2023. november 25., szombat

Szent Katalin vértanú emléknapjára - november 25.

          A Katalin görög eredetű szó, jelentése tiszta, szeplőtlen. Legismertebb viselője Alexandriai Szent Katalin vértanú. Tisztelete a régebbi századokban azért volt annyira elterjedve, mert legendája szerint, amikor Jézus gyűrűvel eljegyezte, egyúttal megígérte neki, hogy meghallgatja mindazokat, akik ájtatatosan és bizalommal fohászkodnak hozzá pártfogásért.
            Maximianus császár (306–12) keresztény-üldözéseinek kezdetén élt. Alexandriában, fejedelmi családban született 305 táján. Nem volt szép, de már gyerekkorában kitűnt csodálatos okosságával. Korán megismerte a keresztény tanításokat. Különösen Jézus személyisége hatott rá, aki Mária kérésére el is jegyezte.  A bálványok tiszteletére rendezett  áldozatokban mint keresztény, nem akart részt venni, s nyíltan ellenszegült a császár parancsának. Tizennyolc évesen a császár elé kérettzkedett, s megszidta őt zsarnoki uralmáért. Az érvekre a császár nem tudott válaszolni. Emiatt ötven tudós férfit küldtek hozzá, hogy a pogányság számára megnyerjék. A jámbor szűz oly bölcsességgel védelmezte hitét, hogy mindannyian keresztények lettek. Erre a császár kivégeztette őket, Katalint pedig megkínoztatta, majd börtönbe záratta. Jézus megjelent előtte, és erősítette hitét. A császár éles késekkel és szögekkel ellátott kerékkel akarta darabokra tépetni, de a kereket az angyalok összetörték. Ennek láttán négyezer pogány keresztelkedett meg. A császár még feleségül is kérte, csakhogy hitét megtagadja. Katalin azonban a halált választotta. Lefejezték, testéből vér helyett tej folyt. Az angyalok a Sinai-hegyen temették el. Később emlékére kolostort és templomot építették. A monostor görög szerzetesei szerint a szent relikviái ma is ott nyugszanak.
            Az idők folyamán a keleti és a nyugati egyházban egyaránt a legünnepeltebb szentek sorába jutott. A 14 segítő szent egyike. Állítólag Jeanne d Arc egyik látomásakor az ő hangját is hallani vélte. Katalint fején koronával, lábánál kerékkel, kezében karddal ábrázolják a vértanúsága eszközeivel. További attribútomai (a vértanúság pálmaágán kívül): a gyűrű, amellyel Jézus eljegyezte, a könyv, a mérnöki műszerek, amelyek a bölcsességet jelentik. A tudósok, a könyvtárosok és a könyvtárak, a nyomdászok, az ügyvédek, a filozófusok, a keresztény hitmagyarázók, a magasabb iskolák, a dajkák védőszentje.
            Magyarországon az első, 1241-ben, Veszprémben alapított Domonkos-rendi női kolostort róla nevezték el. A Benedek-hegy tövében épült zárda leghíresebb lakója Árpád-házi Szent Margit volt.
            Magyarországon a Katalin utónevet mintegy 250 ezren viselik, a női nevek közül ez a negyedik legnépszerűbb. Ma nagyon kevés újszölött kislány kapja e nevet.
            Ha Katalin kopog, a karácsony locsog – tartja a közmondás. Majd meglátjuk, hogy ez az idén miként válik be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése