2023. február 6., hétfő

NOSZTALGIA - Budapesti Mangalica Fesztivál - 2015. február 6–8.

          Az idén nyolcadik alkalommal rendezik Budapesten a Mangalica Fesztivált, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren.
A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvényen a kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A vásárló nem kap hamisítványt, csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja.



A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer) támogatását is.

A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös- fecskehasú) 3–3 példány és egy anyakoca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában.
A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsor van a fesztiválon. Napközben autentikus népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók. Kora délutántól könnyűzenei koncertek, szombaton hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják.

Néhány érdekesség

 Szakálos Ernő Gyomaendrődről (Békés megye) vonattal, cuccostól éppen önarcképet készít.
Mellette Takács Petra tatai lány, aki építészmérnöknek tanul székesfővárosunkban.

Van aki nem eladni jött, hanem olvasgatni. Éljen a kultúra!

Az árakról egy kis bemutató. tepertő, gesztenye, hagymás vér 5 ezer, karaj 6 ezer, libacomb 9 ezer, sajt 12 ezer kilója. Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése