom, borsozom, majd hűvös helyen pihentetem. A szeleteket olajjal kenem, majd rostélyon megsütöm.

Banán roston sülve
Hozzávalók: 2 db banán, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, 1 db narancs
Elkészítés: A meghámozott banánokat hosszában kettévágjuk, meglocsoljuk a narancs levével, meghintjük a lereszelt héjával és fél órán át érleljük. Olvasztott vajjal megöntözve faszénparázs felett – egy-egy oldalát 2–3 perc alatt – megsütjük. Az utolsó pillanatokban megszórjuk porcukorral, és most már csak addig pirítjuk, hogy a cukor karamellizálódjon, azaz megbarnuljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése