Megannyi
csodás élettani hatása mellett sokféleképpen elkészíthető,
olcsó és még szépít is.
A
köles a legősibb termesztett gabonaféle, amely Kína területéről
terjed el a világban. Az ó- és középkori Magyarországon a
legelterjedtebb gabona volt, de a kenyérgabonák térhódításával
fogyasztása egyre inkább háttérbe szorult. A XVIII-XIX. századtól
fogyasztása szinte teljesen megszűnt (egész Európa szerte), de
Afrikában, Indiában és Ázsiában ma is termesztik és a világ
népessége 1/3-ának ma is mindennapi eledele.
Az
előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az
egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel
mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag
aminosavakban is.
Az
elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék
családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám
kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A
köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen
egyedülállóak.
A
gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas
rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így
böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de
okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az
étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt
a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással
is bír, és alacsony kalóriatartalmával –
miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető
a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza
a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium
tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz
foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban
is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy
tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan
megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a
körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a
szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon
is.
Ideális
tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.
Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a
fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Alap
a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető.
Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel
kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves,
köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles
liszttel.
Gazdagíthatjuk
vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe
is, hiszen gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a
rizst.
A
köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a
petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor
összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal, kardamommal, kakaóval,
mákkal, dióval.
Figyelem!
Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan,
többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott
kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros
mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve
15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz,
fele tejjel is.
Köret:
fokhagymás, kukoricás köles
Hozzávalók:
1
bögre köles
3
bögre víz ( még jobb, ha húslevesben, zöldséges alaplében
főzzük)
5
gerezd fokhagyma
1
teáskanál őrölt kurkuma
1
nagy csokor, apróra vágott petrezselyem
1
doboz konzerv kukorica
4
evőkanál olaj
só
Elkészítése:
Az
olajra rádobjuk az egészen apróra vágott fokhagymát, és addig
pároljuk, amíg az illata kicsit szelídül. Rászórjuk a kurkumát,
megkeverjük, majd jöhet az edénybe a megmosott köles. Felöntjük
a vízzel/ alaplével, hozzáadjuk a sót. Fedő alatt időnként
megkeverve 15-20 percig főzzük. Hozzákeverjük a kukoricát,
hagyjuk, hogy átforrósodjon. Tálaláskor meghintjük az apróra
vágott petrezselyemmel.
Tipp:
készíthetjük ízlés szerint / párolt, sült / vegyes zöldséggel
is.
Egytálétel:
lecsós, kolbászos rakott köles
Hozzávalók:
1 bögre köles
3 bögre víz
1 üveg lecsó/konzerv (a legjobb persze a friss lecsó)
40 dkg lángolt kolbász felkarikázva
1 nagy doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
20 dkg reszelt füstölt sajt
só
frissen őrölt fekete bors
1 bögre köles
3 bögre víz
1 üveg lecsó/konzerv (a legjobb persze a friss lecsó)
40 dkg lángolt kolbász felkarikázva
1 nagy doboz tejföl
3 gerezd fokhagyma, összezúzva
20 dkg reszelt füstölt sajt
só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
A
megmosott kölest háromszoros vízzel feltesszük főni, fedő alatt
időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul. A kölest egy
közepes tepsibe vagy sütőtálba simítjuk. Egyenletesen
eloszlatjuk rajta a lecsót, sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük
a felkarikázott lángolt kolbászt. Egyenletesen megkenjük a zúzott
fokhagymával összekevert tejföllel, majd meghintjük a reszelt
füstölt sajttal.
Desszert:
gyümölcsös kölesfelfújt
Hozzávalók:
1 bögre megmosott köles
3 bögre tej
6 dkg vaj
2 egész tojás.
1 evőkanál vaníliaesszencia
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál barnacukor vagy méz
10 dkg mazsola
1 teáskanál sütőpor
15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs
10 dkg mandulaforgács (elhagyható)
csipet só
vaj a kikenéshez
1 bögre megmosott köles
3 bögre tej
6 dkg vaj
2 egész tojás.
1 evőkanál vaníliaesszencia
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál barnacukor vagy méz
10 dkg mazsola
1 teáskanál sütőpor
15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs
10 dkg mandulaforgács (elhagyható)
csipet só
vaj a kikenéshez
Elkészítése:
A
tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A
sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből
csipet sóval kemény habot verünk.
A
hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük
egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és
óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe
vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával,
majd 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Magában
is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös
öntettel.
(hvg.hu)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése